Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2022. (VI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 28/2017. (VI. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 24
az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 28/2017. (VI. 15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 42. § 1. pontja szerint a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik a rendeletalkotás. Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 28/2017. (VI. 15.) önkormányzati rendelete hatálybalépésével egyenlőtlen helyzetet teremtett az üzletek éjszakai nyitvatartása tekintetében azzal, hogy a rendelet hatályba lépését megelőzően kereskedelmi hatósági nyilvántartásba vett üzletek változatlan nyitvatartással működhettek tovább, míg az éjszakai nyitvatartásról szóló rendelet hatályba lépését követően kereskedelmi nyilvántartásba került üzletek részére egy szűkebb idősávban került engedélyezésre a nyitvatartás. Jelen rendeletmódosítás tárgya egy egységesebb szabályozás kialakítása annak érdekében, hogy a vendéglátó helyiségek üzemeltetői egy egyenlőbb jogszabályi rendszer keretében működhessenek.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
6. §
-hoz
Módosítja a vendéglátó üzletek és azok teraszainak nyitvatartását, akként, hogy az üzletek 22.00 és 6.00 óra között, a vendéglátó üzlet 00.00 és 6.00 óra között, míg a terasszal rendelkező vendéglátó üzletek teraszai 23.00 és 6.00 óra között tarthatnak nyitva.
7. §
-hoz
Az üzletek módosított éjszakai nyitva tartásának rendjét a már folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni rendeli, tekintettel arra, hogy a rendelet új szabályozása kedvezőbb rendelkezések alkalmazását teszi lehetővé.
8. §
-hoz
A módosított nyitva tartás rendjének alkalmazását a rendelet a 10/B. § integrálásával nem terjeszti ki az önkormányzati rendelet hatályba lépésekor már kereskedelmi hatósági nyilvántartásba vett üzletekre.
9. §
-hoz
Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje cím (3) és (4) bekezdését helyezi hatályon kívül, tekintettel arra, hogy a járványügyi készültség már nincsen hatályban.
10. §
-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.