Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2023. évi költségvetésről

Hatályos: 2023. 01. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a 2023. évi költségvetésről
Végső előterjesztői indokolás
Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 4. § (1) bekezdésnek megfelelően a 2023. évi költségvetésről szóló helyi önkormányzati rendelet megalkotása.
Részletes indokolás
Az 1. és 2. §-hoz
A rendelet hatályának megállapítása, értelmező rendelkezések.
A 3. §-hoz.
Meghatározza a 2023. évi költségvetés költségvetési bevételeinek és kiadásainak főösszegeit, megállapítja a költségvetés hiányát, a hiány belső finanszírozásának módját, a belső finanszírozás utáni többlet felhasználását, valamint a költségvetés tartalékainak összegét.
A 4. §-hoz
Az Áht. 23. § (2) bekezdése és az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 24. § (1) és (2) bekezdése rendelkezései szerinti tartalommal és szerkezettel megállapítja a költségvetés a költségvetés szerkezeti rendjét, a kiemelt előirányzatait a megjelölt mellékletek szerinti részletes kimutatásban.
A 5. §-hoz
Felhatalmazza a költségvetési szerveket és a gazdasági társaságokat a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére, és meghatározza a kötelezettségvállalás és a kiadások teljesítésének alapvető szabályait.
Az 6. §-hoz
Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügylet igénybevételére, garanciákból és önkormányzati kezességekből fennálló és abból keletkező kötelezettségére, a több évet érintő kötelezettségvállalásra, az elemi költségvetés összeállítására, a rendeletmódosítás szabályaira és az ahhoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségre és a költségvetési szervek előirányzat-gazdálkodására vonatkozó szabályokról rendelkezik.
A 7. §-hoz
Az önkormányzat és a költségvetési szervek kötelezettségvállalására és maradvány-felhasználására vonatkozó szabályokról rendelkezik, összhangban az Ávr. 46. § (1)-(3) bekezdésében foglaltakkal.
A 8. §-hoz
A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 65. § (6) bekezdése szerint a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben a 2023. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a Polgármesteri Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A fenti felhatalmazás alapján a képviselő-testület a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők illetményalapját 2023. január 1-től február 28-ig 60.000 forintban, 2023. március 1-től 65.000 forintban állapítja meg.
Megállapítja a hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők 2023. évi illetménykiegészítését, melynek mértéke felsőfokú iskolai végzettség esetén 2023. január 1. napjától az alapilletmény 40%-a, középiskolai végzettség esetén az alapilletmény 20%-a.
Az elemi költségvetésben megállapított, törvény szerinti illetmények, munkabérek eredeti előirányzatának szintjét figyelembe véve az önkormányzati költségvetési szerveknél ezen előirányzat tekintetében 20%-ában maximalizálja a jutalmazásra vállalható kötelezettségvállalás mértékét.
A 9. §-hoz
A szociális ellátások finanszírozásának fedezetéül – összhangban a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 36/A. §-ában foglaltakkal – a helyi iparűzési adóbevételeit jelöli meg.
A 10. §-hoz
A jóváhagyott előirányzatok évközi zárolásának szabályairól rendelkezik.
A 11. §-hoz
Az önkormányzat, a költségvetési szervek és a gazdasági társaságok által támogatás igénybevételével megvalósítani kívánt célok megvalósítása érdekében benyújtandó pályázatokra vonatkozó költségvetési szabályokat határozza meg.
A 12. §-hoz
Meghatározza a költségvetés céltartalékainak és keretösszegeinek speciális felhasználási szabályait.
Meghatározza az Általános tartalék, Likviditási céltartalék és a Fejlesztési céltartalék felhasználásának részletes szabályait, továbbá rendelkezik az alpolgármesteri keret és a Frakciókeret céltartalék felhasználásának, a támogatási pályázatok kiírásának általános szabályairól.
A 13. §-hoz
A képviselő-testület által a polgármesterre átruházott előirányzat-módosítási és átcsoportosítási jogok körét, tartalmát és feltételeit határozza meg az Áht. és az Ávr. hatályos rendelkezéseinek megfelelően.
A 14. §-hoz
Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek kiadási és bevételi előirányzatainak saját hatáskörben történő átcsoportosításának feltételeit és szabályait határozza meg az Áht. és az Ávr. hatályos rendelkezéseinek megfelelően.
Meghatározza a költségvetési szervek részére elszámolási kötelezettséggel terhelt, kötött felhasználású előirányzatok körét.
A szigorú költségvetési gazdálkodás érdekében megállapítja a képviselő-testület kizárólagos hatáskörét az engedélyezett létszám, valamint a költségvetési szervek költségvetési maradványa felhasználásának engedélyezését illetően, továbbá meghatározza a maradvány-elszámolás szabályait.
A szigorú költségvetési gazdálkodás érdekében a költségvetési szervek részére megállapított kötött felhasználású előirányzatok, továbbá a központi költségvetési támogatások és a pályázati források felhasználásáról szóló téves adatszolgáltatás alapján és az intézményi feladat-ellátás során okozott károkból eredő bírságok, esetleges fizetési kötelezettségek irányító szerv és intézmények közötti rendezésének szabályait tartalmazza.
A 15. §-hoz
Az önkormányzat és költségvetési szervei zavartalan pénzellátásának, folyamatos likviditásának biztosítására vonatkozó szabályokról rendelkezik.
Az önkormányzati költségvetési szervek hitelfelvételének, kezességvállalásának és a használatukba adott ingatlanok terhelési tilalmát szabályozza.
A 16. §-hoz
Az Önkormányzat és a költségvetési szervek esetében a kiadások készpénzben történő teljesítésére vonatkozó szabályokat rögzíti.
A 17. §-hoz
A költségvetési szervek és a gazdasági társaságok követelés-, illetve tartozásállományával kapcsolatos adatszolgáltatási, tájékoztatási kötelezettség szabályairól rendelkezik.
A 18. §-hoz
Más jogszabályhoz kapcsolódóan, a Józsefváros Kártya 2023. évi díjmentessége kerül meghatározásra azzal, hogy a vonatkozó jogszabály évközi módosítása esetén ez a rendelkezés beépül a szakrendeletbe.
A 19. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.