Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2004. (V.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat testnevelés és sport feladatairól, a helyi testnevelés és sporttevékenység támogatásáról

Hatályos: 2013. 07. 24

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2004. (V.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat testnevelés és sport feladatairól, a helyi testnevelés és sporttevékenység támogatásáról

Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete - az egyetemes emberi kultúra és a nemzeti kultúra részeként elismerve a sport kiemelkedő jelentőségét az egészségmegőrzésben, rehabilitációban, a személyiség formálásában, a közösségi magatartás kialakítása területén, különleges szerepét az ifjúság fizikai és erkölcsi nevelésében - az önkormányzat testnevelés és sport feladatairól, a helyi testnevelés és sporttevékenység támogatásával Magyarország Alaptörvényének 31. cikkében kapott felhatlamazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Alapelvek

1. § (1) Pesterzsébet Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) a testnevelés és sporttevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa a közigazgatási területén élők jogát a Magyarország Alaptörvényének XX. cikkében emberi alapjogként rögzített rendszeres testedzéshez. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy a kerület lakosai e jogukat minél szélesebb körben gyakorolhassák.[1]

(2) A testnevelés és sport az önkormányzat által közszolgáltatásként működtetett humánszolgáltatási rendszer része, annak a többi alrendszerrel (népjólét, oktatás, közművelődés stb.) egyenrangú eleme. Az önkormányzat a sport fejlesztésének és támogatásának hatékonysága és koordinációja érdekében figyelembe veszi az oktatás, az egészségügy, a szociális, a városfejlesztési, környezetvédelmi, a közművelődési és más szabadidős ágazatokat és biztosítja a sport integráns helyét a társadalmi kultúra fejlődésében.

(3) Az önkormányzat a testnevelés és sport rendszerét úgy működteti, hogy értékei a lakosság minél szélesebb körében érvényesüljenek, hozzájárulva a lakosság egészségi állapotának megőrzéséhez, illetve javításához, továbbá a szabadidő hasznos eltöltéséhez.

(4) A testnevelés és sport részterületei - az óvodai és iskolai testnevelés, a versenysport, a lakossági szabadidősport, a fogyatékosok sportja - egymással összefüggő, egymással kölcsönhatásban álló egészet képeznek, egyik terület fejlesztése sem indokolt a másik rovására.

(5) Az önkormányzat sporttal kapcsolatos tevékenysége során védeni és fejleszteni kívánja a sport erkölcsi és etikai alapjait.

2. § Az önkormányzat testneveléssel és sporttal foglalkozó intézménye, sportlétesítménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A testnevelés és sporttevékenység gyakorlása során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés, e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb különbségtétel nélkül.

3. § E rendelet hatálya kiterjed

  • a) a helyi testnevelési és sporttevékenység megvalósulásában részt vevő, az önkormányzat közigazgatási területén élő lakosokra,
    [2]b) az önkormányzat által fenntartott és működtetett testneveléssel és sporttal foglalkozó intézményekre, gazdasági társaságokra, sportlétesítményekre, sportszervezetekre,
    c) a rendeletben szabályozott módon, vagy az önkormányzattal együttműködő, testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetekre az együttműködés keretében,
    d) az önkormányzat által támogatott testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetekre,
    e) a Képviselő-testületre és szerveire,
    f) a Polgármesteri Hivatalra.

II. FEJEZET AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORT FELADATAI

4. § Az önkormányzat a törvényekkel összhangban a helyi sporttevékenység támogatása során hangsúlyos feladatának tekinti:

- a lakosság minden rétegének ösztönzését a sportolásra,
- az egészséges, mozgásgazdag életmód iránti igény felkeltését, az egészségmegőrzés fontosságának elismerésére irányuló szemléletformálást, továbbá a szabadidősport helyi feltételeinek javítását,
- a fejlett sportélet alapját képező óvodai, iskolai testnevelés és sport személyi és tárgyi feltételeinek fejlesztését,
- a hiányzó óvodai tornaszobák építését, iskolai tornatermek folyamatos felújítását,
- az iskolai kerületi sportverseny-rendszer működtetését, fejlesztését (diákolimpia),
- az utánpótlás-nevelés támogatását, fejlesztését,

- az élsport, a versenysport támogatását a hagyományoknak megfelelő eredményesség érdekében, ugyanakkor figyelembe veszi az amatőr és hivatásos sport közötti különbségeket,
- a fogyatékosok sportjának támogatását, lehetőségeinek fejlesztését,
[3]- a tulajdonát képező sportlétesítmények működtetését, fenntartását, új sportlétesítmények építését, illetve annak támogatását
- a gondoskodást a sportlétesítmények védelméről, sportfunkciójuk megőrzéséről,
- a hátrányos helyzetűek, a fizikailag vagy szellemileg fogyatékosok számára is a sportlétesítmények használatának biztosítását,
- a célkitűzéseivel összhangban a kerületben tevékenykedő, testneveléssel és sporttal foglalkozó szervezetek támogatását,
- a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi sportéletének segítését,
- a szabadidő sport célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását,
- a sportvállalkozások ösztönzését, támogatását,
- egyéb sportot segítő lehetőségek biztosítását.

