Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 38/2008. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 02. 27- 2023. 02. 28

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 38/2008. (XI.28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról1

2020.02.27.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban Önkormányzat) a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Tv.) 77. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, a kerület fejlesztési és kulturális koncepciójával összhangban az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § (1) A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az Önkormányzat által támogatandó közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit.

(2) Célja továbbá, hogy meghatározza a közművelődés szakmai és finanszírozási alapelveit.

A rendelet hatálya

2. § E rendelet hatálya kiterjed

a) az Önkormányzat által fenntartott közművelődési és közgyűjteményi feladatokat ellátó intézményekre;

b) mindazokra a kerületi - nem önkormányzat által fenntartott - közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra és magánszemélyekre, amelyekkel, illetve akikkel az Önkormányzat a kerület közművelődését gazdagító tevékenységek, szolgáltatások végzésére, feladatok ellátására közművelődési megállapodást köt;

c) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő állampolgárokra.

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

3. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési tevékenység szabályozása során biztosítja Pesterzsébet minden polgárának és közösségének jogát, hogy:

a) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési és közgyűjteményi feladatokat ellátó intézmények szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő ellátásokat;

b) műveltségét és készségeit gyarapítsa, közösségi művelődési jogait érvényesítse, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az Önkormányzat közművelődési és közgyűjteményi feladatokat ellátó intézményeitől színteret, szakmai segítséget kapjon.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok ellátása során kiemelten kezeli:

a) Pesterzsébet hagyományainak ápolását, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztését, a helyi kulturális értékek védelmének erősítését, a városi polgári élet és életmód fejlesztését;

b) a gyermek- és ifjúsági korosztály művelődésének, művészeti életének (képességeik, készségeik fejlesztésének) és közösséggé formálódásának támogatását, szabadidejének és szünidejének hasznos eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtését, érdekérvényesítési és művelődési kezdeményezéseinek segítését;

c) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeinek, közösségi életének támogatását, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítását;

d) a hátrányos helyzetű rétegek közművelődését;

e)2 az etnikai, nemzetiségi kulturális értékek megismertetését, a nemzetiségek hagyományainak gondozását;

f) a kimagasló értékeket képviselő pesterzsébeti zenei, művészeti fesztiválok, kiállítások támogatását;

g) kapcsolat kiépítését a testvérvárosok kulturális intézményeivel, egyesületeivel.

(3) Az Önkormányzat fenntartásában működő közművelődési intézmények nem lehetnek elkötelezettek egyetlen vallás, világnézet, vagy politikai irányzat mellett sem.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és szorgalmazza a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését.

(5) Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, valamint egyházak, civil szervezetek, illetve magánszemélyek végeznek.

(6) Az Önkormányzat és intézményei biztosítják a megfelelő tájékoztatást a közművelődési lehetőségekről a kerület polgárai számára.

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

4. § (1) Az Önkormányzat feladatának tekinti, hogy a kerületben kialakult művelődési hagyományokra, a kerület fejlesztését célzó koncepciókra, valamint az intézmények, civil szervezetek, valamint a polgárok tevékenységére alapozva, a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítsa, illetve segítse:

a) Pesterzsébet szellemi vonzerejének és a civil társadalom tevékenységének erősítését;

b) a kerület környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, védelmének erősítését, a helyi művelődési szokások gondozását és gazdagítását, kiemelkedő személyiségeinek értékteremtő tevékenységét;

c) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét;

d) az iskolarendszeren kívüli képzések, munkaerőpiaci képzések, felnőttoktatási lehetőségek együttműködését a közművelődés feladatrendszerében;

d) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális életben való részvételét;

e) az ifjúság kulturális életének fejlesztését, érdekérvényesítését, művelődési kezdeményezéseit;

f) az időskorú népesség közművelődési tevékenységét;

g) a környezetkultúra fejlesztését;

h)3 az egyetemes, a nemzeti, és a nemzetiségi kultúrák megismertetését, gyarapítását, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését, fenntartását;

i) a helyi társadalmi kapcsolatrendszerek, a közösségi élet, a civil szervezetek működését, együttműködését;

j) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez az esztétikus környezet és megfelelő infrastruktúra kialakítását, fejlesztését;

k) fesztiválok, találkozók szervezését, hagyománnyá fejlesztését;

l) egyéb művelődést segítő lehetőségek megvalósítását.

