Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 12/2008. (III.31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2021. 05. 07- 2022. 03. 10

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 12/2008. (III.31.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontja, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 92. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet (továbbiakban: R.) alkotja:

I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet hatálya

1. § A R. hatálya az Szt. 3. § -ban meghatározott olyan személyekre terjed ki, akik az Önkormányzat közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, érvényes tartózkodási hellyel, vagy Budapest XX. kerületi településszintű bejelentéssel rendelkeznek és életvitelszerűen a XX. kerületben tartózkodnak.

A személyes gondoskodás ellátási formái

2. § (1) Az önkormányzat a személyes gondoskodást szociális alapszolgáltatás és szakosított ellátás keretében biztosítja.

(2) A személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatások formái a következők:

  • a) étkeztetés
  • b) házi segítségnyújtás,
  • c) családsegítés,
  • d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,
  • e) szállítási szolgáltatás,
  • f) utcai szociális munka,
  • g) idősek nappali ellátása,
  • h) hajléktalanok nappali ellátása.

(3) A személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátás formája: időskorúak gondozóháza

(4) Az önkormányzat a (2) bekezdés szerinti személyes gondoskodás keretébe tartozó alapszolgáltatásokat –kivéve a (2) bekezdés f) és h) pontja alatti ellátásokat saját intézményén keresztül biztosítja.

(5) Az utcai szociális munkát és a hajléktalanok nappali ellátását az Önkormányzat a Keresztény Advent Közösség Szociális Szolgálata Alapítvánnyal kötött ellátási szerződés keretében biztosítja.

II. FEJEZET Alapszolgáltatások

Étkeztetés

3. § (1) Az étkeztetést az Önkormányzat az Szt. 62. §-a és a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I.7) SzCsM rendelet (továbbiakban: VR.) 20. §- 22. §-a szerint biztosítja az

  • a) életkoruk
  • b) egészségi állapotuk,
  • c) fogyatékosságuk,
  • d) pszichiátriai betegségük,
  • e) szenvedélybetegségük,
  • f) hajléktalanságuk,
  • g) szociális helyzetük

miatt rászoruló lakosoknak

(2) E rendelet alkalmazása során:

  • a) Életkora miatt szociálisan rászorultnak tekinthető az a személy, aki az étkeztetés igénybevétele iránti kérelem benyújtásakor a hatályos társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.
  • b) Egészségi állapota miatt szociálisan rászorultnak tekinthető az az aktív korú személy, aki krónikus betegsége miatt önmaga ellátásáról gondoskodni nem képes és betegségét hitelt érdemlő módon, szakorvosi véleménnyel igazolja.
  • c) Fogyatékossága miatt szociálisan rászorulónak tekinthető az a személy, aki fogyatékossági támogatásban, vagy vakok személyi járadékában részesül.
  • d) Pszichiátriai betegsége miatt szociálisan rászorultnak tekinthető az a személy, akit kezelőorvosa az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 188. § d) pontja szerinti pszichiátriai betegnek minősít.
  • e) Szenvedélybetegsége miatt rászorultnak tekinthető az a személy, aki szakorvos által megállapított krónikus alkoholizmusa, kábítószer függősége miatt fekvőbeteg gyógyintézeti kezelést nem igénylő, de szenvedélybetegségét gyógyító rendszeres és igazolható kezelésen vesz részt. A gyógykezelés folyamatosságát az ellátott az étkeztetés igénybevételétől számított félévenként igazolni köteles.
  • f) Hajléktalansága miatt szociálisan rászorultnak tekinthető az a személy, aki bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, életvitelszerűen Budapest XX. kerületben közterületen él.
  • g) Étkeztetés szempontjából szociálisan rászorultnak tekinthető az a személy:

- aki a Szt. 33. § 1. bekezdés a) pontja alapján részesül aktív korúak ellátásában,

- akinek a rendszeres pénzellátásra beadott igényét a megállapító szerv elfogadta, a pénzellátás folyósításának idejéig,

(3) Ha az étkezésben részesülő személy egészségi állapota indokolja, a háziorvos javaslata alapján az ellátást igénybe vevő részére diétás étkeztetést kell biztosítani.

(4) Az étkeztetés biztosítása az igénylő kérésének megfelelően az étel kiszolgálásával egyidejű helyben fogyasztással, elvitellel, illetve lakásra szállítással történik heti hat napon, hétfőtől szombatig.

