Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2015. évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2015. 01. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2014. (XII. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.01.01.
a 2015. évi átmeneti gazdálkodásról
Végső előterjesztői indokolás
1. §
Felhatalmazást kap a Polgármester az Önkormányzat bevételeinek beszedésére és a jogszabályban előírt kiadások teljesítésére az érvényes szerződések, megállapodások alapján.
A költségvetési szervek kötelesek a költségvetési szerv feladatkörében ellátott szolgáltatások ellenértékének, a térítési díjaknak a beszedésére, mely egyben az átmeneti időszakban a kiadásaikat is finanszírozza a fenntartói támogatáson kívül.
A Polgármester felhatalmazást kap az ellenőrző szervezetek határozataiban, bírósági végzésben meghatározott fizetési kötelezettségek teljesítésére a mulasztás elkerülése érdekében.
2. §
A költségvetési szervekre általánosan, a működési kiadások tejesítésére vonatkozó szabályozás jelenik meg, milyen korlátozással, mennyi kiadás teljesíthető az átmeneti időszakban.
Önkormányzati feladatellátásra vonatkozóan címrendenként, cím csoportonként határozza meg, hogy milyen és mennyi kifizetés teljesíthető az átmeneti időszakban.
3. §
A költségvetési szervekre és az önkormányzati feladatellátásra vonatkozóan szabályozza, hogy a felújításokra, felhalmozásokra kizárólag az áthúzódó kötelezettségvállalásokra, valamint a Képviselő-testület által előző években vállalt, de a 2015. évet érintő kötelezettségvállalásokra teljesíthető kiadás.
A szociális jellegű kiadások az átmeneti időszakban csak a jogszabályokban meghatározottak szerint fizethetők ki.
4. §
Az Önkormányzat nonprofit gazdasági társaságainak támogatási előlegét határozza meg az átmeneti időszakban, ami a működőképességet, feladatellátást biztosítja.
5. §
Felhatalmazást ad a Polgármesternek az előző években benyújtott, de még le nem zárult pályázatok önrészének biztosítására.
Meghatározza a tisztségviselők kereteinek átmeneti összegét.
Felhatalmazza a Polgármestert a LÉLEK-Program adományainak elfogadására és adomány program szerinti felhasználására.
Meghatározásra kerül, hogy az átmeneti időszakban a társasházaknak milyen támogatás, kölcsön, mennyi összeg erejéig adható, valamint mennyi összeg használható fel életveszély elhárításra, gázhálózat cserére.
Felhatalmazza a Polgármestert a projektekhez szükséges források biztosítására, a 2014. évi szabad pénzmaradvány terhére az önkormányzati rendeletben meghatározott feladatokra történő biztosítását.
6. §
A 2014. évi feladattal terhelt pénzmaradvány szabad pénzmaradvánnyá történő válásának szabályait tartalmazza, valamint azokat az eseteket, hogy a szabad pénzmaradványra mely feladatok esetében vállalható kötelezettség. Meghatározásra kerül, hogy a 2014. évi szabad pénzmaradvány felhasználásáról, valamint a 2015. évi költségvetés terhére történő előzetes kötelezettség vállalásokról az önkormányzati rendeletben szabályozottakon kívül kizárólag a Képviselő-testület dönthet.
7. §
Nemzetiségi önkormányzatok működési kiadásaira felhasználható összeget szabályozza.
8. §
A Képviselő-testület hatáskörének meghatározása azokban az ügyekben, amelyek az átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendeletben nem kerültek szabályozásra.
9. §
Hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezések.