Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 45/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kerületi építési szabályzatról

Hatályos: 2024. 04. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 45/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.01.
a kerületi építési szabályzatról
Végső előterjesztői indokolás
Jelenleg a kerület közigazgatási területén Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének az alábbi rendeletei vannak hatályban:
1. a 34/2019. (VIII.22.) rendelet a Múzeum körút - Rákóczi út - Blaha Lujza tér északi és keleti oldala - József körút - Üllői út által határolt terület (Palotanegyed) Kerületi Építési Szabályzatáról (PALOTAKÉSZ)
2. a 35/2019. (VIII.22.) rendelet a Rákóczi út – Baross tér – Thököly út – Verseny utca Dózsa György út – Kerepesi út – Hungária körút – MÁV vonal – Salgótarjáni út – Fiumei út – Teleki László tér északi oldala – Népszínház utca – Blaha Lujza tér keleti oldala által határolt terület (Népszínház negyed, Kerepesdűlő és Százados negyed) Kerületi Építési Szabályzatáról (NKSZKÉSZ)
3. a 36/2019. (VIII.22.) rendelet az Orczy út - Kőbányai út - Könyves Kálmán körút - Üllői út által határolt terület (a Ganz negyed egy része és a Tisztviselőtelep) Kerületi Építési Szabályzatáról (GTKÉSZ)
4. a 17/2022. (V.26.) rendelet a József körút – Népszínház utca – Teleki László tér – Fiumei út – Orczy tér – Orczy út – Nagyvárad tér – Üllői út által határolt terület (Csarnok negyed, Corvin negyed, Magdolna negyed, Orczy negyed és Losonci negyed) Kerületi Építési Szabályzatáról.
A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a 38/2023. (II. 23.) számú határozatával döntött a hatályos kerületi építési szabályzatok egybefoglalásának szükségességéről és a hiányzó korábbi Józsefvárosi pályaudvar környezetének szabályozásáról, mivel itt nincs hatályban építési szabályzat.
A fenti határozattal elfogadott főépítészi feljegyzés és a tervezési szerződés szerint tervezőknek nem volt faladata a megalapozó vizsgálatok teljes körű felülvizsgálata csak olyan mértékben, ami az egyesített kerületi építési szabályzat elkészítéséhez szükséges.
Az egyesített kerületi építési szabályzat a jelenleg hatályos építési szabályzatok rendelkezéseit vette alapul és csak olyan mértékben módosult, ami az alkalmazásuk óta eltelt időben felmerült egységesítési, módosítási és pontosítási igényként, valamint jelenleg nem szabályozott területre vonatkozó szabályozással egészült ki.
A rendelettervezett államigazgatási egyeztetési eljárása az E-TÉR digitális felületén keresztül történt, a partnerségi egyeztetése részben az E-TÉR-en, részben Józsefváros honlapján történő közzététellel és véleményezési lehetőséggel történt, valamint lakossági fórum is megtartásra került, amely élőben Józsefváros facebook oldalán is megtekinthető volt. Az egyeztetési eljárás során felmerült jogszabályon alapuló vélemények a tervezetben átvezetésre, beépítésre kerültek, a szakmai vélemények egy része szintén.
Részletes indoklás
1-2. §-hoz
Az e rendelet hatálya alá tartozó területet rögzíti és a rendelet mellékleteit sorolja fel.
3. §-hoz
Az e rendeletben használt megnevezések és fogalmak magyarázatát tartalmazza, amelyeket más építészeti vagy településrendezési jogszabályok nem rögzítenek.
4-6. §-hoz
A kerület területén található közterületekre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza részben az az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (továbbiakban: OTÉK), részben a Budapest Fővárosi Rendezési Szabályzat (továbbiakban: FRSZ) és részben a kerületi sajátosságok alapján.
7-9. §-hoz
A zöldfelületekre és a fasorokra, az építési öveztek telkeinek zöldfelületeire, valamint a klímaadaptációra és a hőszigethatás csökkentésére vonatkozó előírásokat tartalmazza.
10-12. §-hoz
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben (továbbiakban: Étv.) meghatározott egyes sajátos jogintézményekre vonatkozó kerületi előírásokat tartalmazza.
13-15. §-hoz
A közművesítésre és a közművekre vonatkozó sajátos előírásokat rögzíti.
