Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2014. (XI.6..) önkormányzati rendeletének indokolása

A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2014. 11. 06
A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Általános indokolás
2014. október 12. napjától, az általános önkormányzati választások napjától hatályát vesztette a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény, a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló 2000. évi XCVI. törvény. 2014. január 18-tól a népi kezdeményezés, mint jogintézmény megszűnt. Figyelemmel arra, hogy a rendelet egy része ily módon hatályon kívül helyezésre került volna, ezért - továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 43. § (3) bekezdésében foglaltak alapján - javasolt volt egy új Szervezeti és Működési Szabályzat megalkotása, mely illeszkedik a megváltozott jogszabályi környezethez és áttekinthetően tartalmazza a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési rendjét.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
Az általános rendelkezéseket tartalmazza, továbbá az Önkormányzat hivatalos megnevezésével, székhelyével, címerével és zászlójával kapcsolatos alapvető adatokat.
Új rendelkezés a „Józsefváros újjáépül” jelmondat használatára vonatkozó Önkormányzat kizárólagossága.
a 2. §-hoz
Az értelmező rendelkezéseket tartalmazza, amelyek a rendelet által gyakrabban használt kifejezések körülírására vonatkoznak. Új értelmező rendelkezésként került meghatározásra a képviselői hozzászólás, illetve a tartós akadályoztatás fogalma.
a 3. §-hoz
A Képviselő-testület létszámára és tagjaira vonatkozó rendelkezést tartalmazza.
a 4-7. §-hoz
Az előterjesztésekre vonatkozó részletszabályokat foglalják magukban, az előterjesztési szándéktól kezdődően az előkészítés teljes szakaszáig. Az előterjesztés tartalmi követelményei felülvizsgálatra kerültek. Az előterjesztések rendjét és tartalmi követelményeit az 5. melléklet tartalmazza.
a 8-9. §-hoz
A Képviselő-testület üléseinek alapvető szabályait tartalmazza, a rendes és rendkívüli ülések rendjét.
a 10-12. §-hoz
Ezen rendelkezések magukba foglalják a képviselő-testületi ülés összehívásának és vezetésének, az ülésre meghívottakra vonatkozó szabályokat. A pótkézbesítés legkésőbbi időpontja módosításra került az előterjesztésre vonatkozó kézbesítés szabályainak összhangjára tekintettel.
a 13-15. §-hoz
Az Mötv. rendelkezéseinek megfelelően ezen szakaszok szabályozzák a nyilvánosság biztosítását és az ehhez kapcsolódó informatikai működésre vonatkozó szabályokat.
a 16-19. §-hoz
Ezen szakaszok a képviselő-testületi ülés napirendjének és a tanácskozási rendjének részletes szabályait tartalmazzák.
a 20-23. §-hoz
A napirendi pontok tárgyalására vonatkozó részletszabályokat tartalmazzák. Az egyes napirendi pontok tárgyalására vonatkozó időtartamok újraszabályozásra kerültek.
a 24. §-hoz
Ezen szakasz tartalmazza az önkormányzati képviselőkre vonatkozó általános magatartási és az ülés rendjének fenntartására vonatkozó szabályokat.
a 25-27. §-hoz
A Képviselő-testület döntéshozatali eljárásának és a szavazás módjának részletszabályait tartalmazza. A szavazás továbbra is a Mikrovoks szavazó berendezéssel történik.
a 28-30. §-hoz
A Képviselő-testület rendeletalkotására és határozathozatalára vonatkozó rendelkezéseket foglalják magukba, melyek megegyeznek a korábbi szabályozással.
a 31. §-hoz
A Képviselő-testület bizottságokra és a polgármesterre átruházott hatásköreire vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. A Képviselő-testületnek az állandó bizottságokra átruházott hatásköreit a rendelet 7. melléklete, a polgármesterre átruházott hatásköreit a rendelet 8. melléklete tartalmazza.
a 32. §-hoz
A szakasz a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvére vonatkozó szabályokat tartalmazza, a korábbival megegyező módon.
a 33-34. §-hoz
Ezen szakaszok az önkormányzati képviselők jogaira, kötelességeire vonatkozó szabályokat tartalmazzák. Az Mötv. új rendelkezése, mely alapján az önkormányzati képviselő köteles a testületi üléseken megjelenni és döntéshozatali eljárásban részt venni, melyre tekintettel került szabályozásra a rendelet 33. § (1) bekezdés b) pontja. Új rendelkezés továbbá az Mötv-ben a kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíjának, természetbeni juttatásának a Képviselő-testület által történő csökkentésének, megvonásának lehetősége. Az erre vonatkozó részletszabályok az Önkormányzat külön rendeletében kerülnek kidolgozásra.
Ezen túlmenően az önkormányzati képviselőt megillető döntés felülvizsgálati joga - mely az Mötv. szerinti új jogintézmény – kerül szabályozásra.
a 35-39. §-hoz
A Képviselő-testület bizottságaira és működésükre vonatkozó szabályokat tartalmazzák.
a 40-42. §-hoz
Ezen szakaszban kerülnek meghatározásra a titkos szavazás szabályai, melyek a korábbi szabályozással megegyeznek.
a 43. §-hoz
A jegyzőre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
Új rendelkezés a jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlenségéről vagy tartós akadályoztatásáról szóló rendelkezés, figyelemmel az Mötv. 82. § (3) bekezdésére.
a 44. §-hoz
Ezen szakasz az Mötv. rendelkezésének megfelelően szabályozza a jegyző jogszabálysértő döntés vagy működés jelzésére vonatkozó kötelezettségét és a törvényességi ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseket.
a 45. §-hoz
Ezen szakasz a nemzetiségi önkormányzatok és a kerületi önkormányzat kapcsolatáról szól.
a 46-47. §-hoz
Az Mötv. rendelkezéseinek megfelelően ezen szakaszok tartalmazzák a helyi önszerveződő közösségek és a helyi demokrácia egyéb intézményeinek helyét a Képviselő-testület működésében (közmeghallgatás és lakossági fórum).
a 48-49. §-hoz
Ezen szakasz szabályozza a felvilágosítás kérésének jogintézményét az Mötv. 32. § (2) bekezdés b) pontja alapján, mely a korábbi rendeletben szereplő képviselői kérdés jogintézményének szerepét veszi át.
az 50-54. §-hoz
Ezen szakaszok egyéb önkormányzati rendeletek módosítására vonatkozóan tartalmaznak rendelkezéseket.
az 55-57. §-hoz
A záró rendelkezések megteremtik a kapcsolatot a korábbi Szervezeti és Működési Szabályzatokkal. Továbbá a hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmazza.