Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2024. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

az intézményi gyermekétkeztetés térítési díjairól szóló 13/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelet és a szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 35/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 05. 17

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2024. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.17.
az intézményi gyermekétkeztetés térítési díjairól szóló 13/2022. (III. 28.) önkormányzati rendelet és a szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 35/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 151. § (2f) bekezdése alapján a gyermekétkeztetést biztosító települési önkormányzatnak meg kell állapítania az intézményi térítési díjat. A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat a gyermekétkeztetést vásárolt szolgáltatás útján nyújtja, melyre 2024. április 07. napjától kezdődő hatállyal új szerződéseket kötött. Az új szerződések értelmében a gyermekétkeztetéssel összefüggésben felmerülő nyersanyagköltség a korábbi szerződésekben megjelölt összegekhez képest megemelkedett. Mivel a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összege, az élelmezés nyersanyagköltségének emelkedése az intézményi gyermekétkeztetés térítési díjairól szóló 13/2022. (III. 28.) önkormányzati rendeletben meghatározott intézményi térítési díjak összegeinek a módosítását vonja maga után. Annak érdekében, hogy a fizetendő térítési díj ne emelkedjen, ha a nyersanyagköltségek emelkednek, a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat a szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 35/2023. (X.19.) önkormányzati rendeletben (továbbiakban: 35/2023. (X.19.) önkormányzati rendelet) meghatározott gyermekétkeztetési térítési díj támogatást nyújt azoknak az igénybe vevőknek, akik nem részesülnek ingyenes gyermekétkeztetésben. Az intézményi térítési díjnak a fentiek szerinti támogatással csökkentett nettó összege, mint a fizetendő (nettó) térítési díj a Rendeletben külön mellékletben feltüntetésre kerül az érthető és mindenki számára értelmezhető normatartalom követelményének megfelelően. A gyermekétkeztetés személyi térítési díját (fizetendő térítési díj konkrét összegét) a Rendelet új 2. mellékletében fizetendő térítési díj napi összeg általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybe vett étkezések számának, valamint a Gyvt. 21/B. §-ban megjelölt normatív kedvezményeknek a figyelembevételével a gyermekétkeztetést biztosító intézmény vezetője állapítja meg.
A Képviselő-testület a 404/2023. (XII. 14.) számú határozatával döntött arról, hogy támogatja a Józsefvárosi Fidesz-KDNP frakció által a Képviselő-testület 2023. október 19-i rendes ülésén - a szociális rendelethez kapcsolódóan - benyújtott módosító indítványt az iskolakezdési támogatás kibővítéséről, valamint oltási támogatás bevezetéséről. Ezen kezdeményezések kerültek jelen rendeletmódosítással kidolgozásra.
A szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló 35/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) az alábbi pontokban módosul:
Részletes indokolás
az 1-2. §-hoz
A gyermekétkeztetéshez kapcsolódó intézményi térítési díjak módosítása szükséges ahhoz kapcsolódóan, hogy Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat a gyermekétkeztetés biztosítására 2024. április 07. napjától kezdődő hatállyal új szerződéseket kötött. Az új szerződések értelmében a gyermekétkeztetéssel összefüggésben felmerülő nyersanyagköltség a korábbi szerződésekben megjelölt összegekhez képest megemelkedett.
a 3. §-hoz
A határköri rendelkezéseket pontosítja a szabály, mely szerint a pénzbeli és természetbeni ellátásra vonatkozó kérelem elutasításáról, a megállapított pénzbeli és természetbeni ellátás módosításáról is a polgármester dönt.
a 4. §-hoz
A pénzbeli ellátás folyósításának szabályait kiegészítő rendelkezés.
az 5. §-hoz
A lakhatási támogatás megállapítására vonatkozó szabályok kiegészítése a kerekítésre vonatkozó rendelkezés.
a 6. §-hoz
A lakhatási támogatás folyósítása c. alcím újraszabályozása és kiegészítése szükséges a rendelet eddigi végrehajtása során szerzett tapasztalatok alapján.
a 7. §-hoz
A Bölcsődéztetési támogatás c. alcím újraszabályozása és kiegészítése szükséges a rendelet eddigi végrehajtása során szerzett tapasztalatok alapján, az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében.
a 8. §-hoz
A Biztos Kezdet támogatás c. alcím újraszabályozása és kiegészítése szükséges a rendelet eddigi végrehajtása során szerzett tapasztalatok alapján, az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében.
a 9. §-hoz
A rendeletmódosítás-tervezet a támogatás az első osztályba lépő gyermekeken kívül az adott évben 15. életévüket betöltő – jó eséllyel tehát a középfokú tanulmányaikat abban az évben megkezdő – józsefvárosi fiatalok után is bevezeti iskolakezdési támogatást.
a 10. §-hoz
A Tanoda támogatás c. alcím újraszabályozása és kiegészítése szükséges a rendelet eddigi végrehajtása során szerzett tapasztalatok alapján, az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében.
a 11. §-hoz
A kapcsolattartási támogatás folyósítási részletszabályait módosító, az adminisztrációs terheket rendelkezés.
a 12. §-hoz
A Közösségi közlekedési bérlettámogatás pontosítása a 2024. márciusban bevezetett ország- és vármegyebérletek elfogadhatóságára vonatkozó szabályokkal való összhang megteremtése érdekében szükséges.
a 13. §-hoz
A hátralékkezelési támogatásra való jogosultság feltételei c. alcímben a támogatásra jogosultak közé a rendeletmódosítás felveszi azokat a önkormányzati lakáshasználókat, akik időközben (épületkiürítés vagy krízishelyzet miatt) másik önkormányzati lakásba költöztek.
a 14. §-hoz
A Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet támogatás alcím kiegészítése szükséges a rendelet eddigi végrehajtása során szerzett tapasztalatok alapján, annak érdekében, hogy az adott évben szükség a hozzátartozó elhalálozása esetén igénylehető támogatás többször is megállapítható legyen egy kedvezményezett számára.
a 15. §-hoz
Szövegcserés rendelkezéseket tartalmaz.
a 16. §-hoz
A rendelet 1. és 3. mellékletének cseréjét határozza meg. Az 1. mellékletekben adatvédelmi rendelkezések pontosítása, valamint egyéb, a benyújtandó dokumentumok körét pontosító rendelkezések módosulnak. A 3. mellékletben a térítési díjak változnak.
a 17. §-hoz
Hatályát vesztő rendelkezést tartalmaz.
a 18. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.