Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 42/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 25

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.25.
az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 42/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 42/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosítását egyrészről az indokolja, hogy a VIII. kerületi közterületek egy része nem került körzetesítésre, másrészről az, hogy 3 új iskola beköltözött a VIII. kerületbe és 1 iskola elköltözött a VIII. kerületből, harmadrészről pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ 22483-3/2022/EÜIG iktatószámú útmutatójában foglaltaknak való megfelelés. Figyelemmel az összes tanulói létszámra, beleértve a fokozott gondozást igénylők létszámát is, 5 iskolaorvosi terület és 10 db iskolavédőnői körzet került kialakításra az ellátási területen az iskola-egészségügyi ellátás biztosítására.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
Tekintettel arra, hogy az egészségügyi alapellátás keretében szervezett iskola-egészségügyi ellátás iskolaorvos és védőnő együttes szolgáltatásából áll, a Nemzeti Népegészségügyi Központ 22483-3/2022/EÜIG iktatószámú, a védőnői körzetek megállapításához, kialakításához, módosításához és védőnői szakmai felügyeleti véleményezéséhez kiadott útmutatójában foglaltak alapján az iskola-egészségügyi ellátáson belül külön kialakításra kerültek az iskolavédőnői körzetek és nevesítésre került az iskolaorvosi ellátás.
a 2. §-hoz
A háziorvosokkal folytatott egyeztetéseket követően azon - nem körzetesített- közterületek bevonásra kerülnek az orvosi körzetekbe, melyeknek a körzetesítésével a módosítással érintett háziorvosi körzetekben működő háziorvosok előzetesen egyetértettek és amely ellen a Budapest Főváros Kormányhivatala VI. Kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztálya, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság sem emelt kifogást.
Az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 42/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelet 7. mellékletének módosítása a kerületben jelenleg működő köznevelési intézmények megoszlását érinti az öt iskolaorvosi ellátási terület között.
Az egészségügyi alapellátási körzetekről szóló 42/2018. (XII. 21.) önkormányzati rendelet új melléklettel egészül ki, melyben felsorolásra kerülnek a megfelelő védőnői ellátás biztosítása érdekében újonnan kialakított iskolavédőnői körzetekhez tartozó nevelési-oktatási intézmények.
a 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.