Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2018. (VII.18..) önkormányzati rendeletének indokolása

Cím nélküli

Hatályos: 2018. 07. 19

Cím nélküli

Általános indokolás

Indokolás

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló

17/2018. (VII.18.) önkormányzati rendeletéhez

Általános indokolás

A településkép védelméről szóló 2016. LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdése felhatalmazza a helyi önkormányzatokat, hogy a széleskörű társadalmi bevonás és a nyilvánosság biztosítása érdekében, a helyi adottságoknak megfelelően rendeletben állapítsák meg a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítéséhez, módosításához a lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel (partnerek) történő (partnerségi) egyeztetés részletes szabályait. A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.08.) Korm. rendelet 29. §-a határozza meg a rendelet részletes tartalmát.

Részletes indokolás

1. §-hoz

A magasabb szintű jogszabályoknak megfelelően a rendelet megalkotásának célját határozza meg.

2. §-hoz

A partnerségi egyeztetésben résztvevők körét határozza meg.

3. §-hoz

A partnerségi egyeztetés garanciális szabályait tartalmazza.

4. §-hoz

A településfejlesztési, a településrendezési és a településképi eszközök tekintetében a partnerek tájékoztatásának módját és eszközeit összegzi.

5. §-hoz

A partnerek véleményének, javaslatainak megtételére nyitva álló határidőt rögzíti.

6. §-hoz

A partnerségi egyeztetés során beérkezett javaslatok, vélemények elfogadásáról, nyilvántartásáról rendelkezik.

7. §-hoz

Az elfogadott településfejlesztési, településrendezési és településképi eszközök nyilvánosságának biztosításáról szóló rendelkezés.

8. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.

9. §-hoz

Átmeneti rendelkezést tartalmaz.

10. §-hoz

Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.