(5) Az étkeztetést Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye (továbbiakban: HSZI) alábbi telephelyein keresztül biztosítja:

1. Lajtha utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1203 Budapest, Pázsitos sétány 5.

2. Nagy Győry utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1201 Budapest, Nagy Gy. I. u. 29-31/a.

3. Marót utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1202 Budapest, Marót u. 10.

4. Vágóhíd utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1201 Budapest, Vágóhíd u. 26.

Házi segítségnyújtás

4. § (1) A házi segítségnyújtást az Önkormányzat az Szt. 63. §-a és a VR. 25. §-27. §-a szerint biztosítja.

(2) A házi segítségnyújtás a VR 5. számú melléklete szerint felsorolt tevékenységek és résztevékenységek szerint kerül meghatározásra.

(3) A házi segítségnyújtás keretében végzett szociális segítésre és személyes gondozásra fordított idő külön-külön kerül kiszámításra és eltérő térítési díjjal kerül megállapításra. A gondozási órák meghatározása, mind a házi segítségnyújtás keretében végzett szociális segítés, mind a személyes gondoskodás vonatkozásában az intézményvezető hatáskörébe tartozik.

(4) A polgármester döntése alapján – különös méltánylást jelentő körülmények fennállása esetén – az intézményvezető javaslatára, legfeljebb 12 hónapos időtartamra ellátás nyújtható annak a kérelmezőnek, aki szociális segítésre jogosult, de körülményei alapján személyes gondozást igényel. A kérelem esetében különös méltánylást igénylő körülménynek tekinthető, ha az érintett egyedül él, hozzátartozója a napi rendszeres gondozásában önhibáján kívül nem tud részt venni, illetve vele közös háztartásban élő hozzátartozója tartósan beteg.

(5) A házi segítségnyújtást az Önkormányzat a HSZI alábbi telephelyein keresztül biztosítja:

Lajtha utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1203 Budapest, Pázsitos sétány 5.

Nagy Győry utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1201 Budapest, Nagy Gy. I. u. 29-31/a.

Marót utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1202 Budapest, Marót u. 10.

Vágóhíd utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1201 Budapest, Vágóhíd u. 26.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

5. § (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az Önkormányzat az Szt. 65. §-a és a VR. 28. §-29. §-a szerint biztosítja.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás feladatait az Önkormányzat a HSZI alábbi telephelyein keresztül biztosítja:

Lajtha utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1203 Budapest, Pázsitos sétány 5.

Nagy Győry utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1201 Budapest, Nagy Gy. I. u. 29-31/a.

Marót utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1202 Budapest, Marót u. 10.

Vágóhíd utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1201 Budapest, Vágóhíd u. 26.

Családsegítés

6. § (1) A családsegítést az Önkormányzat az Szt. 64. §-a és a VR.30. §-34. §-a szerint biztosítja.

(2) A családsegítő szolgáltatás feladatait az Önkormányzat a HSZI alábbi telephelyén keresztül biztosítja: Család- és Gyermekjóléti Központ, 1203 Budapest, Pázsitos sétány 7.

Szállítási Szolgáltatás

7. §

7/A. § (1) A szállítási szolgáltatást az intézmény a mindenkori önköltségi áron biztosíthatja, melyből kedvezmény nem adható. A beérkező kérelmeket az intézményvezető bírálja el, a mindenkori kapacitás figyelembevételével. A szolgáltatás biztosítását az intézményvezető negyedévente felülvizsgálja és a lehetőségek függvényében dönt a további teljesítésről. Fenti szolgáltatáshoz amennyiben ez szükséges, a HSZI nem szakképzett kísérőt biztosíthat.

(2) A szállítási szolgáltatás feladatait az Önkormányzat a HSZIn keresztül biztosítja:

Utcai szociális munka

8. § (1) Az utcai szociális munkát az Önkormányzat az Szt. 65/E. §-a és a VR. 104. §-104/A. §-a szerint biztosítja.

(2) Az utcai szociális munkát az Önkormányzat a Keresztény Advent Közösséggel kötött ellátási szerződés keretében biztosítja.

Nappali ellátás

9. § (1) A nappali ellátást az Önkormányzat az Szt. 65/F. §-a és a VR. 74. §-80. §-a és a 103. §- a szerint a hajléktalanok, illetve a tizennyolcadik életévüket betöltött egészségi állapotuk, vagy idős koruk miatt szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosítja.

