Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről

Hatályos: 2023. 01. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről
Végső előterjesztői indokolás
A parkolással kapcsolatos feladatok ellátása közfeladat, melyet a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (23. § (5) bekezdés 3. pont) az önkormányzatok hatáskörébe utal.
A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 48. § (5) bekezdése szerint: „[felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselőtestülete - fővárosban a fővárosi közgyűlés - hogy rendeletben állapítsa meg a várakozási területek tekintetében]
a) az egyes díjköteles várakozási területeket, valamint azok kategóriáját,
b) várakozási területenként vagy kategóriánként a díjköteles várakozási időszakot,
c) a fizetendő várakozási díj mértékét,
d) a díjköteles várakozás megengedett leghosszabb időtartamát,
e) a díjfizetés alól mentesítettek, valamint a kedvezményes várakozásra jogosultak körét, a kedvezményes várakozási díj mértékét, azzal, hogy a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítésére a kerületi képviselő-testület jogosult.”
A rendeletalkotás indoka a 12 éve hatályos, a Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló 26/2010. (VI. 18.) sz. önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Parkolási rendelet) meghatározott kedvezményezetti kör újragondolása egy hatékonyabb hosszú távú parkolási stratégia alkalmazásával. Az új szabályozást továbbá az egyes kedvezményes várakozási hozzájárulások kibocsátási feltételeinek pontosítása indokolja, a várakozási övezetek tekintetében a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelenjárművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet (a továbbiakban: Fkgy. rendelet) 2022. szeptember 5. napján hatályba lépett módosítására is figyelemmel.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
A rendelet területi és személyi hatályát tartalmazó rendelkezések.
a 2. §-hoz
A rendeletben használt fogalmakat értelmező rendelkezések.
a 3. §-hoz
A lakossági várakozási hozzájáruláshoz az önkormányzat által adható kedvezményes díj kérelmezésére, jogosultsági feltételeire vonatkozó rendelkezéseket rögzíti a kedvezményezettek körének kibővítésével.
a 4. §-hoz
A gazdálkodói várakozási hozzájáruláshoz az önkormányzat által adható kedvezményes díj kérelmezésére, jogosultsági feltételeire vonatkozó rendelkezéseket rögzíti. Változatlan formában, 2023-tól ig költségtérítés, és a fővárosi díj 50%-os kedvezményével vehető igénybe ez a várakozási mód a kerületi gazdálkodó szervezetek részére.
az 5. §-hoz
Az egészségügyi várakozási hozzájárulásra jogosult kedvezményezettek körét az Fkgy. rendeletben meghatározattakhoz képest tovább bővíti, egyösszegű költségtérítési díj megfizetése ellenében.
a 6. §-hoz
A díjkedvezmény igénylésével kapcsolatos kérelem eljárási szabályokat rögzítő rendelkezés. Rögzítésre kerül, hogy a kibővített kedvezményezetti kör tekintetében kiadott hozzájárulások száma az előző évben a 2. § (4) bekezdés szerint kiadott hozzájárulások számának legfeljebb 3%-a lehet.
a 7. §-hoz
A rendeletben szabályozott kedvezményekkel kapcsolatos adatkezelési rendelkezést tartalmaz.
a 8-9. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.