Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2021. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2022. 01. 01
a 2022. évi átmeneti gazdálkodásról
Végső előterjesztői indokolás
Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés l) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a 2022. év költségvetési gazdálkodásának átmeneti szabályairól szóló helyi önkormányzati rendelet megalkotása.
A rendelet a 2022. év átmeneti – a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat költségvetéséről szóló rendelet megalkotásáig tartó – időszak finanszírozására és költségvetési gazdálkodására tartalmaz szabályozást, figyelemmel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. §-ában a helyi önkormányzat átmeneti gazdálkodására előírtakra is. Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet felhatalmazza a polgármestert a helyi önkormányzat és költségvetési szervei bevételeinek folytatólagos beszedésére és kiadásainak teljesítésére, valamint meghatározza az átmeneti gazdálkodás szabályait.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályának megállapítása.
A 2. §-hoz
Az átmeneti időszakban teljesíthető kiadások felsorolása.
A 3. §-hoz
A polgármester felhatalmazása bevételek beszedésére és kiadások teljesítésére, kötelezettségvállalásra. Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok átmeneti időszakban történő finanszírozását és a 2021. évi döntések alapján megkötött szerződések szerinti kifizetéseket, az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek hasznosítását szabályozó rendelkezés.
A 4. §-hoz
A polgármester felhatalmazása a 2-3. §-ban foglalt kiadásokkal kapcsolatos kötelezettségvállalásra.
Az 5. §-hoz
A kiadások készpénzben történő kifizetését szabályozza.
A 6. §-hoz
Meghatározza, hogy a rendeletben nem szabályozott kérdésekben mely jogszabály alapján kell eljárni.
A 7. és 8. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezés.