Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2009. (XI.30.) önkormányzati rendelete

Pesterzsébet Kártya kibocsátásáról és használatáról

Hatályos: 2015. 12. 10- 2022. 07. 31

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 41/2009. (XI.30.) önkormányzati rendelete

Pesterzsébet Kártya kibocsátásáról és használatáról

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet (továbbiakban: Pesterzsébet) Önkormányzatának Képviselő-testülete, az önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV törvény 16. § (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet célja, hatálya

1. § E rendelet célja, hogy kedvezményes vásárlásra és szolgáltatás igénybevételére jogosító kártya kibocsátásával Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: önkormányzat) elősegítse az érintettek megélhetési lehetőségeinek bővítését, továbbá ezzel összefüggésben a kedvezményt biztosító vállalkozások működőképességének és szolgáltatások minőségének a javulását.

2. § A rendelet hatálya Pesterzsébet közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező magánszemélyekre terjed ki.

A Pesterzsébet Kártya

3. § (1) Az önkormányzat 2010. március 1.-től kedvezményes vásárlásra és szolgáltatás igénybevételére jogosító kártyát bocsát ki Pesterzsébet Kártya (továbbiakban: Kártya) elnevezéssel.

(2) A Kártya át nem ruházható, kizárólag a Kártyatulajdonos részére biztosítja az elfogadó helyeken a kedvezmény igénybevételét.

(3) Amennyiben a kártyatulajdonos egészségügyi okokból nem tudja a Kártya által biztosított kedvezményeket igénybe venni (pl. járóképtelen), meghatalmazhatja az általa kiválasztott személyt a Kártya nevében történő használatára. A használat során a meghatalmazást fel kell mutatni. A meghatalmazás javasolt mintáját, jelen rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

4. § (1) A kiadott kártyákról Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Polgármesteri Hivatala (továbbiakban: Hivatal) nyilvántartást vezet, amely a Kártyatulajdonos személyes adatain kívül tartalmazza a Kártya sorszámát. Ez minden esetben egy hétjegyű (arab) szám.

(2) A Kártya tartalmazza a Kártyatulajdonos nevét, valamint a Kártya sorszámát.

(3) ) Az önkormányzat a Kártyához biztosítja a Pesterzsébet Kártya elfogadóhelyeit, továbbá a 4. §-ban meghatározott időre szóló érvényesítő vonalkód matricát is.[1]

(4) A kerületi kártya-elfogadóhelyekről a Hivatal nyilvántartást köteles vezetni, amelynek tartalmát folyamatosan aktualizálja.

Pesterzsébet Kártya érvényessége

5. § (1) A Kártya csak a vonalkód matricával ellátva érvényes, a vonalkód matricán lévő időtartamig. A vonalkód matricán lévő időtartam jelölése: ÉÉÉÉ/HH

(2) Csak az érvényes Kártya jogosít a vele járó kedvezmények igénybevételére.

Pesterzsébet Kártya használata térítésmentes igénybevétel

6. § (1) Pesterzsébet közigazgatási területén a lakóhellyel rendelkező 62 év feletti magánszemélyek részére a Kártya, valamint az ehhez tartozó, az érvényességi időt tartalmazó vonalkód matrica alanyi jogon, külön igénylés nélkül, térítésmentesen jár.

(2) A Kártyát, valamint a 3. § (5) bekezdésben meghatározottakat (1 év eltelte után már csak a matricát) Pesterzsébet közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező 62. életévet betöltő személyek a következők szerint kapják meg:

  • a) a 62. életévüket a kártya kibocsátásának napjáig betöltő személyek adott év III. 31.-ig;
  • b) a 62. életévüket az adott év III. 01. – VIII. 31. közötti időszakban betöltő személyek IX. 30.-ig;
  • c) a 62. életévüket adott év IX. 01. – következő év III. 01. közötti időszakban betöltő személyek III. 31.-ig.

igénybevétel térítési díj ellenében

7. § (1) Pesterzsébet közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, 62 évnél fiatalabb, nagykorú magánszemélyek a Kártyát az előállítási költségeinek megtérítése ellenében, az érvényesítő vonalkód matricát térítésmentesen igényelhetik.

(2) A Kártya térítési díja: 500,- Ft/db.

(3) Az (2) bekezdésben megállapított összeget be lehet fizetni

  • a) a Hivatal Pénztárában,
  • b) vagy átutalással (a Hivatal számlaszáma: Raiffeisen Bank Zrt 12001008-01510331-00100003) lehet kiegyenlíteni. Átutalásnál a közleményben fel kell tüntetni a „Pesterzsébet Kártya összege” megnevezést, valamint az igénylő nevét[2]

8. § [3] (1) A Kártya iránti igényt (amely tartalmazza az első évre szóló érvényesítő vonalkód matricát is) az erre a célra rendszeresített nyomtatványon (továbbiakban: nyomtatvány) – rendelet 2. melléklete – kell benyújtani.

