Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről

Hatályos: 2022. 03. 01
a településkép védelméről
Végső előterjesztői indokolás
Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének
a településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendeletéhez
A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV törvény 12. § (2) bekezdése felhatalmazza a települési önkormányzatokat – a fővárosban a kerületi önkormányzatokat is –, hogy egy jogszabályban állapítsák meg azokat az anyagi és eljárási szabályokat, amelyek az Önkormányzat közigazgatási területén található kerületi építészeti értékek megőrzését és a településkép védelmét szolgálják. A rendelet egyértelműen lehatárolja azokat a helyi védelem alatt álló területeket és a településkép szempontjából meghatározó területeket, amelyek a kerület sokszínű arculatát, jellegzetességeit fejezik ki és településképi követelmények megfogalmazásával biztosítja azok védelmét és a jövő nemzedékek számára történő megóvását. A kerület építészeti örökségének és fejlődő, megújuló, modern negyedei esztétikai megjelenése érdekében a rendelet a reklámhordozók és reklámok elhelyezését a hatályos jogszabályokkal összhangban korlátozza.
Részletes indokolás
1-5. §
A rendelet célja Józsefváros épített környezetének megőrzése és védelme. Meghatározza a rendelet területi és tárgyi hatályát, valamint mellékleteit.
6. §
Meghatározza a rendelet értelmező rendelkezéseit.
7-25. §
Meghatározza a helyi egyedi és területi védelmet, azok célját és feladatait, nyilvántartásukat, a védelem alá helyezés és megszüntetés szabályait.
26-27. §
Meghatározza a területi védelemmel érintett és a településkép szempontjából meghatározó területekre vonatkozó területi építészeti követelményeket, ezen belül a beépítés telepítési módját és a közterület-alakítási terv által érintett területekre vonatkozó szabályokat.
28-42. §
Meghatározza a területi védelemmel érintett és a településkép szempontjából meghatározó területekre vonatkozó egyedi építészeti követelményeket, ezen belül a homlokzati kialakítást és cégtáblák, cégérek, cégfeliratok, valamint címtáblák elhelyezését és kialakítását, anyaghasználatot, a nyílászárók és kirakatportálok, a tetőszerkezet, héjazat, a klímaberendezések és egyéb műszaki berendezések kialakítását, az infrastrukturális hálózat és elemei elhelyezését és kialakítását, a vendéglátó teraszok kialakítását, a játszóterek, sportparkok és fitneszterek, közparkok és kutyafuttatók létesítésének szabályait, a beépítetlen telkek átmeneti hasznosításának szabályait, az utcabútorok elhelyezésének szabályait, valamint a zöldfelületek kialakításának módját.
43. §
Meghatározza az egyedi védelemmel érintett építészeti értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelményeket.
44-45. §
Meghatározza a reklámokra, reklámhordozókra vonatkozó településképi követelményeket.
46-47. §
A rendelkezés a településkép védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció részletes szabályait állapítja meg.
48-52. §
A rendelkezések a korábban hatályos eljárási szabályokat megtartva részletesen meghatározzák a településképi véleményezési eljárás szabályait.
53-61. §
A rendelkezések részletesen és egyértelműen megjelölik azon építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenységek, reklámelhelyezések, és rendeltetésváltoztatások körét, amelyek végzése településképi bejelentési eljárás lefolytatásához kötött. A rendelkezések a településképi bejelentési eljárás részletes eljárási szabályait állapítják meg.
62-67. §
A rendelkezések a településképi követelmények megszegésének eseteit és az azokhoz fűzött jogkövetkezmények részletes szabályait és a településképi kötelezési eljárás szabályait tartalmazzák. A jogkövetkezmények következetes alkalmazása érdekében meghatározzák az önkormányzati településképi bírság legalacsonyabb és legmagasabb kiszabható összegét, valamint a kiszabás során a mérlegelés szempontjait.
68. § A hatálybalépésről rendelkezik.
69. § A hatályon kívül helyezésekről rendelkezik