16-23. §-hoz
A járművek elhelyezésére, a magánutakra, az ingatlanok gépjárművel való kiszolgálására, a parkolók kialakítására és a légiközlekedésre vonatkozó előírásokat tartalmazza részben a FRSZ előírásaira alapozva.
24-25. §-hoz
A közhasználatra átadott területekkel kapcsolatos rendelkezéseket, az erre tekintettel adható többlet szintterületi mutató kedvezményeket, valamint a szintterületi mutató alkalmazásával és néhány estere vonatkozó kedvezménnyel kapcsolatos helyi szabályokat rögzít.
26-30. §-hoz
Az épületek, építmények elhelyezésére, kialakítására vonatkozó sajátos előírásokat rögzíti részben az OTÉK felhatalmazása, részben a helyi sajátosságok alapján.
31-33. §-hoz
A kerület nagy részén a zártsorú beépítés a jellemző, ezért e rendelet ezt részletesen szabályozza. A FRSZ elveivel összhangban célja az utcai légtérarányok növelése, kisebb teresedések kialakításának elősegítése. Ennek szabályait fogalmazza meg a rendelet 32. §-a. Az FRSZ által bevezetett utcai légtér arányon alapuló magasság szabályozás előírásai részben az FRSZ-en alapulnak, részben a helyi sajátosságokon, fejlesztési elveken. Az FRSZ-hez képest szigorítás, hogy a párkánymagasság felett nem 7,0méter, hanem 5,0 méter építhető még be a magassági síkok figyelembevételével.
34-35. §-hoz
Az egyes sajátos építményfajták (üzemanyagtöltők, parkolóházak, mélygarázsok) elhelyezésének szabályait rögzíti általánosan.
36-57. §-hoz
A beépítésre szánt területek egyes területfelhasználási kategóriáira vonatkozó általános előírásokat rögzíti, főként az OTÉK előírásaira és a Budapest Főváros Településszerkezeti Terv leírásában rögzített elvekre alapozva.
58-65. §-hoz
A beépítésre nem szánt területek közül a különböző besorolású utakra vonatkozó előírásokat rögzíti az FRSZ előírásaira alapozva.
66-68. §-hoz
A zöldterületekre (közparkok, közkertek, fásított közkertek) vonatkozó előírásokat tartalmazza és ezen kívül az egyéb közterületeken lévő zöldfelületi övezetek előírásait is rögzíti.
69-92. §-hoz
Az egyes városrészek építési övezeteinek és övezeteinek sajátos előírásait rögzíti.
93. §-hoz
Záró és hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.
Az 1. melléklethez
A Szabályozási tervet tartalmazza a földhivatali nyilvántartási alaptérképen M=1:2000 léptékben.
A 2. melléklethez
Az építési övezetek és övezetek szabályozási határértékeit rögzíti városrészenként táblázatos formában, amely a jogszabályszerkesztésről szóló IMR rendelet alapján mellékletként csatolható.
A 3. melléklethez
Az építmények, önálló rendeltetési egységek, területek rendeltetésszerű használatához szükséges, elhelyezendő személygépjármű számának megállapításához szükséges normatív előírásokat rögzíti táblázatos formában. Az OTÉK felhatalmazása alapján lehetőség van ezt a helyi építési szabályban az adottságokhoz igazodóan meghatározni.
A 4. melléklethez
Az OTÉK felhatalmazása alapján az egyes rendeltetések esetén elhelyezendő kerékpárok számát határozza meg táblázatos formában.
Az 5. melléklethez
Az FRSZ-re alapozott utca-légtérarányú magassági szabályozás előírásainak alkalmazását mutatja be ábrákon a jobb értelmezés érdekében.
A 6. melléklethez
A településszerkezet alakítását befolyásoló barnamezős területeket ábrázolja Budapest Főváros Településszerkezeti Terv Szerkezeti tervlap 6. Védelmi, korlátozási területek c. tervlapja alapján
A 7. melléklethez
Azokat a Budapest VIII. kerület Józsefváros Önkormányzatának elővásárlási jogával érintett ingatlanokat rögzíti, amelyek az önkormányzati feladatok ellátásához és a rendezett területfejlesztéshez szükségesek.