Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2015. (X. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 11. 06

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2015. (X. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.11.06.
a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A JÓKÉSZ módosításának indoka a 116/A tömb vonatkozásában a Práter utca – Nagy Templom utca saroktelek esetén a terepszint alatti beépítés lehetőségének kiterjesztése a parkolók kedvezőbb kialakítása érdekében; a 310. tömb esetében pedig az előírt építménymagasság minimum alóli mentesítés a Százados út 14. sz. alatt óvoda építése végett.
1. §
A szabályozási terv kötelező előkertet ír elő a Nagy Templom utca mentén a 116/A tömbben az utca optikai kiszélesítése érdekében. A magasabb szintű jogszabály azonban lehetővé teszi kerítés létesítését a telekhatáron. Ennek megakadályozása érdekében kerül előírásra a kerítés építés tiltása.
2. §
Az építészeti koncepció alapján a Práter utca – Nagy Templom utca saroktelken tervezett épület földszintjén üzletek lesznek, melyek közterületi kapcsolata az előkertben kialakított terasz lehetne, melynek a +90cm-nél nagyobb megemelése optikailag már zavarná a látványt, illetve 1,0 magasabban pedig már terepszint feletti beépítésnek számítana, ami pedig a Corvin Sétány koncepciójának ebben az utcában nem felelne meg.
3. §
A tervezett módosítás célja kizárólag a 310. számú tömb övezeti besorolása keretében meghatározott minimális építménymagasság értékének figyelmen kívül hagyására irányul alapfokú nevelési, oktatási intézmények elhelyezése, a konkrét esetben az új Pitypang Óvoda tervezett épületének megvalósulása érdekében. A vonatkozó építési övezet egyéb szabályozási határértékei, paraméterei, illetve egyéb előírásai nem változnak. A vizsgálatok kimutatták, hogy a tömbön belül felmért épületek egyike sem haladja meg az építménymagassági minimum értéket. Az tervezéssel érintett 38881/2 és 38877 hrsz. telkeken az elhelyezésre kerülő épület megengedhető legkisebb építménymagasság figyelmen kívül hagyása lehetővé teszi az új óvoda létesítését.
4. §
A JÓKÉSZ 3. sz. mellékletének 116/A tömbre vonatkozó szabályozási tervi előírásai helyébe a jelen módosítás előírásai lépnek.
5. §
A módosítás területi lehatárolása.
6. §
Hatályba léptető rendelkezések.
7. §
Átmeneti rendelkezés.