(2) A hajléktalanok nappali ellátását az Önkormányzat a Keresztény Advent Közösséggel kötött ellátási szerződés keretében biztosítja: Hajléktalanok Nappali Melegedője 1204 Budapest, Kapitánypuszta hrsz: 182659

10. § (1) A saját otthonukban élő idős személyek napközbeni tartózkodására nyújt lehetőséget az idősek klubja heti hat napon, hétfőtől szombatig.

(2) A saját otthonukban élő idős személyek nappali ellátását az Önkormányzat a HSZI alábbi telephelyein keresztül biztosítja:

Lajtha utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1203 Budapest, Pázsitos sétány 5.

Nagy Győry utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1201 Budapest, Nagy Gy. I. u. 29-31/a.

Marót utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1202 Budapest, Marót u. 10.

Vágóhíd utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1201 Budapest, Vágóhíd u. 26.

III. FEJEZET SZAKOSÍTOTT ELLÁTÁSOK

Időskorúak gondozóháza

11. § (1) Az időskorúak gondozóházát az Önkormányzat az Szt. 82. §-a és a VR. 85. §-a szerint biztosítja.

(2) Az időskorúak gondozóháza szolgáltatást az Önkormányzat a HSZI alábbi telephelyén biztosítja: Lajtha utcai Szociális Szolgáltató Központ, 1203 Budapest, Pázsitos sétány 5.

IV. FEJEZET ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

Az ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módjai és a kérelem elbírálásának szempontjai

Az ellátás igénybevételének módja

12. § Az ellátás igénybevételének módját az Szt. 93. § - 94/C. § -ai szabályozzák.

13. § (1) A személyes gondoskodás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik.

(2) Az ellátás iránti kérelmeket (étkeztetés, házisegítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, nappali ellátás és időskorúak gondozóháza) és indítványokat a szolgáltatást nyújtó intézmény/telephely vezetőjénél kell benyújtani.

(3) Az e rendeletben biztosított szociális alapszolgáltatások és szakosított ellátások tekintetében benyújtott kérelmek elbírálásának főbb szempontjai:

  • a) az illetékesség és hatáskör vizsgálata,
  • b) rászorultság vizsgálata,
  • c) az ellátás, elhelyezés sürgőssége, krízis jellege,
  • d) speciális ellátási igények,
  • e) házi segítségnyújtás esetében gondozási szükséglet megállapítása,
  • f) az üres férőhelyek megléte.

(4) Az intézményvezető külön eljárás nélkül – tekintet nélkül hatáskörére - köteles az arra rászorulónak étkezést és szállást biztosítani – az általa vezetett intézmény alapító okiratában meghatározott feladatkörén belül- ha ennek hiánya a rászorulónak az életét, testi épségét veszélyezteti.

(5) Az intézményvezető írásban értesíti döntéséről az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét.

(6) Ha az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének (5) bekezdés szerinti döntését vitatja az arról szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat. Ilyen esetben a Szociális Bizottság (a továbbiakban: SZB) határozattal dönt az ellátás biztosításának kérdéséről.

(7) Az állami fenntartású intézmény esetén az ellátás igénybevételének megkezdésekor az intézményvezető az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével megállapodást köt, kivéve, ha az ellátás biztosítása a bíróság kötelező intézeti elhelyezést kimondó döntésén alapul.

(8) A (7) bekezdés szerinti megállapodás tartalmazza

  • a) az intézményi ellátás időtartamát (a határozott vagy határozatlan időtartam megjelölését),
  • b) az intézmény által nyújtott szolgáltatások formáját, módját, körét,
  • c) a személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályokat.

(9) Nem kell az ellátottal az (7) bekezdés szerint írásbeli megállapodást kötni

  • a) családsegítés esetén,
  • b) utcai szociális munka esetén,
  • c) hajléktalanok nappali melegedője esetén.

14. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményi jogviszony keletkezését:

  • a)
  • b) az intézményvezető intézkedése alapozza meg.

Az intézményi jogviszony megszűnése és megszüntetése

15. § (1) Az intézményi jogviszony megszűnik Szt. 100. §-a szerint, illetve ha azt az intézmény vezetője Szt. 101. §-ban foglaltaknak megfelelően megszünteti.

(2) Az intézményvezető az intézményi jogviszony megszüntetéséről, illetőleg az ellene tehető panaszról írásban értesíti a jogosultat, illetve törvényes képviselőjét.

