Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 15

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2015. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.04.15.
a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. §
A rendeletben a párkánymagasság fogalom helyett az utcai épületmagasság került meghatározásra. Így a párkány magassághoz rendelt előírásokban a szóhasználat változik.
2. §
A földben maradó vezetékek a későbbi építkezéseknél problémát jelentenek.
3. §
A vendéglátó teraszok elhelyezésére vonatkozó előírások pontosítása szükséges.
4. §
A parkolóházak feletti zöldfelületek kialakítására vonatkozó szabályok a helyi építési előírásban több helyen szerepelnek, ezek összhangját kell megteremteni.
5. §
A régi épületekben többször előforduló probléma, hogy a földszinten lévő és a közterületre nyíló, kihasználatlan üzletet lakássá szeretnék átminősíteni. Ezt a gyakorlatot kívánja a módosítás megszüntetni. A sűrűn beépített belvárosi szituációkban ezeket a lakásokat közbiztonsági szempontból nem lehet megengedni.
6. §
(1) Az épületközre vonatkozó előírások a jobb használhatóság miatt, valamint stilisztikai és jogi szempontok alapján változnak.
(2) A nyílásokkal megnyitott oldalhomlokzatok között jelenleg 10 méteres távolságot kell tartani a szomszédos telken új beépítés elhelyezésénél. A kötelező távolság nagyságának módosítása a szűk telek struktúra miatt szükséges.
7. §
A kerületnek problémát jelent az üres telkek átmeneti hasznosításának szabályozása. Ezeken a területeken szükséges szabályozni,- átmeneti jelleggel, az 5 éves beépítési kötelezettség idejére,- a romkocsmák, ideiglenes parkolók, egyéb környezetet nem zavaró hasznosítás építési feltételeit. Ezzel az üres telkek közbiztonsági, köztisztasági problematikája is megoldódik.
8. §
Építménymagasságra vonatkozó előírások módosulnak:
- Az utcavonal mentén az épületek homlokzatának változatosabb kialakítása, s az utcák és tömbök egységesebb tömegalakítása érdekében a közterület felöli építmény magasság előírása került bevezetésre.
- A mai kor építészeti tömegformálási gyakorlatában nem értelmezhetők a zártsorú beépítéseknél a részletesen szabályozott párkány magasságra vonatkozó előírások, szükségessé vált ennek törlése.
9. §
A 11. § (7) módosítása miatt szükséges ezen előírás pontosítása.
10. §
A kereskedelmi funkciók nagyságának optimalizálása miatt a földszinten megengedett alapterületek nagysága változik.
11. §
A Rendelet 24. § (1) bekezdés d) pontja szövegpontosítás miatt változik, a kiegészítő funkciójú épületek kifejezés törlésre kerül.
L2/A övezetben (a Tisztviselő telepen az Elnök utca mentén) a megengedett építmény magasság jóval alacsonyabb a kialakult mértéknél, a mai épületek mellett az új beépítések nem tudnak illeszkedni a meglévőkhöz. A javasolt építmény magasság 7,5 méter. A többi építési előírást is a megengedőbb paraméterhez kell hangolni.
A „Tisztviselőtelepen” a melléképületek elhelyezésének szabályai változnak.
12. §
Az önkormányzat szó kerül a szövegbe.
A pavilonok, vendéglátóhelyek, kerékpártárolók elhelyezésére vonatkozó előírásokat és a területek fenntartására vonatkozókat a lakótelepi közhasználatú terekre is ki kell terjeszteni. Ezzel a közhasználatú magánterületek helyzete is egyértelmű lesz. A legkisebb zöldfelületi mérték magyarázata a lakótelepekre vonatkoztatva.
13. §
(1) A parkoknak minden részét közforgalom számára meg kell nyitni. A lekerített játszótereket, parkrészeket is csak éjszakára lehet lezárni.
(2) A zöldterületeken / a kerítés jelenleg 1,2 méter magas lehet, a módosítás alapján 1,8 méter magas kerítés is létesíthető lesz.
(3) A parkoknak minden részét közforgalom számára meg kell nyitni. A lekerített játszótereket, parkrészeket is csak éjszakára lehet lezárni.
14. §
A jelen gazdasági helyzetben a beépítési kötelezettség lazítása a realitás irányába ad kedvezményt, különös tekintettel a HVT területeken.
15. §
Az utcai épület magasság előírása kerül bevezetésre a tömbönként előírt párkány magassági érték helyett. Így (valószínűsíthetően) egyszerűsödnek az építészeti tömegformálás szabályai.
16. §
A Szabályozási Tervlap javításait tartalmazó tervlapok hatályba lépésére vonatkozóan tartalmaz rendelkezéseket.
17. §
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.
(1) A 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet alapján az elfogadást követő 15.napon hatályba lehet léptetni a módosító előírásokat.
(2) Az építési előírásoknál szokásos módon, a kihirdetést követően indított ügyekben kell alkalmazni a módosított előírásokat, mert nincs olyan indok, ami mást tenne szükségessé.
18. §
Hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmaz a következők szerint:
Az államigazgatási szervek beérkezett véleményei alapján kerül hatályon kívül helyezésre, tekintettel arra, hogy magasabb szintű jogszabály ismétlése, BVKSZ.
Nem szükséges az előírások között építési hely határvonalait magyarázni, ezt a magasabb szintű jogszabály megteszi.
A JÓKÉSZ nem tartalmaz előírásokat a belmagasságra vonatkozóan.
A párkánymagasság helyett új fogalom – utcai építménymagasság – kerül bevezetésre.