III. FEJEZET AZ ÖNKORMÁNYZAT SPORT FELADATELLÁTÁSÁNAK STRUKTÚRÁJA ÉS INTÉZMÉNYEI

5. § [4] Az önkormányzat a testnevelés és sport feladatai ellátása érdekében testneveléssel és sporttal alapfeladatai között foglalkozó intézményt, illetve sportlétesítményeket tart fenn, gazdasági társaságot bíz meg, sportügyekért felelős tanácsnokot választ és sportszervezeteket támogat.

6. § (1) Az önkormányzat egyes sportfeladatainak ellátásába az 5. §-ban megjelölteken kívül, megállapodás alapján az alábbi intézményeket, létesítményeket és szervezeteket vonhatja be:

  • a) az önkormányzat nem testnevelés és sport alapfeladatú intézményeit,
    b) az önkormányzat közigazgatási területén működő, nem önkormányzati fenntartású sportlétesítményeket,
    c) az önkormányzat közigazgatási területén nem helyi önkormányzati és nem sport alapfeladattal, de sporttevékenységi körrel rendelkező intézményeket, létesítményeket,
    d) az önkormányzat közigazgatási területén működő sport célú társadalmi szervezeteket,
    e) az önkormányzat közigazgatási területén bejegyzett sport fő tevékenységi körű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat.

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt intézményeknek, létesítményeknek és szervezeteknek a testnevelés és sport feladatellátásába való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmények, sportlétesítmények és szervezetek által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.

Az önkormányzat testneveléssel és sporttal foglalkozó intézménye, sportlétesítményei, szervezetei

7. § (1) Az önkormányzat az alábbi testneveléssel és sporttal kapcsolatos alapfeladataival foglalkozó gazdasági társaságot működteti:[5]

- Pesterzsébet Jégcsarnok Fejlesztő és Üzemeltető Kft. (1201 Budapest, XX. Zodony utca 2.)

(2) Az (1) bekezdésben megjelölt gazdasági társaság az alapító okirata, illetve társasági szerződése és az együttműködési megállapodás alapján ellátja a korcsolyáztatással kapcsolatos feladatokat.

8. § [6] Az önkormányzat tulajdonában az alábbi sportlétesítmények vannak, melyeket nem üzemeltet, de a fenntartásukhoz hozzájárul:

- ESMTK sporttelep (1204 Budapest, Ady Endre u. 150., hrsz.: 177222, területe: 1 ha 7187 m2 és hrsz.: 177223, területe: 1 ha 2701 m2)

- Zodony utcai sporttelep (1203 Budapest, Zodony u. 1. hrsz.: 170187/82, területe: 1 ha 2998 m2 és hrsz.: 170187/83, területe: 2 ha 8057 m2)

- Pöltenberg utcai lőtér (1204 Budapest, Pöltenberg u. 13., hrsz.: 177219/2, területe: 3608 m2)

- Sportcélú ingatlan (1203 Budapest, Zodony u. 2., hrsz.: 170187/30, területe: 3 ha 2680 m2)

- Sportcélú ingatlan (1201 Budapest, Nagysándor József u., hrsz.: 171190/63, területe: 6249 m2)

- Pesterzsébeti Uszoda (hrsz 170 187/832ha 8061m2 területen fekvő 3638 m2 hasznos alapterület.) 1203 Budapest, Zodony utca 1.[7]

9. § [8] (1) Az önkormányzat közigazgatási területén a testneveléssel és sporttal kapcsolatos feladatok ellátásának társadalmi segítsége, összehangolása céljából sportügyekért felelős tanácsnokot választ.

(2) A sportügyekért felelős tanácsnok feladata:

- Részt vesz a helyi sportpolitika kialakításában, a fejlesztési célkitűzések és feladatok meghatározásában.

- Közreműködik a sportpolitika céljait szolgáló önkormányzati pénzeszközök felhasználási irányának és arányainak meghatározásában, és figyelemmel kíséri annak végrehajtását.

