Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 23/2012. (V.22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről

Hatályos: 2012. 05. 23- 2017. 06. 21

                                                                                                         



Budapest Főváros XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő- testületének  

23/2012. (V. 22.) önkormányzati rendelete
az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek
elidegenítésének feltételeiről


Budapest Főváros XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 58.§ (2)-(3) bekezdéseiben, továbbá a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXX. törvény 107. §- ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya azokra a Budapest Főváros XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (továbbiakban: helyiség) terjed ki, amelyek elidegenítését a a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Ltv.)  szabályozza.

2. Elővásárlási jog biztosítása

2. §  (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő, eladásra kijelölt helyiséget először a bérlőnek kell vételre felajánlani, amennyiben a bérlőt az Ltv. alapján elővásárlási jog illeti meg.

(2) Elővásárlási joggal érintett helyiséget kívülálló személynek akkor lehet eladni, ha a bérlő (bérlőtárs) elővásárlási jogával nem kíván élni, és erről írásban nyilatkozik.


II. Fejezet

A helyiségek elidegenítése

3. Helyiség eladásra történő kijelölése és vételre történő felajánlása

3. § Helyiség elidegenítéséről 25 millió Ft forgalmi értékig a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság, 25 millió Ft forgalmi érték felett a Képviselő-testület határoz.

4. § (1) Az elidegenítésre történt kijelölést követően 15 napon belül az elővásárlásra jogosultat értesíteni kell a helyiség megvásárlására vonatkozó felajánlásról.

(2) Az ajánlati kötöttség határideje a vételre történő felajánlásról szóló értesítés kézhezvételét követő naptól számított harmincadik naptári napig tart.

(3) Helyiség elidegenítésére vonatkozó felajánlásnak tartalmaznia kell:

a) a helyiség címét, ingatlan-nyilvántartási adatait, alapterületét, rendeltetését, felszereltségét,

b) az e rendeletben meghatározott feltételek figyelembevételével megállapítható vételárat,

c) a vételi szándékról adandó válasz határidejét,

d) a vásárlásra jogosulttól kért, az adásvételi szerződés megkötéséhez szükséges adatokat.

(4) Nem idegeníthető el az a helyiség, amelyre díjtartozás van a tartozással érintett személy részére.

 (5) Az elidegenítésre kijelölt üres, vagy az olyan helyiséget, melyet a bérlő nem kíván megvásárolni, pályázat útján kell elidegeníteni.

4. Helyiség elidegenítése pályázat útján

5. § (1) Helyiség pályázat útján történő elidegenítése esetén a pályázati feltételekről az elidegenítésre kijelölés tekintetében döntéshozó Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság, vagy Képviselő-testület határoz.

(2) Helyiség pályáztatás útján való elidegenítése esetén az önkormányzat mindenkor hatályos Versenyeztetési Szabályzatának rendelkezéseit kell – az e rendeletben szabályozott eltérésekkel, értelemszerűen – alkalmazni.

5. A helyiség vételára

6. § (1) Értékesítésre kijelölt helyiség vételárát - az értékbecslés alapján - a 3. § szerinti összeghatárt figyelembe véve a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság, vagy a Képviselő-testület határozza meg.

(2) A helyiség forgalmi értékének megállapítása értékbecslés alapján történik, amely tartalmazza az eladásra kerülő helyiség, az épület és a hozzá tartozó telek jogi helyzetével és műszaki állapotával összefüggő, továbbá az forgalmi érték meghatározását befolyásoló egyéb adatokat.

6. Az adásvételi szerződés megkötése

7.  §  (1) A helyiség elidegenítéséről szóló szerződést a polgármester írja alá.

(2) Az adásvételi szerződésben rögzíteni kell a vételárra és a vételár megfizetésére vonatkozó, e rendeletben meghatározott feltételeket.

(3) Az adásvételi szerződést a törvényes előírások szerint, továbbá az ezen rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelően kell elkészíteni és az önkormányzat érdekeit a jogszabályokban rögzített biztosíték kikötésével védeni kell.

(4) A polgármester intézkedik az önkormányzat javára bejegyzett jelzálogjog és ahhoz kapcsolódó elidegenítési és terhelési tilalom törlése iránt, illetve az ügyfél kérelmére – az önkormányzat érdekeinek figyelembe vételével – a ranghelycseréhez történő hozzájárulás megadása érdekében. 

(5) Ha a vételár kiegyenlítése nem egyösszegben történik, az önkormányzat javára elállási jogot kell kikötni az adásvételi szerződésben arra az esetre, ha a vevő késedelmesen fizet, és a vételárhátralékot a hivatalos felszólításra 15 naptári napon belül nem fizeti meg. Ebben az esetben az önkormányzat jogosult levonni a visszajáró vételárból a mindenkori bérleti díjjal megegyező használati díjat.

7. Helyiség vételárának megfizetése

8. §   (1) A helyiség vételárát a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel egyösszegben kell megfizetni készpénzátutalási megbízással, vagy az önkormányzat bankszámlájára történő átutalással az adásvételi szerződés megkötésével egyidejűleg.

(2) Ha a helyiséget a bérlő vásárolja meg, nyilatkozata alapján jogosult a vételárat részletekben is kiegyenlíteni. A vételár 25 %-át a szerződéskötéskor kell megfizetni, a fennmaradó 75 %-ot legfeljebb 3 év alatt, évi egyenlő részletben kell törleszteni. A fizetés évente egyszer, a szerződéskötés naptári napján esedékes. A vételárhátralék összege után a Plgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (továbbiakban: Ptk.) 232. § (3) bekezdése szerinti kamatösszeget is meg kell fizetni.

(3) Ha a vevő esedékes fizetési kötelezettségének határidőre nem tesz eleget, a határidőre be nem fizetett törlesztőrészlet után a hatályos jogszabályban meghatározott, pénztartozás esetén a Ptk. szerinti késedelmi kamatot kell fizetnie.

(4) Pályázat útján történő elidegenítés esetén a kialakult vételár megfizetésére nem adható részletfizetési kedvezmény.


III. fejezet

Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő elidegenítések esetében is alkalmazni kell.

10. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2007. (IV. 17.) Ök. számú rendelet (továbbiakban: SZMSZ) a képviselő-testület bizottságokra átruházott hatásköreiről szóló 6. számú mellékletének 5/17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„5/17. 25 millió forint forgalmi értékig dönt a helyiség pályázat útján történő elidegenítése esetén a pályázati feltételekről.“

(2) Az SZMSZ a képviselő-testület bizottságokra átruházott hatásköreiről szóló 6. számú mellékletének 5/18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„5/18. Értékbecslés alapján dönt az értékesítésre kijelölt helyiség vételára és elidegenítése tekintetében 25 millió forint értékhatárig.“

(3) Az SZMSZ a képviselő-testület polgármesterre átruházott hatásköreiről szóló 7. számú melléklete az alábbi 51. ponttal egészül ki:

„51. Az önkormányzat tulajdonában álló helyiségek elidegenítésére vonatkozó adásvételi szerződést aláírja.“

11.§ Hatályát veszti az önkormányzat tulajdonában lévő nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló 19/2004. (IV. 6.) Pesterzsébet Önkormányzatának rendelete.

12.§ E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.


Szabados Ákos

Dr. Kiss Irén

polgármester

címzetes főjegyző




Záradék: A rendelet-tervezetet a Lakásbérlők Egyesületének, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XX. Kerületi Tagcsoportjának véleményezés céljából megküldtem.


Guttmann Szilvia


osztályvezető