16. § (1) Ha a megszüntetéssel a jogosult, illetve törvényes képviselője nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül az SZB -hez panaszt nyújthat be.

(2) Az SZB határozattal dönt a vitatott kérdésről. A jogerős döntésig az ellátást változatlan feltételek mellett biztosítani kell.

A jogosultak érdekvédelme

17. § (1)

(2) Az intézményvezető az ellátás igénybevételekor az SZB által jóváhagyott intézményi házirend egy példányát átadja a jogosultnak. Egyébként a házirendet az intézményben jól látható helyen ki kell függeszteni és gondoskodni kell arról, hogy az a jogosultak hozzátartozói és az intézmény dolgozói számára folyamatosan hozzáférhető legyen.

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokért fizetendő térítési díjak szabályai

18. § (1) A személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért - kivéve a családsegítés, az utcai szociális munka és a hajléktalanok nappali melegedője- térítési díjat kell fizetni.

(2) A térítési díj általános szabályait az Szt. 114. § - 119/B. §-ai szabályozzák.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díjait e R. 1. számú melléklete tartalmazza.

19. § (1) A Képviselő-testület a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások intézményi térítési díját évente kétszer állapíthatja meg.

(2) A kötelezett által fizetendő személyi térítési díj összegét az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg és arról az ellátást igénylőt az ellátás igénybevételét megelőzően írásban tájékoztatja.

(3) A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál az Szt. 116. § (1) bekezdés a)-b) pontját kell figyelembe venni.

(4) A személyi térítési díjat az intézmény vezetője a R. melléklete szerint állapítja meg.

(5) Ha a kötelezett a személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak méltányosságból csökkentését kéri, az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül az Önkormányzat polgármesteréhez kérelemmel fordulhat. A polgármester a térítési díj összegéről határozattal dönt.

(6) A polgármester az intézményvezető által megállapított személyi térítési díj összegétől – különös méltánylást érdemlő körülmények esetén – a R. melléklete szerinti tényleges díjkategóriától eggyel lefelé eltérhet. Az Átmeneti Gondozóházi elhelyezés esetében a megállapodásban megállapított személyi térítési díj maximun 40%-a engedhető el. A kérelem esetében különös méltánylást igénylő körülménynek tekinthető, ha a térítésre kötelezett egyedülálló, vagy egészségkárosodott és átmenetileg rendkívüli élethelyzetbe került, illetve vele közös háztartásban élő hozzátartozója tartósan beteg, vagy ápolásra-gondozásra szorul.

(7) A személyi térítési díj összege a megállapítás időpontjától függetlenül évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve, ha az ellátott, illetve étkeztetés és házi segítségnyújtás esetében a családja jövedelme

  • a) olyan mértékben csökken, hogy az e rendeletben meghatározott térítési díj fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni;
  • b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át meghaladó mértékben növekedett.

(8) A felülvizsgálat során megállapított új személyi térítési díj megfizetésének időpontja a megállapítást követő hónap első napja.

20. § Aki a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátást nem rászorultsági alapon kéri, az intézményi térítési díj 100%-át köteles megfizetni. Az intézményi térítési díjak mértékét a R. 1. számú melléklete tartalmazza. Kivételt képeznek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban ellátottak.

21. § A személyi térítési díj mellett eseti térítési díj kérhető az alapfeladatok körébe nem tartozó szociális szolgáltatásokért, valamint az intézmény által szervezett szabadidős programokért. Az eseti térítési díj fizetésének eseteit a szolgáltatást biztosító intézmény házirendje szabályozza és az ellátottal kötött megállapodásban kell rögzíteni.

22. § (1) A személyi térítési díjat

  • a) az átmeneti elhelyezést nyújtó intézménynél legfeljebb egy havi időtartamra előre,
  • b) más személyes gondoskodási formáknál havonta utólag kell megfizetni.

(2) Ha a személyi térítési díjat előre kell megfizetni és az adott hónapra fizetendő térítési díj összege kevesebb lenne, mint a már befizetett összeg, az előre befizetett térítési díjat a következő fizetés alkalmával be kell számítani vagy azt vissza kell fizetni. Amennyiben a fizetendő személyi térítési díj összege növekszik, a befizetett és a ténylegesen fizetendő összeg különbözetét visszamenőleg meg kell téríteni.

