Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a józsefvárosi természeti környezet védelméről szóló 28/2014. (VII. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 09. 22

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.22.
a józsefvárosi természeti környezet védelméről szóló 28/2014. (VII. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Kúria Önkormányzati Tanácsa önkormányzati rendelet más jogszabályba ütközésének vizsgálata kapcsán megállapította, hogy a fakivágáshoz kapcsolódó pótlási előírás nem lehet szankciós jellegű, és a visszapótlás 500%-os mértéke más jogszabályba ütközik, mert az mértékét tekintve nincs összhangban a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 102/A. § (2) bekezdés b) pontjával. A fentiekkel összhangban a javaslat az eddigi különböző pótlási előírásokat egységesíti, valamint megszünteti az össztörzsátmérőre vonatkoztatott számítási módszert, miáltal a pótlási előírás számítása faegyedenként történik, ezáltal is biztosítva, hogy minden egyes fa a környezeti értékének megfelelően legyen figyelembe véve a fakivágás és fapótlási ügyekben. A jelen szabályozási környezetben a megváltozott feltételeknek megfelelő fapótlási egységárat is aktualizálni kell.
A fentiek érdekében a józsefvárosi természeti környezet védelméről szóló 28/2014. (VII. 01.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek módosítása szükséges.
RÉSZLETES INDOKOLÁS
1. §-hoz
A közterületről kivágott fás szárú növények visszapótlásának mértékét módosítja (engedélyezett, vagy engedély nélküli kivágás esetére is azonos módon) akként, hogy az eddigi össztörzsátmérőt alapul vevő számítás helyett az egyedenkénti számítást alkalmazza a kivágott fa törzsátmérőjének másfélszeres (150%-os mértékű) pótlás, cserje esetében pedig az eredeti területi borítás másfélszeres (150%-os mértékű) pótlás előírásával.
1. §-hoz
A nem közterületi besorolású ingatlanról történő kivágás visszapótlásának előírását módosítja (azonos módon az engedélyezett és engedély nélküli kivágás esetére is) akként, hogy az eddigi össztörzsátmérőn alapuló pótlási előírás helyett a kivágott faegyedek egyenkénti törzsátmérőjének másfélszeres mértékét határozza meg.
1. §-hoz
A Rendelet 1. mellékleteként a természetbeni visszapótlás helyett alkalmazandó kompenzációs intézkedés összegének kiszámításához szükséges fapótlási egységárat határozza meg közterületi és nem közterületi ingatlan esetén. A módosításokból következőleg egyúttal újraszabályozza a Rendelet 18. § (3b) bekezdését.
1. §-hoz
Átmeneti rendelkezés annak érdekében, hogy a rendeletmódosítással bevezetett új szabályokat a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni lehessen.
1. §-hoz
A Rendelet 1. számú melléklete helyébe beilleszti az új 1. mellékletet.
1. §-hoz
Hatályon kívül helyezi a Rendelet 18. § (3) bekezdését annak érdekében, hogy a fapótlási egységár ne két önkormányzati rendeletben szerepeljen, hanem kizárólag a Rendeletben kerüljön meghatározásra.
7. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
.