Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat bevételeinek lakáscélokra és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra vonatkozó felhasználás szabályairól szóló 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 08. 29

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2014. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2014.08.29.
az Önkormányzat bevételeinek lakáscélokra és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra vonatkozó felhasználás szabályairól szóló 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az Önkormányzat bevételeinek lakáscélokra és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra vonatkozó felhasználás szabályairól szóló 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) részletesen szabályozza a társasházak felújításához nyújtható önkormányzati támogatásokat az önkormányzat illetékességi területén belül.
A társasházi pályázati lehetőségeket az Önkormányzat a rezsicsökkentésből származó megtakarítással összhangban is támogatni kívánja, oly módon, hogy azok a társasházak és lakásszövetkezetek, akik jól takarékoskodnak, és megtakarított forintjaikat összegyűjtik, ők - a különböző felújítási munkanemek esetében - kedvezőbb támogatási összegekkel tudjanak pályázni.
Ezáltal még nagyobb felújítási hajlandóságot elérni a kerületben lévő társasházak és lakásszövetkezetek részéről.
Fentieken kívül a Rendelet módosításban a Képviselő-testület 145/2014. (VI.25.) számú határozatával elfogadott Zöldkoncepció szerinti fejlesztési irányok is átvezetésre kerültek.
Részletes indokolás
1. §
-5. §-hoz
A Rendelet 1. § módosítására azért van szükség, mivel a támogatható felújítási munkálatok egy új kategóriával történő kibővítésére kerül sor, amelynek eredményeképpen, lehetősége nyílik a társasházaknak és lakásszövetkezeteknek arra, hogy lakókörnyezetüket élhetőbbé tételével kapcsolatos munkálatokra pályázatokat nyújtsanak be az Önkormányzathoz.
A lakókörnyezet élhetőbbé tétele elnevezésű munka kivitelezése általában a lakók általi kivitelezésével történik. A Rendeletben ezen új munkanem átvezetésre kerül.
Külön, a lakókörnyezet élhetőbbé tétele elnevezésű munkanem esetén a pályázathoz csatolandó dokumentumok kerültek meghatározásra. A műszaki ellenőr alkalmazása ezen munkanem esetén nem releváns.
Az új támogatási forma finanszírozási konstrukciójára vonatkozik.
6. §
-hoz
A Rendelet 3. § (1b) és (1c) bekezdésének célja, hogy az önkormányzati felújítási pályázaton induló társasházak vagy lakásszövetkezetek részére, abban az esetben, ha a tulajdonosok közgyűlés keretében úgy döntöttek, hogy a rezsicsökkentésből származó megtakarításaikat félreteszik, és nem a közös költséget csökkentik ezen összeggel, a benyújtott pályázatok keretén belül felhasználhatják ezen összeget, és ha ez fedezi az önrész 100%-át, akkor a pályázó vissza nem térítendő támogatás formájában kapja meg a beruházási költség 50%-át.
Amennyiben az önrészt teljes egészében nem tudják rezsicsökkentésből származó megtakarításaikból fedezni, abban az esetben is kapnak kedvezményt a társasházak, lakásszövetkezetek, ugyanis a rezsicsökkentésből származó megtakarítás összegével nő a vissza nem térítendő támogatás mértéke, és ugyanennyivel csökken a kamatmentes kölcsön mértéke.
7. §
-9. §-hoz
A rendeletmódosítás 1. és 2. §-a miatt szükséges módosítani a Rendelet 3. § (2)-(3) bekezdését és a 3. § (6) bekezdését.
10. §
-hoz
A településképi bejelentési eljárásban hozott döntés beemelését tartalmazza, valamint a lakókörnyezet élhetőbbé tétele elnevezésű munkanemre vonatkozó támogatás folyósításához szükséges dokumentumok körét tartalmazza. Továbbá az ezen munkanemre vonatkozó becsatolandó mellékletek listáját.
11. §
-hoz
A Rendelet mellékleteire vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket.
12. §
-hoz
Jogtechnikai jellegű rendelkezések, hatályba léptetés és hatályát vesztő rendelkezések.