23. § Ha az ellátást a jogosult a hónap nem mindegyik napján veszi igénybe, akkor - a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kivételével - a személyi térítési díj megállapításánál figyelembe vehető havi jövedelmet naptári napra kell átszámolni úgy, hogy a rendszeres havi jövedelem összegét harminccal kell osztani. Ebben az esetben az ellátásért fizetendő napi személyi térítési díj a napi jövedelemnek az Szt. 116. § (3) bekezdésében és a 117. § (2) bekezdésében meghatározott mértékét nem haladhatja meg.

24. § (1) A szociális alap- és szakellátást nyújtó intézmény vezetője a személyi térítési díj összegét évente, minden év február 01.-e és május 31.-e között felülvizsgálja. Az új intézményi térítési díj figyelembevételével fizetendő személyi térítési díjat a megállapítást követő hónap 1. napjától lehet első ízben alkalmazni.

(2) Az (1) bekezdésen felüli felülvizsgálatot e rendelet mellékletében szereplő díjak illetve az ellátottak jövedelmében bekövetkezett változások követése teheti szükségessé.

V. FEJEZET EGYÉB RENDELKEZÉSEK

25. § (1) A Képviselő-testület a törvényben megállapított szociális feladatok közül a polgármesterre ruházza az alábbi hatásköröket:

  • a) dönt a megállapított személyi térítési díj csökkentéséről,

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az SZB-re ruházza az alábbi hatásköröket:

  • a) jóváhagyja az Önkormányzat által fenntartott Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézménye, valamint Pesterzsébet Önkormányzatának Szociális Foglalkoztatója szervezeti és működési szabályzatát (továbbiakban: SZMSZ), valamint a működésükhöz szükséges jogszabályban meghatározott szabályzatait, házirendjét, szakmai programját.
  • b) jóváhagyja a személyes gondoskodást nyújtó ellátást biztosító intézmények házirendjét, szakmai programját;
  • c) jóváhagyja a személyes gondoskodást nyújtó intézmények éves szakmai munkájáról szóló beszámolót;
  • d) évente egyszer átfogóan értékeli a személyes gondoskodást nyújtó intézmény működését;
  • e) az SZB határozattal dönt a beutalás kérdéséről, ha az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője az intézmény vezetőjének a 13. § (5) bekezdés szerinti döntését vitatja;
  • f) az SZB határozattal dönt az intézményvezető ellátást megszüntető döntése ellen tett panaszról.

(3) E R.-ben nem szabályozott kérdésekben az Szt., a VR., a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II.17.) Korm. rendelet, valamint egyéb vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.

VI. FEJEZET ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

26. § (1) Ezen Önkormányzati R. 2008.04.01.-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2)

(3)

(4)

(5)

1. melléklet [1]

Szociális ellátások térítési díja

A

B

C

Személyi térítési díj kategóriái

Intézményi térítési díj

Ráfordítási önköltség

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Jövedelem összege:

30 580 Ft

30 581 Ft

45 871 Ft

57 001 Ft

71 251 Ft

99 751 Ft

és alatta

45 870 Ft

57 000 Ft

71 250 Ft

99 750 Ft

tól

Szociális étkeztetés

Ebéd
(Ft/adag)

50

90

180

250

380

520

1 340

1 610

Szociális étkeztetés házhoz szállítással

Ebéd + szállítás (Ft/adag)

50

130

240

320

480

630

1 530

1 800

Idősek nappali ellátása (idősek klubja) - étkeztetés nélkül

Ft/nap

Térítési díjkedvezményre jogosult minden igénylő, aki idősek nappali ellátását igénybe vesz, fizetendő térítési díj egységesen: 20 Ft/nap*

1 600 Ft

2 470 Ft

* Melyet az Önkormányzat finanszíroz.






Házi segítségnyújtás

Személyi gondozás (Ft/óra)

50

150

200

230

260

320

1 895

2 615

Szociális segítés (Ft/óra)

50

150

200

230

260

320

1 895

2 615

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

Gondozási díj (Ft/nap)

nyugellátás (jövedelem) 2%-a

605

695

Időskorúak gondozóháza*

Gondozási díj (Ft/nap)

nyugellátás (jövedelem) 60%-a

8 635

11 165

Szállítási Szolgáltatás

Szállítási díj (km)

szolgáltatási díj

215 Ft/km


[1] Az 1. melléklet a Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2021. (V. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.