(2) A megfelelő tájékoztatás érdekében gondoskodik arról, hogy:

a) a kulturális programokat a helyi sajtón és kábeltelevízión keresztül ismertesse;

b) az önkormányzati fenntartású közművelődési feladatot ellátó intézmények programjaikat plakátokon, hirdetőtáblákon, szórólapokon és honlapjukon tegyék közzé, illetve műsorfüzet segítségével juttassák el a lakossághoz.

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei

5. §4 Az Önkormányzat a Tv. 77. § (1) bekezdésében foglaltak szerint5 e rendelet 4. §-ában felsorolt feladatok ellátása érdekében közművelődési intézményt, közművelődési feladatot is ellátó közgyűjteményi intézményt működtet. A fent megjelölteken kívül más intézményeket, társadalmi szervezeteket és vállalkozásokat is bevonhat, amennyiben saját közművelődési intézményei e feladatokat ellátni nem tudják, vagy a helyi hagyományok szerint e feladatokat más szervezetek látják el. Ilyen esetben a feladatok megvalósítására az Önkormányzat közművelődési megállapodást köt. A megállapodásnak tartalmaznia kell a 1. sz. mellékletben felsoroltakat.

6. §6 (1) Az Önkormányzat a kerületi hagyományokat is figyelembe véve jelenleg az alábbi közművelődési intézményt és közművelődési feladatot is ellátó közgyűjteményi intézményt működteti:

- Csili Művelődési Központ,
- Pesterzsébeti Múzeum és telephelyei: a Gaál Imre Galéria és a Rátkay-Átlók Galéria.

7. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a kerületben működő közoktatási intézményekkel;

b) a kerületi székhelyű, helyben működő, közművelődési célú társadalmi szervezetekkel;

c) a kerületi székhelyű kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal;

d) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel;

e) az egyházakkal;

f)7 a nemzetiségi önkormányzatokkal;

g) az országos, fővárosi – hasonló feladatokat ellátó – közművelődési szervezetekkel.

8. § Az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósításához az önkormányzati fenntartású közművelődési- és közgyűjteményi intézmény elsősorban az alapító okiratban rögzített közművelődési feladatai teljesítésével járul hozzá. Az önkormányzati fenntartású intézmények az Önkormányzat éves költségvetésének elfogadását követő 30 napon belül éves munkatervükben rögzítik konkrét feladataikat. Az önkormányzati fenntartású közművelődési feladatot ellátó intézmények munkájukról évente beszámolnak a Képviselő-testületnek.

A közművelődési tevékenység finanszírozásának alapelvei

9. § (1) Az Önkormányzat a fenntartásában működő közművelődési és közgyűjteményi intézmények vonatkozásában állami és önkormányzati forrásokból, valamint ezen intézmények saját bevételeiből éves költségvetésében biztosítja az intézmények üzemeltetésének, az épületek működőképessége megőrzésének, műszaki és technikai feltételei korszerűsítésének költségeit a mindenkori költségvetésben biztosítható kereteken belül.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának forrásai a központi költségvetési támogatások. További forrás a szolgáltatásokért fizetett díj, valamint természetes és jogi személyek, szervezetek támogatása.

(3) A közművelődési feladatok finanszírozását szolgálják a Képviselő-testület kultúrával foglalkozó szakbizottságának éves szintű keretei.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési feladatok magasabb színvonalú ellátását a nemzeti és az Európai Uniós pályázatokon való részvétellel törekszik növelni, és a fenntartásában működő közművelődési intézmények pályázatokon való részvételét ösztönzi, illetve támogatja.

(5)89 Az Önkormányzat e rendelet 2. mellékletében határozza meg közművelődési célú feladatellátásának formáját, módját és mértékét.”

Záró rendelkezések

10. § A Tv-ben és e rendeletben meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos alapítói és fenntartói jogosítványokat az Önkormányzat Képviselő-testülete, valamint átruházott hatáskörben a kultúrával foglalkozó szakbizottság gyakorolja.

11. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Pesterzsébet Önkormányzatának a közművelődésről szóló 9/1999. (IV. 12.) Ök. sz. rendelete hatályát veszti.

(3)10 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek megfelel.

