Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016. (VI. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2016. 07. 01
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről
Végső előterjesztői indokolás
2012-ben az Országgyűlés megszüntette a helyi önkormányzatok szabálysértési rendelet alkotási jogát, egyidejűleg új szabálysértési kódexet alkotott. A törvény nem tartalmaz rendelkezéseket azonban az egyes önkormányzatok helyi adottságaiból (pl. településszerkezetből, népességszámból, népsűrűségből, infrastruktúrával összefüggő életforma különbözőségéből, stb.) eredő, a lakosság nyugalmát, zavartalan együttélését zavaró magatartásokra, mulasztásokra. A törvényalkotó a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában felhatalmazta az önkormányzatokat a közösségi együttélés alapvető szabályainak és azok megsértéseiből fakadó jogkövetkezményeinek helyi rendeletben történő meghatározására. A rendelet szankcionálja azon már meglévő helyi rendeletekben megfogalmazott tiltásokat, melyek a leggyakrabban fordulnak elő, és a helyben élő, vagy itt tartózkodó lakosság életminősége, érdeke szempontjából valóban jelentőséggel bírnak.
A rendelet értelmében első fokon, átruházott hatáskörben a jegyző jár el. Az eljárás szabályaira a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) rendelkezései az irányadóak. Szankcióként közigazgatási bírság kiszabására – természetes személyek esetén kétszázezer forintig, jogi személyekkel és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetén kétmillió forintig terjedően – a jegyző jogosult, valamint ahol a rendelet lehetővé teszi, ötvenezer forintig terjedően a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.
R é s z l e t e s i n d o k o l á s
1. §
-hoz
A rendelet területi és személyi hatályát határozza meg.
2.–10. §-hoz
A közösségi együttélés általános szabályának elmulasztása esetén alkalmazott eljárási szabályokat részletezi. Ennek rögzítése mellett a rendelet szerinti eljárás megindítására, jellegére, az eljárás lefolytatására jogosult hatáskörére, a felelősségre vonás akadályaira, az alkalmazható jogkövetkezményekre vonatkozó részletszabályokat tartalmazza. A 8. § kiemeli, hogy a rendelet szerinti jogkövetkezmény alkalmazása nem mentesíti a szabályszegőt a teljesítendő kötelezettsége alól.
11.–13. §-hoz
A közterület rendjét, valamint a lakókörnyezetet sértő szabályszegő magatartásokat és az azokhoz fűződő jogkövetkezményeket tartalmazza, így különösen az ingatlantulajdonos kötelezettségeit (például járda tisztántartása, síkosságmentesítés, falragaszok eltávolítása, gyommentesítés), kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató hely üzemeltetőjének kötelezettségeit (pl. hulladékgyűjtő edény elhelyezése, ürítése). Szabályozza a közterület használatának módját, a szabályszegő magatartásokat és az azokhoz fűződő jogkövetkezményeket.
14. §
-hoz
A zöldterület, zöldfelület használatával kapcsolatos szabályszegő magatartásokat és a hozzájuk fűződő jogkövetkezményeket szabályozza, így különösen a növényzet elpusztítását, gyepfelületre történő behajtást, közkutaknál történő tárgyak mosását, szökőkútban fürdőzést.
15. §
-hoz
Módosító rendelkezéseket tartalmaz.
16-18. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.