- Részt vesz a jelentősebb sportintézkedések kialakításában és végrehajtásának ellenőrzésében.

- Részt vesz az önkormányzati sportintézmények tevékenységének meghatározásában.

- Közreműködik az önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítmények működtetési feltételeinek meghatározásában, állást foglal valamennyi önkormányzati tulajdonú sportlétesítmény esetleges egyéb célú hasznosításáról.

- Közreműködik a diáksport, utánpótlás-nevelő versenysport és a szabadidősport szakmai célkitűzéseinek koordinálásában és azok végrehajtásának ellenőrzését véleményezi.

- Javaslatot tesz elismerések és kitüntetések adományozására.

(3) A sportügyekért felelős tanácsnok a (2) bekezdésben foglalt feladatainak ellátásával összefüggésben intézkedést kezdeményezhet.

IV. FEJEZET A SPORTTEVÉKENYSÉG IRÁNYÍTÁSA ÉS ELLENŐRZÉSE

10. § (1)[9] A jogszabályok és a jelen Rendelet által meghatározott sport feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és más jogköröket a Képviselő-testület, illetve átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

(2) A hatáskör átruházásáról Pesterzsébet Önkormányzatának hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata rendelkezik.

(3)[10] A sportügyekért felelős tanácsnok testneveléssel és sporttal kapcsolatos feladatköre a következő:

Javaslatot tesz:

- a sportpályázatok meghirdetésére, azok elbírálásának módjára,

- sportintézmények létrehozására (alapítására), átszervezésére, intézmények összevonására, szétválasztására, megszüntetésére,

- a sporttevékenységgel kapcsolatos költségvetési irányelvekre, költségvetési tételekre, azok módosítására, különös tekintettel a Kerületi Sportalap felosztására,

- a sporttal kapcsolatos helyiség-, ingó- és ingatlan hasznosítására,

- a sportintézmények elnevezésére, illetve annak megváltoztatására,

- sportpályázatok kiírására,

- a sporttal összefüggő megállapodások, együttműködési szerződések megkötésére,

- társulások létrehozására,

- a sporttevékenység területén helyi kitüntetések adományozására, más kitüntetésekre való felterjesztésre,

- kerületi szintű nemzetközi sportkapcsolatok kialakítására,

- a helyi nemzetiséggel kapcsolatos sportfeladatokra (a helyi nemzetiségi
önkormányzatokkal együttműködve)[11],

- a sporttal összefüggő célprogramok beindítására,

- a nem önkormányzati fenntartású kerületi sportintézményekkel való
együttműködésre, azok támogatására,

- sport és más társadalmi szervezetekkel való együttműködésre,

- az önkormányzat előtt álló főbb sportfeladatok megoldására,

- az éves rendezvényterv kiemelt sporteseményeire,

- az önkormányzat kapcsolatrendszerének fejlesztésére a sport területén,

- a kerületi sportkoncepcióból adódó aktuális feladatokra,

- a kerületi sporttevékenység helyzetére vonatkozó felmérések, elemzések, beszámolók elkészítésére,

- a költségvetés által nyújtott lehetőségeken belül támogatási kérelmek odaítélésére vagy elvetésére,

- a sport területén kiegészítő állami címzett és céltámogatási kérelmek benyújtására,

- pályázatokon való részvételre.

Véleményezi:

- a képviselő-testület éves kerületi munkatervét,

- a költségvetést, különös tekintettel a sportra vonatkozó költségvetés tervezetét,
a költségvetés módosítási javaslatokat,

- a sporttevékenységgel összefüggő helyiség- és ingatlan hasznosítási javaslatokat,

- a sporttal kapcsolatos beruházási és felújítási javaslatokat,

- a sportlétesítmények üzemeltetésével kapcsolatos javaslatokat,

- a sportlétesítményeken, illetve sportcélú beruházási, technikai korszerűsítési
javaslatokat,

- a kerületi diákolimpia programját és ellenőrzi végrehajtását,

- a kiemelt jelentőségű önkormányzati sportrendezvények programját,

- a szakterületre vonatkozó tájékoztatókat, beszámolókat, elemzéseket.

Ellenőrzi a Képviselő-testület sporttevékenységgel kapcsolatos döntéseinek végrehajtását:

Különös tekintettel

- a költségvetési folyamatokra,

- az intézményeket alapvetően érintő határozatok végrehajtására,

- figyelemmel kíséri a sporthoz kapcsolódó intézmények tevékenységét, feladatellátását, az alapító okiratokban szereplő feladat meghatározás érvényesülését,

- az együttműködési megállapodások, határozatok érvényesülését,

- a Sportkoncepcióból, a Képviselő-testület ágazatot érintő döntéseiből adódó feladatok végrehajtását,

- évenként felülvizsgálja testneveléssel és sporttal foglalkozó intézmények, sportlétesítmények és sportfeladatok finanszírozását.

