Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 20

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2023. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.20.
az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A józsefvárosi pénzbeli ellátások átalakításának koncepciója miatt szükséges több önkormányzati rendelet módosítása.
Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásáról szóló 31/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: lakásrendelet) az alábbi pontokban módosul:
Az összes önkormányzati pénzbeli ellátás átalakításához kapcsolódóan a szociális lakbér- kérelmek elbírálását a jövőben a Polgármesteri Hivatal Családtámogatási Irodája végezné.
Megkönnyítjük a meglévő bérlőink számára a kisebb lakásba költözést, annak érdekében, hogy akár ezen keresztül a fennálló hátralékaikat is csökkenthessék:
- ennek érdekében megteremtettük a szabályozási lehetőséget arra, hogy beköltözhető állapotú lakásokat is felajánlhasson az Önkormányzat ezekben az esetekben
- a felújítás alatt a jövőben a bérlőnek vagy lakáshasználónak csak az általa lakott lakás után kell bérleti vagy használati díjat fizetnie.
Hozzáigazítjuk a bérlővédelmi intézkedéseket, így a hátralékkezelésre és részletfizetésre vonatkozó szabályokat a koncepcióban javasolt, a szociális rendeletben tervezett módosításokhoz:
- a jövőben a részletfizetési megállapodás feltétele nem a hátralék 10%-ának egyösszegű vagy részletekben történő megfizetése, hanem a megelőző havi lakásfenntartással kapcsolatos kiadások teljesítése,
- a részletfizetési megállapodást a jövőben 60 nap helyett 90 nap nemfizetés után kell felmondani.
A lakásrendelet egyéb módosításai pontosítások, melyekre a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. Lakásgazdálkodási Iroda munkatársainak a lakáspályázatok és a bérleti szerződésekkel kapcsolatos mindennapi ügyintézése során előforduló végrehajtási nehézségek megszüntetése érdekében kerül sor, többek között a panaszkezelés és a pályázatok értékelése során.
A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakás tv.) 79. § (1) bekezdése szerint az „önkormányzatnak [az önkormányzati lakások bérbeadására vonatkozó] rendelete megalkotása előtt a bérlők és a bérbeadók településen működő érdekképviseleti szervezetének véleményét ki kell kérnie. A rendelettervezetről a helyben szokásos módon hirdetményt kell közzétenni, amelyben határidő kitűzésével fel kell hívni az érdekképviseleteket véleményük közlésére.” A lakásrendelet-módosítás tervezett szövege e rendelkezésre tekintettel 2023. szeptember 13-28. között hirdetménnyel kifüggesztésre került, valamint közvetlenül is megküldtük szakmai, civil szervezeteknek. A tervezethez nem érkezett módosító észrevétel.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
A minőségi csere jogcímen történő lakásszerzés eseteit pontosítja és egészíti ki annak feltételeit, hogy mi a teendő, amikor a bérbeadó vagy amikor a bérlő gondoskodik a cserelakás lakhatóvá tételéről.
a 2. §-hoz
A lakásrendelet 58. §-át érintő módosításokat tartalmazza, mely pontosítja, hogy nem kell lakbért fizetni a megnövekedett alapterületre tekintettel, valamint a használati díjfizetési kötelezettséggel kapcsolatos (3) bekezdést pontosítja.
a 3. §-hoz
A lakásrendelet beruházási megállapodásra vonatkozó 61. §-ának kiegészítése azért szükséges, hogy valamennyi eset felsorolásra kerüljön.
a 4-6. §-hoz
A lakásrendelet 79. és 81. §-ának módosítása, valamint új 81/A. § megalkotása a jogcím rendezések megkönnyítése, valamint a hátralékkezelés szabályainak módosulása miatt szükséges.
a 7. §-hoz
A lakásrendelet 84. §-ának módosítása a kisebb lakás bérbeadásra vonatkozó szabályok könnyítése érdekében szükséges (egyezzen meg a minőségi csere szabályaival).
Az alcím új 84/A. §-a a nagy közműhátralékok kezelésére alkalmazandó új konstrukció.
a 8. §-hoz
A lakásrendelet 96. § - lakáspályázatok lebonyolítására vonatkozó eljárásrendjének - különböző technikai módosításával és a pályázatok értékelésével kapcsolatos módosításokat tartalmazza.
a 9. §-hoz
A lakásrendelet 98. § kiegészítése a kilakoltatási moratórium további enyhítése érdekében szükséges.
a 10. §-hoz
A pályázati jogorvoslati lehetőségek technikai jellegű módosítását tartalmazza, az eddigi lakáspályázatokkal kapcsolatban beérkezett panaszok tapasztalatai alapján.
a 11. §-hoz
Szövegcserés, technikai jellegű pontosításokat tartalmaz.
a 12. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.
a 13. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.