Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2017. (VI. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2017. 06. 15
az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet megalkotását az éjszakai zajártalom okozta lakossági panaszok, közbiztonsági problémák és annak felismerése teszi indokolttá, hogy Józsefváros területén – a nagyvárosias lakókörnyezetben – egyre fokozódó kihívást jelent az üzletek okozta zajártalom kereskedelmi hatósági jogkörben történő csökkentése. Ugyanakkor a kereskedelmi törvény felhatalmazást ad az önkormányzatok számára a helyi sajátosságokat figyelembe véve az üzletek éjszakai – 22-06 óra közötti – nyitva tartásának korlátozására, mely által csökkenthető a lakosság zajterhelése.
A rendeletben foglaltak szerint a kereskedelmi egységek 22.00-06.00 óra között nem tarthatnak nyitva a lakosság pihenésének, nyugalmának, egészségesebb életkörülményeinek biztosítása, a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének javítása érdekében. Az ettől eltérő éjszakai nyitva tartást a jegyző engedélyezheti.
Részletes indokolás
1. §
-hoz
A rendelet személyi és tárgyi hatályára vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
2. §
-hoz
Értelmező rendelkezéseket tartalmaz.
3. §
-hoz
Az Önkormányzat közigazgatási területén működő üzletek éjszakai nyitvatartási rendjét szabályozza, melynek elsődleges célja a lakók egészséges életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása. Meghatározásra kerül, hogy mely időpontokban nem tarthatnak nyitva az üzletek, valamint ettől eltérő szabályokat tartalmaz.
4-5. §-hoz
Eljárási szabályokat határoz meg, valamint a jegyzőre ruházza az éjszakai nyitva tartás engedélyezését.
6. §
-hoz
Az éjszakai nyitvatartási engedély keretében az üzletek nyitvatartási időpontját határozza meg.
7. §
-hoz
Az éjszakai nyitvatartási engedéllyel rendelkező üzletek tekintetében szabályokat állapít meg, mely szerint az eljárás kérelemre indul, meghatározza a kérelemhez csatolandó dokumentumokat és a rendelet 1. mellékleteként a kérelem formanyomtatványokat.
8. §
-hoz
Azon eseteket szabályozza, mikor nem adható éjszakai nyitva tartásra engedély, illetve az engedély mikor kerül visszavonásra.
9-11. §-hoz
A hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz azzal, hogy a már működő üzletekre vonatkozó külön szabályokat állapít meg.