1. melléklet

A közművelődési megállapodás kötelező tartalma
1) A megállapodó felek pontos adatai.
2) Az ellátandó feladat pontos rögzítése.
3) A közművelődési szolgáltatás igénybevételi lehetőségének minimális időtartama és rendszeressége, a közösségi színtér, illetőleg közművelődési intézmény közművelődési célú minimális nyitvatartása.
4) Az elvégzendő közművelődési szolgáltatás és annak díja.
5) A megállapodás személyi, tárgyi és pénzügyi feltételei.
6) A közművelődési tevékenységben érintettek köre.
7) Az ingyenesen vagy térítési díjért igénybe vehető szolgáltatások megjelölése.
8) A feladatellátásért járó díj megfizetésének módja.
9) A közművelődési feladat megvalósításában közreműködőktől megkívánt szakképzettség.
10) A megállapodás időtartamának határozatlan idejű, vagy (napok meghatározásával) határozott idejű rögzítése. A szolgáltatás megkezdésének pontos meghatározása.
11) A megállapodás megszüntetésére, felbontására vonatkozó szabályok meghatározása.
12) A megállapodás teljesítéséről szóló beszámolás és elszámolás módjának pontos meghatározása. Annak rögzítése, hogy az Önkormányzat szakértői közreműködést is igénybe vehet a feladatellátás minőségének vizsgálatára.
13) A kapcsolattartó személyek megelölése.
14) Dátum, hiteles aláírás.

2. melléklet1112131415161718

* a tagsági díj, illetve a jelképes hozzájárulás mértékének meghatározása a Csili Művelődési Központ mindenkori intézményvezetőjének feladat- és hatásköre.

szakfeladat, kormányzati funkció száma

szakfeladat, funkció szerinti megnevezés

Díjmentes

Kedvezményes díj
(tagsági díj vagy jelképes összegű hozzájárulás ellenében igénybe vehető szolgáltatások)

082091

Közművelődés – közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

Civil kurázsi;
Kerületi általános iskolások számára szervezett rendezvények: Éneklő Ifjúság, Győztesek Gálája, stb. eseményei;

Önkormányzati képviselői munkához kapcsolódó lakossági rendezvények, fórumok

Települési nemzetiségi önkormányzati képviselői munkához kapcsolódó lakossági rendezvények, fórumok (évi 6 alkalom);

A közösség- és társadalmi részvétel, a közösségfejlesztés feltétel-rendszerének javítása, az állampolgári részvétel növelése érdekében információs kiadványok, plakátok készítése, terjesztése.

Újévi koncert

082092

Közművelődés – hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

Helytörténettel kapcsolatos előadások, kiállítások (évi 20 alkalommal);

A helyi, nemzeti és egyetemes kultúra értékeinek bemutatása a kulturális jellegű ünnepek alkalmából (a Csili Művelődési Központ szervezésében):
- Költészet Napja
- Kultúrházak éjjel-nappal
- Augusztus 20-i ünnepség
- Népzenei találkozó
- Erzsébet Napok Kulturális Fesztivál (benne: templomi koncert, egyházzenei koncert, iskolák közötti helytörténeti, helyismereti vetélkedő, rendezvények: Kossuth Szónoklatverseny, szavalóverseny, „50 éves házasok” rendezvénye)
Kiállítások;
Önarckép Biennálé;
Milleniumi és Szt. István kupa;

Helyi kötődésű kiemelt amatőr alkotó, művelődő közösségek támogatása, mely művészeti csoportok a kerületi rendezvények rendszeres fellépői:
- Csili Népdalkör
- Pesterzsébeti Vajda Gipsy Koncertzenekar (évi 52 alkalommal, alkalmanként 3 órára próbaterem biztosítása)

- Kerületi ünnepségek számára nyújtott kitelepüléses szolgáltatások (évi 20 alkalom)
- Kerületi jellegű rendezvények számára nyújtott szolgáltatások (évi 40 alkalom)
- Pesterzsébeti Kossuth Társaság (évi 12 alkalom) és
- Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Szervezete (évi 12 alkalom) részére nyújtott szolgáltatások

Családi rendezvények (évi 3 alkalommal);
Családi táncház (évi 4 alkalommal);
Gyermeknapi rendezvény;
Színházi előadások (évi 2 alkalommal);
Pesterzsébeti óvodások és kisiskolások számára színházi élmények lehetőségének megszervezése (évi 8 alkalommal);
Koncertek (évi 4 alkalommal)
Irodalmi sorozat

082093

Közművelődés – egész életre kiterjedő tanulás, amatőr művészek

Helyi kötődésű kiemelt amatőr alkotó, művelődő közösségek támogatása, mely művészeti csoportok a kerületi rendezvények rendszeres fellépői:
- Pesterzsébeti Városi Fúvószenekar
- Pesterzsébeti Városi Vegyeskar

