Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2007. (II.15.) önkormányzati rendelete

Pesterzsébet Tiszteletbeli Polgára cím adományozásáról

Hatályos: 2007. 03. 01- 2015. 12. 09

Budapest Főváros XX. kerület

Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete

2/2007. (II. 15.) Ök. számú rendelete

Pesterzsébet Tiszteletbeli Polgára cím adományozásáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés a.) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1. §

(1)     Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testülete „Pesterzsébet Tiszteletbeli Polgára" címet (továbbiakban: cím) alapít.

(2)     A cím Magyarország határain kívül élő, nem magyar állampolgárságú, magát magyarnak valló, büntetlen előéletű, magyar anyanyelvű személyek részére adományozható.

(3)     A címet évente korlátlan számban vehetik át az igénylők.


2. §

(1)     A címet az 1. § (2) bekezdés szerinti személy, írásban vagy elektronikus úton benyújtott saját kérelme alapján a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott határozatával adományozza.

(2)     A cím adományozására irányuló javaslatot, a kérelem beérkezését követően folyamatosan a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé. A kérelmezőnek egyrészt nyilatkoznia kell arról, hogy más település tiszteletbeli polgári címének elnyerésére kérelmet nem nyújtott be, másrészt, hogy büntetlen előéletűnek minősül.

(3)     A Képviselő-testület ülésén a polgármester ismerteti az adott ülésen címben részesülő személyek nevét, a címek adományozásáról a Képviselő-testület határozatot hoz.


3. §

(1)     A cím adományozását díszoklevél (adománylevél) tanúsítja.

(2)     A díszoklevél tartalmazza az adományozó Pesterzsébet Önkormányzatának megjelölést, a kerület címerét, a tiszteletbeli polgár nevét és lakóhelyét (ország, város), a polgármester és a jegyző aláírását, valamint az önkormányzat pecsétjét.


4. §

(1)     A tiszteletbeli polgári címet nyert személynek a díszoklevelet, a képviselő-testület nevében a levezető elnök az elfogadást követő munkarend szerinti képviselő-testület ülésén adja át.

(2)     A díszoklevelet és a határozat kivonatát a kérelmezőnek, illetve kérelmére –az 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontja szerinti – közeli hozzátartozónak postai úton is el lehet juttatni, amennyiben a kérelmezőnek nem áll módjában azt személyesen átvenni.

(3)     A „Pesterzsébet Tiszteletbeli Polgára" cím képviselő-testületi döntése visszavonható, ha annak kedvezményezettje erre méltatlanná válik. 

(4)     A tiszteletbeli polgárokról Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének Polgármesteri Hivatala nyilvántartást vezet.


5. §

Ez a rendelet 2007. március 1-jén lép hatályba.


Szabados Ákos                                                   Dr. Kiss Irén                

 polgármester                                                              jegyző