Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a műalkotás és emléktábla állításának rendjéről

Hatályos: 2023. 01. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 43/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a műalkotás és emléktábla állításának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 42. § 1. pontja szerint a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik a rendeletalkotás.
A fővárosban a kerületi önkormányzatnak felhatalmazást ad a helyi önkormányzatok és szerveik, köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény (a továbbiakban: Hatásköri törvény) 109. §-a arra, hogy döntést hozzon vagy véleményezze műalkotás elhelyezését.
A műalkotásoktól eltérően, az emléktáblák elhelyezéséről törvény nem rendelkezik, illetve e tárgykörben nem áll rendelkezésre törvényi szintű felhatalmazó rendelkezés. Az emléktábla elhelyezése, mint törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszony, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján önkormányzati rendeletben, saját hatáskörben szabályozható.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
az 1. §- hoz
A rendelet tárgyi hatályát határozza meg. Az (1) bekezdés a) pontja az emléktáblákra vonatkozik, e kérdésben az önkormányzat az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján szabályozhat.
Az (1) bekezdés b) és c) pontja a műalkotások elhelyezését és az elhelyezés véleményezését jeleníti meg.
A műalkotásokra vonatkozó szabályozás kettős jellege a Hatásköri törvényből következik: a Hatásköri törvény 109. § (1) bekezdése ad felhatalmazást a műalkotás közterületen, önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezéséről történő döntésre, ezen alapul az (1) bekezdés b) pontja. A Hatásköri törvény 109. § (3) bekezdése rendelkezik a nem önkormányzati tulajdonú épületen elhelyezendő művészeti alkotásokról, az új elhelyezés esetén az önkormányzatnak véleményezési joga van, ez jelenik meg az (1) bekezdés c) pontjában.
a 2. §-hoz
A rendeletben használt megnevezések és fogalmak, az emléktábla és a műalkotás fogalmának meghatározását tartalmazza.
a 3. §-hoz
Meghatározza a Művészeti és Helytörténeti Tanács feladatát, tagjait és a tagok részére fizetendő tiszteletdíjat.
A Hatásköri törvény 109. § (2) bekezdése szerint a műalkotás elhelyezéséről történő döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszerezni. E szakvéleményt az OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit Kft. adja meg a Tanácsnak.
a 4-5. §-hoz
A műalkotás és emléktábla elhelyezésével kapcsolatos közös rendelkezéseket tartalmazza. Meghatározza a műalkotás és emléktábla elhelyezésének célját, az elhelyezést kizáró okokat, a műemléki védelemmel érintett épületekre vonatkozó különös szabályokat.
a 6. §-hoz
Az emléktábla elhelyezésének eljárásrendjét, a benyújtandó dokumentumokat és az elbírálás menetét tartalmazza.
Az 6. § meghatározza, hogy milyen kérelmet, milyen mellékleteket kell benyújtani az emléktábla állítása esetében. Az emléktábla állításáról a Képviselő-testület dönt.
a 7-10. §-hoz
A műalkotás elhelyezésének és az elhelyezés véleményezésének eljárásrendjét, a benyújtandó dokumentumokat és az elbírálás menetét tartalmazza.
A 7. § az 1. § (1) bekezdés b) pontjához kapcsolódóan az Önkormányzat tulajdonában álló közterületen és önkormányzati tulajdonú épületen műalkotás elhelyezésére, az 1. § (1) bekezdés c) pontjához kapcsolódóan a nem önkormányzati tulajdonú épületen műalkotás elhelyezésének véleményezésére vonatkozó szabályokat állapítja meg.
A 8-10. § közös szabályokat tartalmaz a műalkotások elhelyezése és véleményezése kapcsán. Az önkormányzat társadalmi egyeztetésre bocsátja az elhelyezni kívánt műalkotást és a beérkezett észrevételek összefoglaló táblázatát közzéteszi a honlapján. Ha nem áll rendelkezésre az elhelyezni kívánt műalkotás, akkor annak megtervezésére, elkészítésére az Önkormányzat nyilvános pályázati eljárást hirdet.
12. §
- hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.