Csoportok, klubok, szakkörök működéséhez való hozzájárulás:
- Erzsébeti Foltkórosok
- „Arany kezek, tündér ujjak” kézimunka klub
- Felnőtt festő klub
- Csili Nyugdíjas Klub
- Üvegvarázs Stúdió
- Baba-mama Klub
- Ikonfestők Klubja
- Bélyeggyűjtők köre
- Fegyvergyári nyugdíjasok klubja
- Galambász szakkör
- Kokas László Zenés Színkör
- Társasjáték Klub
- Kártyajáték Klub
- Coda Nostra zenekar
- Sámándob egyesület
- Csili Színjátszó kör
- Világjáró klub
Ismeretterjesztő előadások (történelmi, vallási, életmód, stb. témákban);

082094

Közművelődés – kulturális alapú gazdaságfejlesztés

Pesterzsébet Önkormányzata és intézményei által, a XX. kerületi lakosok részére szervezett rendezvényekhez, programokhoz terem biztosítása.

Pesterzsébet Önkormányzata és intézményei által, a XX. kerületi lakosok részére szervezett rendezvények, ünnepségek digitális tartalomszolgáltatása, információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés biztosítása.

Egyéb rendezvényekhez termek biztosítása:
például 56-os Szövetség rendezvényei (évi 20 alkalommal)

A Külső-Pesti Tankerületi Központ által, a beiratkozás előtt álló gyermekek szülei részére szervezett értekezlet tartása érdekében terem biztosítása (évente 1 alkalommal).

082044

Könyvtári szolgáltatások

Csili Könyvtár ingyenes szolgáltatásai:
- Helyben olvasás;
- Könyvbemutatók évente 2 alkalommal
Csili Könyvtár rendezvényei:
- Népmese napja

Csili Könyvtári szolgáltatásai közül:
- Kölcsönzés
- Internet hozzáférés biztosítása
- E-Magyarország pont – hozzáférés biztosítása

910210;
910220

Múzeumi állandó kiállítási tevékenység;
Múzeumi időszaki kiállítási tevékenység;

Helytörténeti és képzőművészeti kiállítások, előadások

900400

Kulturális műsorok, rendezvények, kiállítások szervezése

Helytörténeti és képzőművészeti kiállítások, előadások a Pesterzsébeti Múzeum székhelyén és telephelyein;

Pesterzsébeti Művészeti Napok Pesterzsébeti Múzeum által szervezett programjai;

082064

Múzeumi közművelődési, közönségkapcsolati tevékenység

Pesterzsébeti Művészeti Napok Pesterzsébeti Múzeum által szervezett programjai;
Múzeumok Éjszakája;
Magyar Festészet Napja;
Neményi Lili Est;
Adventi est;
Karácsonyi koncert

1

Az önkormányzati rendeletet a Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 1. napjával.

2

Módosította a 4/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése. Hatályos 2013. február 28-tól.

3

Módosította a 4/3013. (II.27.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése. Hatályos 2013. február 28-tól.

4

Módosította a 4/3013. (II.27.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése. Hatályos 2013. február 28-tól.

5

Módosította 8/2019. (II.21.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2019. február 22-től.

6

Módosította a 3/2011. (II. 10.) Ök. sz. rendelet 1. §-a. Hatályos 2011. február 11-től.

7

Módosította a 4/3013. (II.27.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése. Hatályos 2013. február 28-tól.

8

Beiktatta a 3/2011. (II. 10.) Ök. sz. rendelet 2. §-a. Hatályos 2011. február 11-től.

9

Módosította a 8/2019. (II.21.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2019. február 22-től.

10

Beiktatta a 2/2009. (II. 5.) Ök. sz. rendelet 2. §-a. Hatályos 2009. február 7-től.

11

Módosította az 5/2020. (II.26.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2020. II. 27-től.

12

Módosította a 38/2011. (X.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2011. X. 28-tól.

13

Módosította a 4/2013. (II.27.) önkormányzati rendelet 2. §.-a. Hatályos 2013. II. 28-tól.

14

Módosította a 4/2014. (II.12.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2014. II.13-tól.

15

Módosította a 4/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2015. II.17-től.

16

Módosította a 3/2016. (II.10. ) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2016. XI. 11-től.

17

Módosította a 14/2016. (IV.21.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2016. IV. 22-től.

18

Módosította a 8/2019. (II.21.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2019. 02.22-től.