11. § (1) Az önkormányzat sporttal foglalkozó gazdasági társasága és sportlétesítménye törvényességi ellenőrzését, gazdálkodásának felügyeletét, valamint a testnevelés és sportigazgatását a Polgármesteri Hivatal illetékes osztályain keresztül a jegyző látja el.[12]

(2)[13] Az önkormányzat sporttal foglalkozó intézményeinek, sportlétesítményeinek szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámoló, és/vagy szakértői vélemény alapján a sportügyekért felelős tanácsnokon keresztül látja el.

(3)[14] Az INTEGRIT-XX. Kft. évente egyszer beszámol a Képviselő-testületnek az érvényben lévő együttműködési megállapodás alapján a feladatok ellátásáról és a költségvetésben biztosított keret felhasználásáról.

12. § [15] A sportügyekért felelős tanácsnok véleményezi az önkormányzat Képviselő-testületének költségvetési koncepcióját, költségvetési rendelet-tervezetét, különös tekintettel a sporttal kapcsolatos feladatok végrehajtására.

V. FEJEZET A SPORTTEVÉKENYSÉG FINANSZÍROZÁSA

13. § [16] (1) Az önkormányzat az intézményi költségvetésen keresztül finanszírozza a nevelési-oktatási intézményekben az óvodai testnevelést.

(2) Az önkormányzat a költségvetésében biztosítja a helyi önkormányzat által működtetett iskolák kerületi sportverseny-rendszerének működtetéséhez szükséges pénzeszközöket.

(3) Az önkormányzat évente a sportfeladatainak finanszírozására a mindenkori költségvetés kötöttség nélkül felhasználható bevételének legalább 1%-ával megegyező összeget fordít.

(4) Az önkormányzat a tulajdonában lévő sportlétesítmények eladásából keletkező bevétel 100%-át kizárólag sportlétesítményi fejlesztési alapba helyezi, amelynek felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

14. § Az önkormányzat a kerületi székhelyű sportszervezetek támogatását lehetőségeihez mérten pályázat útján biztosítja.

15. § A 8. §-ban felsorolt intézményeket, létesítményeket és szervezeteket a vállalt sportfeladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesíti.[17]

VI. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § (1) A rendeletben használt fogalmak értelmezése során alkalmazni kell a 2004. évi I. törvény (Sporttörvény) meghatározásait.[18]

(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Pesterzsébet Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló többször módosított 9/2003. (IV. 16.) rendeletének 51. § (7) bekezdése, valamint az 5. sz. melléklet 9.2/ pontja hatályát veszti.

(3)[19] E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek megfelel.

(4)[20] A jelen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


[2] Módosította a 6/2007. (III. 7.) Ök. sz. rendelet 1. §-a.
[3] Módosította a 6/2007. (III. 7.) Ök. sz. rendelet 2. §-a
[4] Az 5. § új szövegét a 6/2007. (III. 7.) Ök. sz. rendelet 3. §-a állapította meg.
[6] A 8. § új szövegét a 6/2007 (III. 7.) Ök. sz. rendelet 5. §-a állapította meg.
[8] A 9. § új szövegét a 6/2007 (III. 7.) Ök. sz. rendelet 6. §-a állapította meg.
[9] A 10. § (1) bekezdésének új szövegét a 6/2007 (III. 7.) Ök. sz. rendelet 7. §-ának (1) bekezdése állapította meg.
[10] A 10. § (3) bekezdésének új szövegét a 6/2007 (III. 7.) Ök. sz. rendelet 7. §-ának (2) bekezdése állapította meg.
[13] A 11. § (2) bekezdésének új szövegét a 6/2007 (III. 7.) Ök. sz. rendelet 8. §-ának (1) bekezdése állapította meg.
[14] Beiktatta a 6/2007. (III. 7.) Ök. sz. rendelet 8. §-ának (2) bekezdése.
[15] A 12. § új szövegét a 6/2007 (III. 7.) Ök. sz. rendelet 9. §-a állapította meg.
[19] Beiktatta a 2/2009. (II. 5.) Ök. sz. rendelet 1. §-a
[20] Számozását módosította a 2/2009. (II. 5.) Ök. sz. rendelet 1. §-a