Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2021. (X. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Orczy út - Kőbányai út - Könyves Kálmán körút - Üllői út által határolt terület(a Ganz negyed egy része és a Tisztviselőtelep) Kerületi Építési Szabályzatáról (GTKÉSZ) szóló 36/2019. (VIII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 29
az Orczy út - Kőbányai út - Könyves Kálmán körút - Üllői út által határolt terület(a Ganz negyed egy része és a Tisztviselőtelep) Kerületi Építési Szabályzatáról (GTKÉSZ) szóló 36/2019. (VIII. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2019. (VIII. 22.) önkormányzati rendelete az Orczy út - Kőbányai út - Könyves Kálmán körút - Üllői út által határolt terület (a Ganz negyed egy része és a Tisztviselőtelep)
Kerületi Építési Szabályzatáról (GTKÉSZ) hatálya alá tartozik a Vajda Péter utca – Bláthy Ottó utca – Golgota út - Orczy út - Orczy tér keleti oldala - Kőbányai út - Könyves Kálmán körút által határolt (továbbiakban: Ganz negyed) területe, ami jelenleg egy helyrajzi számon (38599/3.) szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. A körülbelül 42 hektáros terület nagyszámú tulajdonossal (külföldi és magyar) rendelkezik.
A terület átalakulása, fejlődése folyamatosan a GTKÉSZ-nek való megfelelés hiányában meghiúsul, mivel korábban a BFKH állami főépítésze nem adta meg az akkor hatályos JÓKÉSZ előírásai beépítéséhez az új szabályozásba az OTÉK néhány előírása alóli felmentést, holott a terület sajátos jellege és a javasolt eltérés az OTÉK 111. § (2) bekezdésében meghatározott szempontoknak megfelel.
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 146/2021. (III. 25.) sz. határozatában a Ganz negyed átalakulásának elősegítése érdekében a 38599/3. helyrajzi számú telket kiemelt fejlesztési területté nyilvánította és döntött a terület átalakulásának és fejlődésének elősegítése érdekében a GTKÉSZ módosításához szükséges eljárás megindításáról.
A módosító rendelet (továbbiakban: M.R.) az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK), a Településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (IX. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Trk.) tartalmi követelményeire vonatkozó rendelkezések figyelembe vételével készül és egyeztetése a Trk. 32. § (6) bekezdés a) pontja szerinti tárgyalásos eljárásban történt. A módosítás a hatályos GTKÉSZ-hez korábban készült, a Kormányrendelet szerinti megalapozó és alátámasztó munkarészek felhasználásával, ennek a tervezési terület, valamint a tervezési program alapján történő kiegészítésével készült.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A GTKÉSZ a Budapest Fővárosi Településszerkezeti Terv 2021. április 3-tól hatályos módosítása alapján kiegészül a településszerkezet alakítását befolyásoló barnamezős területek lehatárolásával.
A 2. §-hoz
A GTKÉSZ módosítása a Fővárosi rendezési szabályzatról szóló 5/2015. (II. 16.) rendelet 18. § (5) bekezdésének felhatalmazása alapján a gazdasági területeken – így a GANZ területen is – lehetővé teszi közforgalom elől elzárt magánút kialakítását is a közforgalom számára megnyitott magánút mellett.
A 3. §-hoz
A 38599/3. helyrajzi számú, korábbi Ganz telekre vonatkozó Gksz-2/G jelű építési övezet sajátos előírásait módosítja annak érdekében, hogy a területen a telekalakítás folyamata és fejlesztés mielőbb elkezdődhessen. A 49. § (4) bekezdés k) pontja OTÉK felmentést igényelt, melyhez a BFKH állami főépítésze a végső szakmai véleményében hozzájárult.
A 4. §-hoz
A Fővárosi Településszerkezeti terv 2021. évi módosítása, amely 2021. április 3-tól hatályos a 6. Védelmi, korlátozási területek c. tervlapján új elemként feltünteti a településszerkezet alakítását befolyásoló barnamezős területeket az Étv. 8. § (7) bekezdésében rögzített kötelezettség alapján, így a GTKÉSZ is kiegészült az erre vonatkozó melléklettel, egyelőre csak a TSZT alapján, mivel erre vonatkozó egyéb jogszabály az Étv-n kívül még nincsen.
Az 5. §-hoz
Szövegcserés módosítás az M.R. 1. § szerinti módosítással összefüggésben.
A 6. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz, valamint az M.R. hatályba léptetéséről intézkedik a Trk. 43. § (1) bekezdés c) pontja szerint.