Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatának rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2023. (IV. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A társadalmi-gazdasági környezetben az utóbbi években végbement jelentős változások, az önkormányzati feladatellátás forrásigénye, az önkormányzati célok megvalósítása, az önkormányzati vagyonnal való ésszerű gazdálkodás követelménye természetszerű igényt támasztanak az önkormányzati rendeletalkotással szemben. Ennek az igénynek megfelelően időnként a részletszabályokat, a nagyobb területeket érintő szabályozást, valamint az újként szabályozási igényt támasztó területek összességét tekintve felmerül az igény a több módosításon átesett hatályos szabályrendszer megújítására, s ezen aktualizálással egy tartalmában, tárgyalásmódjában és szerkezetében is jobb, egyszerűbb, áttekinthetőbb, könnyebben alkalmazható szabályrendszer alkotható.
Részletes indokolás
45. §
A Rendelet tárgyi hatályát határozza meg.
46. §
A Rendelet fogalmairól, előírásainak alkalmazásáról, az eljárási szabályról rendelkezik.
47. §
Értelmező rendelkezéseket tartalmaz.
48. §
A közterület rendeltetésszerű és rendeltetésétől eltérő használatát definiálja.
49. §
A közterület rendeltetésétől eltérő használatának formális feltéteit (engedélyhez kötött, bejelentés-köteles, tilos) és az engedélyköteles módozatnak hozzájárulással, vagy egyes esetekben hatósági szerződéssel történő megadásáról rendelkezik.
50. §
Azon eseteket sorolja fel, amelyeknél a közterület-használathoz hozzájárulás szükséges.
51. §
Azon eseteket sorolja fel, amelyeknél a közterület bejelentés alapján használható.
15. – 9. §
Azon eseteket sorolja fel, amelyekre vonatkozóan – meghatározott kivételekkel – közterület-használati hozzájárulás nem adható.
52. §
A kölcsönzési célú mikromobilitási eszköz közterületen történő elhelyezésének feltételeit írja elő.
53. §
A közterületen létesített vendéglátó teraszra kihelyezett zajkeltő eszközök használatára vonatkozó korlátozást határoz meg.
54. §
Gépjárműforgalomtól elzárt területre vonatkozóan meghatározza meg a hozzájárulás feltételét.
55. §
Paklet célú közterület-használatra vonatkozó új szabályozást tartalmaz.
56. §
Az egyes használati módozatok szerint időkorlátokat határoz meg a közterület-használati hozzájárulás időtartamára.
57. §
A közterület-használati hozzájárulás kérelmezésének személyi feltételeit konkretizálja.
58. §
A kérelem benyújtásának időbeli követelményeit határozza meg.
59. §
A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem tartalmi követelményeit foglalja össze.
60. §
A közterület-használat ügyében hozott döntések hatáskörök szerinti rendjét határozza meg.
61. §
A döntéshozatal előkészítéséről, a döntéshozatali eljárás rendjéről, a döntés tartalmáról és a döntés közléséről rendelkezik.
20-22. §
A közterület-használati hozzájárulás megszűnése, visszavonása, szünetelése eseteire vonatkozó előírásokat és feltételeket tartalmazza.
62. §
A közterület-használat díjának alkalmazott számítási módszerét rögzíti.
63. §
A használati díj megfizetésének, halasztásának, részletekben történő megfizetésének lehetőségét és feltételeit határozza meg.
64. §
A közterület-használatnál számításba vett területet, illetve felületet pontosítja.
65. §
A közterület-használati díj számításának alapját képező díjtáblázatot vezeti be, kiegészítve a fizető parkolóhely elfoglalására és a vendéglátó terasz célú közterület-használatra vonatkozó egyedi részletszabályokkal.
66. §
A vendéglátó terasszal közvetlenül érintett társasház által igényelhető díj megfizetésének lehetőségéről és megfizetésének feltételeiről rendelkezik, továbbá az építési-kivitelezési munkákhoz kapcsolódó közterület-használat esetére a díjcsökkentés vagy díjelengedés lehetőségét szabályozza.
67. §
A már lejárt határidejű díjtartozás részletekben való megfizetésének lehetőségéről és az engedélyezés feltételeiről rendelkezik.
68. §
Felsorolja azokat a méltányossági eseteket, amelyeknél a megállapított közterület-használati díj csökkenthető, illetve akár el is engedhető (méltányosság), továbbá rögzíti a méltányosság alkalmazásának kizáró feltételét.
69. §
Felsorolja azokat a közterület-használattal járó eseteket, amelyeknél nem kell közterület-használati díjat fizetni (mentesség).
31-32. §
Meghatározza a jogellenes közterület-használat észlelése esetére előírt teendőket, a követendő eljárást, a közterület eredeti állapota visszaállításának követelményét, a közterület-használat körében ellenőrzésre és intézkedésre jogosultak körét.
70. §
A közterület filmforgatás célú használata esetére rögzíti, hogy Józsefváros közigazgatási területe turisztikailag kiemelt közterületnek minősül.
71. §
Meghatározza a filmforgatási célú közterület-használat esetén a hatósági szerződés jóváhagyására, közzétételére, valamint egyéb audiovizuális alkotás esetén a kérelem elbírálására vonatkozó előírásokat.
72. §
A filmforgatási célú közterület-használat díjáról, csökkentése vagy elengedése feltételeiről rendelkezik.
73. §
A filmforgatással közvetlenül érintett társasház által igényelhető díj megfizetésének lehetőségéről és megfizetése feltételeiről rendelkezik.
74. §
A filmforgatási célú közterület-használat jóváhagyásának egyes feltételeit tartalmazza.
75. §
További részletes, a hatósági szerződésben kötelezően előírandó feltételeket sorol fel a hatósági szerződés jóváhagyásának feltételeként.
76. §
A filmforgatási célú közterület-használat során felmerült akadály, rendkívüli esemény kapcsán teendő kérelmezői bejelentésre és a díjfizetésre vonatkozóan állapít meg szabályt.
77. §
Felsorolja mely esetekben nem hagyható jóvá a hatósági szerződés, továbbá rendelkezik a hatósági szerződésnek a határozott idő előtti megszűnése esetén a közterület-használati díjról.
78. §
Megállapítja a filmforgatási célú közterület-használat jogellenességét.
79. §
A rendeletben nem szabályozott kérdések esetében utal a mozgóképről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelő alkalmazására.
43-44. §
Hatályba léptető, a korábbi rendeletet hatályon kívül helyező rendelkezések.