Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a József körút – Népszínház utca – Teleki László tér - Fiumei út – Orczy tér – Orczy út – Nagyvárad tér – Üllői út által határolt terület (Csarnok negyed, Corvin negyed, Magdolna negyed, Orczy negyed és Losonci negyed) Kerületi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2023. 02. 24

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.24.
a József körút – Népszínház utca – Teleki László tér - Fiumei út – Orczy tér – Orczy út – Nagyvárad tér – Üllői út által határolt terület (Csarnok negyed, Corvin negyed, Magdolna negyed, Orczy negyed és Losonci negyed) Kerületi Építési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
A jelenleg hatályos Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII. 12.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatának a tervezése 2017. évben indult a jelen tervezéssel érintett I. ütem területére, amely több városrészt foglal magában. A tervnek megtörtént a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (IX.8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Trk.) 37. és 38. §-ai szerinti véleményezési eljárása, de a partnerségi véleményezés után nem került jóváhagyásra és a tervezés félbemaradt (a JÓKÉSZ II. ütemeként a kerület további részeire készült építési szabályzatokat az Önkormányzat 2019. év októberében elfogadta).
Jelen rendelet-tervezet a 2017-19. között készült egyeztetési dokumentáció aktualizálása, felülvizsgálata, amelynek partnerségi és államigazgatási egyeztetési eljárása a Trk. 38. §-a szerinti véleményezési eljárás megismétlésével folytatódott.
A KÉSZ rendelete, megalapozó és alátámasztó munkarészei (továbbiakban: R) az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény, az Országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK), a Trk. tartalmi követelményeire vonatkozó rendelkezések figyelembevételével készült és egyeztetése a Trk. 36. §-a szerinti teljes eljárásban történt.
Részletes indokolás
A R. ELSŐ RÉSZÉHEZ
Az 1. - 2. §-hoz
A KÉSZ hatálya alá tartozó területet rögzíti és a rendelet mellékleteit és függelékeit sorolja fel.
A 3. §-hoz
A rendeletben használt megnevezések és fogalmak magyarázatát tartalmazza, amelyeket más építészeti vagy településrendezési jogszabályok nem rögzítenek.
A 4.- 6. §-hoz
A kerület területén található közterületekre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza részben az OTÉK, részben az FRSZ és részben a kerületi sajátosságok alapján.
A 7.- 8. §-hoz
A zöldfelületekere és a fasorokra, az értékes fákra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 9.-11. §-hoz
Az Étv-ben meghatározott egyes sajátos jogintézményekre vonatkozó kerületi előírásokat tartalmazza.
A 12.-14. §-hoz
A közművesítésre és a közművekre vonatkozó sajátos előírásokat rögzíti.
A 15.-21. §-hoz
A járművek elhelyezésére, a magánutakra, az ingatlanok gépjárművel való kiszolgálására és a légiközlekedésre vonatkozó előírásokat tartalmazza részben az FRSZ előírásaira alapozva.
A 22.-23. §-hoz
A közhasználatra átadott területekkel kapcsolatos rendelkezéseket, az erre tekintettel adható többlet szintterületi mutató kedvezményeket, valamint a szintterületi mutató alkalmazásával és néhány estere vonatkozó kedvezménnyel kapcsolatos helyi szabályokat rögzít.
A 24.-28. §-hoz
Az épületek, építmények elhelyezésére, kialakítására vonatkozó sajátos előírásokat rögzíti részben az OTÉK felhatalmazása, részben a helyi sajátosságok alapján.
A 29.-31. §-hoz
A Területen a zártsorú beépítés a jellemző, ezért a KÉSZ is ezzel foglalkozik részletesen. A Fővárosi Rendezési Szabályzat elveivel összhangban célja az utcai légtérarányok növelése, kisebb teresedések kialakításának elősegítése. Ennek szabályait fogalmazza meg 30. §. Az FRSZ által bevezetett utcai légtér arányon alapuló magasság szabályozás előírásai részben az FRSZ-en alapulnak, részben a helyi sajátosságokon, fejlesztési elveken. Az FRSZ-hez képest szigorítás, hogy a párkánymagasság felett nem 7,0 m, hanem 5,0 méter építhető még be a magassági síkok figyelembevételével.
A 32.-33. §-hoz
Az egyes sajátos építményfajták (üzemanyagtöltők, parkolóházak, mélygarázsok) elhelyezésének szabályait rögzíti általánosan.
A R. MÁSODIK RÉSZÉHEZ
A 34.-41. §-hoz
A beépítésre szánt területek egyes területfelhasználási kategóriáira vonatkozó általános előírásokat rögzíti, főként az OTÉK előírásaira és a Fővárosi Településszerkezeti terv leírásában rögzített elvekre alapozva.
A R. HARMADIK RÉSZÉHEZ
A 42.-48. §-hoz
A beépítésre nem szánt területek közül a különböző besorolású utakra vonatkozó előírásokat rögzíti az FRSZ előírásaira alapozva.
A 49.-51. §-hoz
A zöldterületekre (közparkok, közkertek, fásított közkertek) vonatkozó előírásokat tartalmazza és ezen kívül az egyéb közterületeken lévő zöldfelületi övezetek előírásait is rögzíti.
A R. NEGYEDIK RÉSZ-hez
Az egyes városrészek (Csarnok negyed, Corvin negyed, Magdolna negyed, Orczy-negyed, Losonczi negyed, építési övezeteinek és övezeteinek sajátos előírásait rögzíti.
A R. ÖTÖDIK RÉSZ-hez
Záró és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.
A R. 1. mellékletéhez
A Szabályozási tervet tartalmazza a földhivatali nyilvántartási alaptérképen M=1:2000 léptékben.
A R. 2. mellékletéhez
Az építési övezetek és övezetek szabályozási határértékeit rögzíti városrészenként táblázatos formában, amely a Jszr. alapján mellékletként csatolható.
A R. 3. mellékletéhez
Az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához szükséges, elhelyezendő személygépjármű számának megállapításához szükséges normatív előírásokat rögzíti táblázatos formában. Az OTÉK felhatalmazása alapján lehetőség van ezt a helyi építési szabályban az adottságokhoz igazodóan meghatározni.
A R. 4. mellékletéhez
Az OTÉK felhatalmazása alapján az egyes rendeltetések esetén elhelyezendő kerékpárok számát határozza meg táblázatos formában.
A R. 5. mellékletéhez
Az FRSZ-re alapozott utca-légtérarányú magassági szabályozás előírásait mutatja be ábrákon a jobb értelmezés érdekében.
A R. 6. mellékletéhez
Azokat a Budapest VIII. kerület Józsefváros Önkormányzatának elővásárlási jogával érintett ingatlanokat rögzíti, amelyek az önkormányzati feladatok ellátásához és a rendezett területfejlesztéshez szükségesek.
A R. 1. függelékéhez
A Fővárosi Rendezési szabályzat alapján térképen mutatja be az I. és II. párkánymagassági kategória területeit.
A R. 2. függelékéhez
A kerület közterület-alakítási terv (KAT) sajátos jogintézményével érintett területeket mutatja be térképes ábrán.