Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (V. 23.) önkormányzati rendelete

„A magyar nyelvért” emlékdíjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2013. 05. 24

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (V. 23.) önkormányzati rendelete

„A magyar nyelvért” emlékdíjak alapításáról és adományozásáról

2013.05.24.

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában, meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata (a továbbiakban Pesterzsébet Önkormányzata) Képviselő-testülete megalapítja „A magyar nyelvért” emlékdíjakat (s továbbiakban Díjak) az alábbiak szerint:

a) „A magyar nyelvért Bölöni Farkas Sándor” emlékdíjat Bölön község (Erdély, Románia)

b) „A magyar nyelvért Tompa László” emlékdíjat Székelykeresztúr (Erdély, Románia)

testvértelepülések magyar tanítási nyelvű általános iskolás diákjai támogatására.

(2) A díjakat Pesterzsébet Önkormányzata határozatlan időre, de minimum 10 évre alapítja, amit először 2013-ban lehet elnyerni.

(3) A Díjak összegét, településenként 100.000 Ft-ot, összesen évente 200.000 Ft-ot Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testülete a mindenkori költségvetésben az átadott pénzeszközök között, utólagos elszámolással biztosítja a testvértelepülések önkormányzatai mellett működő Alapítványok közreműködésével.

(4) A Díjakat minden évben azok a végzős diákok kaphatják, akik általános iskolai tanulmányaik során kimagasló eredményt értek el a magyar nyelv tanulásában és művelésében, valamint tanulmányaikat gimnáziumban vagy középiskolában kívánják folytatni.

2. § (1) A Díjakat az adott iskola tantestülete ítéli oda a magyartanár(ok) javaslatára minden tanévben, legkésőbb egy hónappal a tanévzárót megelőzően.

(2) A Díjakat településenként egy végzős diák kaphatja meg, amelyek különösen indokolt esetben megoszthatók. A díjak összege településenként összesen évente 100.000 Ft.

(3) A Díjak adományozását a rendelet melléklete szerinti Emléklap igazolja. Az Emléklap tartalmazza az iskola nevét, és a díj átadásának keltét. Az Emléklapot Pesterzsébet Önkormányzata polgármestere, alpolgármestere, valamint az iskola igazgatója és a tanuló magyartanára írja alá.

(4) A Díjakat az adott iskola tanévzáró ünnepélyén adják át.

Záró rendelkezések

3. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.