Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

Változtatási rendelet elrendeléséről

Hatályos: 2023. 12. 11 23:30

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2023. (XII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.11.
Változtatási rendelet elrendeléséről
Végső előterjesztői indokolás
Józsefváros közigazgatási területén található több védett vagy védendő építészeti érték megóvása érdekében szükséges a változási tilalom elrendelése.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. és 13. pontjaiban meghatározottak szerint önkormányzati feladat a helyi településrendezés, településfejlesztés témakörbe tartozó változtatási tilalom elrendelése és a helyi közművelődési tevékenység támogatása, a kulturális örökség helyi védelme tárgykörbe tartozó ideiglenes, illetve helyi egyedi védelem alá helyezés. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 21. § (1) bekezdése alapján „A helyi építési szabályzat – ideértve a kerületi építési szabályzatot is – készítésére vonatkozó írásos megállapodás megléte esetén a helyi építési szabályzat – ideértve a kerületi építési szabályzatot is – készítésének időszakára azok hatálybalépéséig, de legfeljebb három évig az érintett területre a települési önkormányzat rendelettel változtatási tilalmat írhat elő. ”
Az Étv. 22. § (1) bekezdése alapján „ a változtatási tilalom alá eső területen – a 20. § (7) bekezdésében foglalt esetek kivételével – telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, továbbá elbontani, illetőleg más, építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött értéknövelő változtatást végrehajtani nem szabad.”
Az Étv. 57. § (2) bekezdése alapján „ A helyi építészeti örökség értékeinek feltárása, számbavétele, védetté nyilvánítása, fenntartása, fejlesztése, őrzése, védelmének biztosítása a települési önkormányzat feladata. Az országos területi műemléki védelem az egyes ingatlanokon fennálló helyi egyedi védelem hatályát nem érinti.” Az Étv. 57. § (3) bekezdés alapján „A helyi védetté nyilvánításról vagy annak megszüntetéséről, továbbá a védettséggel összefüggő korlátozásokról és kötelezettségekről és támogatásokról a települési önkormányzat (a fővárosban a fővárosi és a kerületi önkormányzat is) a településképi rendeletben dönt.”
Részletes indoklás
az 1. §-hoz
Változtatási tilalom elrendelését tartalmazza a szakaszban megjelölt helyrajzi szám alatti ingatlanokon található védett vagy védendő építészeti értékek megóvása érdekében.
a 2. §-hoz
A változási tilalom fennállásról rendelkezik, amely a helyi építési szabályzat hatálybalépéséig, de legfeljebb három évig áll fenn a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően.
a 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.