Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 22

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.22.
a településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Rendelet elfogadását és hatályba lépését követően eltelt több mint egy év során a gyakorlati alkalmazás feltárt néhány hiányosságot, illetve pontosítási igényt. Továbbá időközben módosult a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendelet is, mely szűkíti a kerületi tervtanács hatáskörét. Módosult a a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet is, amely az ÉTDR felületre történő kötelező feltöltés eseteit bővítette ki.
Fentiekre való tekintettel indokolt a településképi rendelet módosítása.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
A rendeletben megjelenik a „parklet” fogalma, összhangban a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendelettel. E szerint a parklet „olyan, jellemzően könnyűszerkezetes eszközzel kialakított kis kiterjedésű felület, mikrosziget, amely többlet közösségi és rekreációs teret ad az utcát közösségi térként használó számára, ahol megállhat, leülhet, pihenhet, kialakítható járdafelületen vagy parkolóhelyen, járdaszélesítés, közösségi szabadtér növelése érdekében.”
a 2. és 3. §-hoz
A rendelet szövegezésének pontosítása egyértelművé teszi, hogy a helyi védelem alá helyezésre és annak megszüntetésére irányuló kezdeményezés kizárólag a helyi egyedi védelem alá tartozó értékek esetén lehetséges. A szövegcserés módosítások közül is több módosítás ezt a célt szolgálja.
a 4 és 5. §-hoz
A helyi egyedi védelem alá helyezésre irányuló eljárás rendjének pontosítása.
a 6. §-hoz
A helyi egyedi védelem alá helyezéshez szükséges értékvizsgálat folyamatának pontosítása. A módosítással lehetőség adódik arra is, hogy az értékvizsgálat költségének átvállalását kérje a kezdeményező a polgármestertől.
a 7. §-hoz
Részleges homlokzati felújítás pontosítása sorházak esetére, egységes anyaghasználat előírása egy homlokzaton belül.
a 8. §-hoz
Szövegpontosítás a klímaberendezések elhelyezésére vonatkozóan.
a 9. §-hoz
A vendéglátó teraszok határoló oldalaira vonatkozó előírások pontosítása.
a 10. §-hoz
A felíró-táblák elhelyezésének engedélyezése a főépítésszel egyeztetett módon, és járdafestésre vonatkozó szabályozás bevezetése, amely szerint legfeljebb 3 hónapig jeleníthető meg a hirdetés vagy hirdetmény.
a 11. §-hoz
Jogszabályváltozás miatt megjelenő új előírás, hogy építésügyi engedélyezési eljárást vagy egyszerű bejelentést megelőzően a szakmai konzultáció iránti kérelmet ÉTDR felületen kell feltölteni.
A szakmai konzultáció továbbá kötelezővé válik abban az esetben is, ha a terveket a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló kormányrendelet alapján az Országos Építészeti Tervtanács vagy a területi építészeti-műszaki tervtanács véleményezi.
a 12. §-hoz
Pontosításra kerül, hogy mely esetekben szükséges településképi bejelentési eljárás lefolytatása.
a 13. §-hoz
Fővárosi védelem alatt álló épület esetén a településképi bejelentéshez csatolni kell a Fővárosi Önkormányzat illetékes osztályának a végzendő tevékenységről szóló állásfoglalását.
a 14. §-hoz
Részleges homlokzati felújítás pontosítása sorházak esetére, a vendéglátó teraszok téliesítésére vonatkozó előírások pontosítása.
a 15. §-hoz
10 éves időhatár bevezetése annak érdekében, hogy az ennél régebben befejezett építési tevékenységek miatt ne kerüljön sor településképi kötelezési eljárás lefolytatására.
a 16. §-hoz
Szövegpontosítás annak érdekében, hogy a rendelet fogalomhasználata összhangban legyen a magasabb szintű jogszabályokkal, elsősorban a 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelettel.
a 17. §-hoz
A mellékletek felülvizsgálata során szükségessé vált a 2. melléklet („Védelemmel érintett építészeti örökség jegyzéke”) aktualizálása, a 4., az 5. és a 9. melléklet javítása és a 10. melléklet kiegészítése érdekében az említett mellékletek cseréje.
a 18. §-hoz
Szövegcserés módosításra vonatkozó rendelkezések.
a 19. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezések.
a 20. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.