Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2024. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 07. 05

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2024. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.07.05.
a településkép védelméről szóló 2/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Rendelet módosítását a legutóbbi módosítást követően a gyakorlatban felmerült jogalkalmazói igények és az időközben bekövetkezett jogszabályváltozások teszik szükségessé.
az 1. §-hoz
A módosítás lehetővé teszi, hogy helyi védelem alá helyezésre, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás hivatalból is megindítható legyen, azt ne csak természetes vagy jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek kezdeményezhessék.
a 2. §-hoz
A Rendelet kiegészül azzal, hogy a helyi egyedi védelem alatt álló érték mellett az ideigelenes védelem alatt álló érték karbantartása, megfelelő fenntartása, rendeltetésének megfelelő használata is kötelessége a tulajdonosnak.
a 3. §-hoz
A megfogalmazás pontosításával a jogalkotói szándék a jogalkalmazók részére egyértelművé válik.
a 4-5. §-hoz
A módosítást a magasabb szintű jogszabályok változása tette szükségessé. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/B. §-a kiegészült egy új (1a) bekezdéssel 2024. január 1-i hatályba lépéssel. E szerint a településképi rendelet nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok létesítését vagy telepítését, az utcabútor reklámhordozóként történő használatát törvényhez vagy a vonatkozó kormányrendelethez képest nagyobb mértékben tiltja vagy korlátozza. Ezért a kioszkok és az információs vagy más célú berendezés elhelyezésére vonatkozó korlátozó jellegű szabályok helyett a rendelet a magasasbb szintű jogszabályok által meghatározott keretekre utal.
a 6. §-hoz
A módosítás egyértelművé teszi, hogy a főépítészi szakmai konzultációt az egyszerű bejelentési eljárás megindítását, illetve a terveknek az Országos Építészeti Tervtanácshoz történő benyújtását megelőzően kell kérni, nem ezekkel párhuzamosan vagy ezeket követően.
a 7. §-hoz
A településképi bejelentési eljárás és a hatósági bizonyítvány kiállítására irányuló eljárás különbségei, a benyújtandó különböző mellékletek miatt külön bekezdésbe kerül a két eljárás szabályozása.
a 8. §-hoz
A „védelemmel érintett építészeti örökség jegyzéke” című melléklet cseréjéről szól.
a 9. §-hoz
A szövegcserés javaslatok a következő szövegpontosításokat szolgálják:
pontatlan hivatkozás javítása,
a 190/2009. (IX. 15.) Korm. rendeletnek megfelelően a „kerületi főépítész” kifejezés használata a „főépítész” és a „települési főépítész” kifejezés helyett,
a helyi egyedi védelem alatt álló építmények megőrzésére vonatkozó szabályokat kiterjeszti az ideiglenes védelem alatt álló építményekre is
új klímaberendezés, hőszivattyú kültéri egysége elhelyezése kiegészül, pontosabbá válik,
a szabályozási tervvel összhangban módosul a szabadon hagyandó járdafelület nagysága 1.5 méterre a vendéglátó teraszok esetében.
a 10-11. §-hoz
A magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvény IX. fejezete, amely az országos és helyi településkép-védelemre, ezen belül a reklámok elhelyezésére vonatkozó szabályokat tartalmazza, a törvény szerint 2024. október 1-jén lép hatályba. Az ekkor hatályba lépő szabályok szerint az önkormányzat szabályozása nem tartalmazhat olyan rendelkezést, amely az utcabútorok létesítését vagy telepítését, azok reklámeszközként történő használatát, azokon reklám közzétételét szabályozza. Emiatt szükséges az utcabútorok és reklámok elhelyezésére vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezése, attól az időponttól kezdve, amikor az új építészeti törvény erre vonatkozó rendelkezései hatályba lépnek.