Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a telekadóról

Hatályos: 2015. 01. 01
a telekadóról
Végső előterjesztői indokolás
A telekadóról szóló 56/2008. (XI.06.) önkormányzati rendelet és a helyi adó törvény párhuzamosságainak megszüntetése és ezzel összhangban a helyi adó rendelet szűkítése indokolt. A hatályos önkormányzati rendelet bevezető részében még a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvényre hivatkozik, amely már hatályát vesztette. Mindezek, valamint a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény és a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásai alapján új rendelet alkotása szükséges.
Részletes indokolás
1. §-hoz
Az önkormányzat illetékességi területén határozatlan időre telekadót vezet be.
2. §-hoz
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvénnyel (továbbiakban Htv.) összhangban adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő telek.
3. §-hoz
Az adó alanyát a Htv.-ben foglaltak alapján határozza meg a rendelet.
4. §-hoz
Az adómentességek körét szabályozza. Az Önkormányzat a Htv.-ben szabályozott adómentességeken felül további mentességeket biztosíthat. E paragrafus a törvényben szabályozott mentességeken felüli további adómentességeket határoz meg.
5. §-hoz
Az adókötelezettség keletkezésével, változásával és megszűnésével kapcsolatos szabályokat tartalmazza a Htv. 20. § (1)-(3) bek. alapján. A bevallás-benyújtási kötelezettséggel kapcsolatos mentesítést tartalmazza.
6. §-hoz
A telekadó alapját és mértékét határozza meg.
7. §-hoz
Az adómérséklés, adóelengedés, fizetési könnyítésre az adózás rendjéről szóló 2003. XCII. törvény 133-134. §-aiban foglaltakat kell alkalmazni.
8. §-hoz
A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori hatályos helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
9. §-hoz
A rendelet hatályát szabályozza.