(2) Az érvényesítő vonalkód matrica igénylését az érvényesség lejárta előtt legalább 30 nappal kell a nyomtatványon benyújtani.

(3) A nyomtatvány az önkormányzat hivatalos honlapjáról (www.pesterzsebet.hu) letölthető, vagy a Hivatalban kérhető.

(4) Az igényt postai úton, valamint e-mailen keresztül lehet visszajuttatni, vagy személyesen, a Hivatalban lehet leadni.

(5) A Kártyát, az igény benyújtását követő maximum 60 napon, az érvényesítő matricát 30 napon belül kell a jogosult részére kiadni. A kiadás időpontjáról a Hivatal értesíti (telefonon, vagy e-mail címén, ha az nincs, levél formájában) a tulajdonost.

(6) A Kártyát az igénylője csak személyesen, vagy meghatalmazott útján veheti át, a személyazonosság és a lakcím igazolására alkalmas, érvényes okmány, továbbá a 7. § (2) bekezdésben meghatározott összeg befizetésének igazolását követően (pénztárban történt befizetés esetén a pénztárban kapott befizetési bizonylat, átutalás esetén az átutalás bizonylatának) bemutatásával.

(7) A Kártya meghatalmazott általi használatára a 3. § (3) bekezdésében leírtakat kell megfelelően alkalmazni.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Pesterzsébet nevének felvételéről, jelképeiről és azok használatáról szóló többször módosított Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat 40/2004. (VII. 7.) Ök. sz. rendelet 10. § (Az Önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet) g.) pontja az alábbiak szerint módosul:

„g.) Az Önkormányzat, valamint a helyi kisebbségi önkormányzatok által megjelentetett (kiadott), a település életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon, információ hordozókon.”

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek megfelel.

1. melléklet 1.
melléklet

meghatalmazás

alulírott ………………………………………………….. (szig. szám: ……………………………..…………………… , ……………………………………………….. sz. alatti lakos) meghatalmazom ………………………………….. (szig. szám: …………………………, …………………………….……………………………….. sz. alatti lakost), hogy a nekem kiadott Pesterzsébet Kártyát igénybe vegye a részemre történő vásárlás során.

Budapest, ……. (év) …………. (hó) ……. (nap)

………………………………………….. …………………………………………..

meghatalmazó meghatalmazott

Előttünk, mint tanúk előtt:

Tanú: …………….……………………………………………….. (aláírás)

Név: ………………………………………………………..

Szig. szám: ……………………………………………….

Lakik: ……………………………………………………….

………………………………………………………..

Tanú: …………….……………………………………………….. (aláírás)

Név: ………………………………………………………..

Szig. szám: ……………………………………………….

Lakik: ……………………………………………………….

………………………………………………………..

2. melléklet

n y o m t a t v á n y[4]

Pesterzsébet Kártya igényléséhez

Új kártya igénylése

Kártya érvényesítése

(A megfelelő négyzetbe „x” jel írandó.)

Az igénylő neve: ………………………………………………

Az igénylő születési dátuma: ………………………………………………

Telefonszám: ………………………………………………

E-mail cím: ………………………………………………

Lakcím (levelezési cím): ……………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

Nyilatkozat az igénylő nevének továbbításáról (-be tett X jellel kell jelölni, ha hozzájárul)

Alulírott nyilatkozom, hogy az igénylőlap aláírásával hozzájárulok nevem továbbításához a Pesterzsébet Kártya előállítója részére).[5]

Kelt, ………… (év) ……………. (hó) ….. (nap)

…………………………….

az igénylő aláírása

A …………………….. azonosító számú Pesterzsébet Kártyát átvettem:

Kelt, ………… (év) ……………. (hó) ….. (nap)

……………………………..

kártyatulajdonos

___________________________________________________________________________

A Hivatal tölti ki!

Ügyfél terhére a Pesterzsébet Kártya kibocsátásáról és használatáról szóló 41/2009. (XI. 30.) Ök. sz. rendelet 7. § (2) bekezdése alapján a Kártya térítési díja: 500,- Ft, azaz ötszáz forint.

……………………………..ügyintéző


[5] Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdésének a) pontja alapján a személyes adatok akkor kezelhetők, ha ahhoz az érintett hozzájárul.