Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről szóló 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 23

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.23.
a kedvezményes várakozásra jogosultak körének bővítéséről szóló 27/2022. (IX. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A VIII. kerületi fejlesztések részeként végzett útfelújításokkal érintett lakóépületekben élő kerületi lakosok a kiváltott lakossági várakozási hozzájárulás szolgáltatásait ideiglenesen korlátozottan vehetik igénybe, tekintettel arra, hogy lakóhelyük közvetlen közelében nehezebben tudnak parkolni.
A döntés célja, hogy a felújítás ideje alatt díjmentessé váljon a közterületi parkolás az érintett utcában élők számára.
Részletes indokolás
az 1. §-hoz
A Rendelet értelmező rendelkezéseit egészíti ki a „felújítás” meghatározásával azért, hogy az önkormányzati felújítás esetén további parkolási kedvezményre jogosultak köre egyértelmű legyen.
a 2. §-hoz
A 2. § (1) bekezdés a Rendelet 3. §-ában a 100%-os támogatásra jogosult lakossági várakozási hozzájárulásra jogosultak körét a 2024. január 1. napja után megkezdett, önkormányzat beruházásával megvalósuló felújítás alatt álló közterülettel közvetlenül határos homlokzatú ingatlanban lakóhellyel rendelkező lakosokkal bővítő rendelkezés.
A 2. § (2) bekezdés a Rendelet 3. §-ában a 72.000 forintos kedvezményes várakozási hozzájárulásra jogosultak körét bővíti a gyakori ügyeletet ellátó gyógyszertárakkal és ezek alkalmazottaival. Ezen kedvezményre jogosult szervezetektől a rendeletmódosítás már nem várja el, hogy a kedvezmény igénybevételére a szervezetet a bizottság javasolja.
A 2. § (3) bekezdés a Rendelet részletfizetésre vonatkozó szabályait egészíti ki az önkormányzati felújításokkal kapcsolatos 100%-os kedvezmény igénybevételére tekintettel. Attól függően, hogy egy felújítás megkezdésekor adott lakos már hány részletet fizetett be az éves várakozási díjhoz, a parkolás üzemeltető vagy visszafizeti ezek egy részét, vagy nem állít ki a felújítás idejére részletfizetési díjbekérőt.
a 3. §-hoz
A Rendelet 6/A. §-ának módosító rendelkezése. Kiegészítésre kerül az új 100%-os felújítási kedvezményre történő jogosultsági feltételeiben történő változás esetén követendő eljárásrenddel.
a 4. §-hoz
A Rendelet 5. mellékletének módosítását tartalmazza, a melléklet kiegészítésre került az új 100%-os felújítási kedvezményre történő jogosultsági feltételeiben történő változás esetén szükséges adatokkal, dokumentumokkal és nyilatkozatokkal.
az 5. §-hoz
Hatályba léptető és átmeneti rendelkezéseket tartalmaz.
a 6. §-hoz
Annak az átmeneti rendelkezésnek a szabályát tartalmazza, mely szerint a Rendelet 3. § (2) bekezdés c) pontja szerinti kedvezményes éves díjra az ott meghatározott lakos 2024. január 1. napjától jogosult.