Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

magánszemély kommunális adójáról

Hatályos: 2021. 07. 01
magánszemély kommunális adójáról
Végső előterjesztői indokolás
Az önkormányzat adómegállapítási joga az 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban Htv.) meghatározott adóalanyokra és adótárgyakra terjed ki. Az önkormányzat rendeletével jogosult kommunális jellegű adók bevezetésére.
Részletes indokolás
1. §
-hoz
Az önkormányzat illetékességi területén határozatlan időre bevezeti a magánszemély kommunális adóját.
2. §
-hoz
Az új adónemben adófizetési kötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az év első napján az önkormányzat illetékességi területén építmény vagy telek tulajdonjogával rendelkezik, továbbá azt a magánszemélyt is, aki nem magánszemély tulajdonában lévő lakás bérleti jogával rendelkezik.
3. §
-hoz
Az adómentességek körét szabályozza.
4. §
-hoz
A kommunális adó mértékét határozza meg.
A rendelet szabályozása értelmében mentesül a magánszemély kommunális adója alól az az építmény és telek, amely után a tulajdonosnak építményadó-fizetési, illetve telekadó-fizetési kötelezettsége keletkezik. Mentes az adófizetési kötelezettség alól az a lakástulajdonos, aki az önkormányzat illetékességi területén az év első napján állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és a lakást nem adja bérbe részben vagy egészben, illetőleg a lakásbérleti jog jogosultja is, ha az önkormányzat illetékességi területén az év első napján bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik. Mentesül az adófizetési kötelezettség alól az önkormányzat tulajdonában lévő lakás bérlője az érintett adótárgy után.
5. §
-hoz
Az adókötelezettség keletkezésére, megszűnésére vonatkozó szabályozást a Htv.-ben foglaltak alapján határozza meg a rendelet, továbbá a bevallás-benyújtási kötelezettséggel kapcsolatos mentesítést tartalmazza.
6. §
-hoz
Az adómérséklés, adóelengedés, fizetési könnyítésre az adózás rendjéről szóló 2003. XCII. törvény 133-134. §-aiban foglaltakat kell alkalmazni.
7. §
-hoz
A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori hatályos helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.
8. §
-hoz
A rendelet hatályát szabályozza.