Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2013. (VI.26.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanácsról

Hatályos: 2015. 05. 09


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

18/2015. (V. 08.) önkormányzati rendeletével módosított

26/2013. (VI. 26.) önkormányzati rendelete a helyi építészeti-műszaki tervtanácsról

[Egységes szerkezet]

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1.§ (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Polgármestere a település, a települési környezet, a kerület épített környezetének javítása, és magas színvonalának elősegítése érdekében, építészeti-műszaki tervtanácsot (a továbbiakban: Tervtanács) működtet.

      (2) A rendelet hatálya kiterjed e rendelet 2. §-ában meghatározott területre, tervekre, ezek készíttetőire, alkotóira és a Tervtanács eljárásában érintettekre, valamint az ülésen résztvevőkre.

      (3) A Tervtanács szakmai, segítő és véleményező testület, amely az építészeti-műszaki tervek építési hatósági engedélyezési eljárásait megelőző, a Településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012 (XI.8.) Korm. rendelet 21. § (továbbiakban: Krm.) településképi véleményezési eljárás során kötelező érvényű, döntést megalapozó szakvéleményt ad, továbbá önkormányzati döntések előkészítése során javaslatot ad.

A Tervtanács működési területére vonatkozó szabályok

2.§ (1) A Tervtanács illetékességi területe Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területe.

(2)1A Tervtanács véleményezési hatásköre kiterjed minden, építési engedélyhez kötött építmény, és épület építésére, bővítésére, átalakítására, felújítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárásokhoz készített építészeti-műszaki tervekkel kapcsolatban,  magasabb szintű jogszabály által más tervtanács hatáskörébe nem utalt alábbi esetekben:

            a) minden új épület építése, meglévő épület átalakítása, bővítése, felújítása kivéve:

            aa) hátsó kertben lévő 50 m2-nél nem nagyobb melléképület,

ab) a főépület közterületről nem látható, nettó 50 m2-nél kisebb bővítése,

ac) közterületről nem látható új nyílászáró, tetősík ablak és szellőzőrács elhelyezés, átalakítás,

ad) kizárólag a belső teret érintő átalakítás esetén.



1 Módosította a 18/2015. (V. 08.) önkormányzati rendelete

b) elektronikus hírközlési építmény esetén:

ba) műtárgynak minősülő antenna szerkezetnél, ha annak bármely irányú mérete a bruttó 6 m-t meghaladja,

bb) antennatartó szerkezet méretétől függetlenül a szerkezetre antenna felszerelésénél, ha az antenna bármely irányú mérete a 4, 0 m-t meghaladja.

c) a polgármester által kezdeményezett önkormányzati döntés előkészítése során.




A Tervtanács feladatai

3.§ (1)  Az 1.§ (3) bekezdése szerint településképi véleményezési eljárás során kötelező érvényű, döntést megalapozó szakvéleményt ad.

      (2Konzultációs jelleggel véleményezi az önkormányzati főépítész kezdeményezésére:

  1. a településképi véleményezési eljáráshoz kötött építészeti-műszaki tervdokumentáció előzetes vázlattervét,
  2. az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 30/A.§ (2) bekezdésben szereplő telepítési tanulmánytervet.

(3) A Polgármester kezdeményezésére szakmai véleményt ad az önkormányzati fejlesztések során elkészült építészeti-műszaki tervdokumentációkra.

  1. A (2) és (3) bekezdés alapján adott vélemény nem minősül a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) 16.§-a  szerinti szakmai véleménynek.


A Tervtanács tagjai, összetétele

4.§ (1) A Tervtanács elnöke az önkormányzati főépítész.

      (2) A Tervtanácsnak legalább 3 tagja van. A határozatképességhez legalább az elnöknek és további két tagnak a részvétele szükséges.

  1. A Tervtanács tagjait a Főépítész kéri fel. A tagok megbízatása 2 évre szól, amely meghosszabbítható. A felkérést követően a Polgármester a Tervtanács tagjával –tervtanácsi feladatainak ellátására – megbízási szerződést köt.
  2. A Tervtanács bírálót kérhet fel, amennyiben különleges szakmai ismeretre is szükség van a tervtanácsi vélemény megadásához. A bíráló szavazati joggal nem rendelkezik.
  3. A Tervtanács a helyi építésügyi hatóság képviselőjének részvételét kérheti meghívottként az építési követelmények tisztázásához. Szavazati joggal a meghívottak nem rendelkeznek.

A Tervtanács működése

5.§ (1) A Tervtanács ügyrendjére a Tervtanács elnöke tesz javaslatot, a Korm. rendelet 15.§ és 16.§-aban foglalt előírásokkal összhangban.

  1. A Tervtanács eljárása díj és illetékmentes.

(3) A Tervtanács ülésére külön, e-mail-ben elküldött meghívót kap a tervdokumentáció megrendelője,  tervezője, a tervtanácsi tagok, és a bíráló.

(4)  A Tervtanács az igényekhez, a településképi véleményezési eljárás során annak eljárási határidejéhez igazodva ül össze, de legfeljebb havonta háromszor.  Ezen kívül a Polgármester kezdeményezésére a Tervtanács összehívható.

      (5) A tervtanácsi véleménynek a Krm. rendelet szerinti tartalmat és mellékleteket kell tartalmaznia, kivéve, a 3.§ (2), (3) bekezdésben említett eseteket, amelyek emlékeztetővel zárulnak.

  1. A Tervtanács működési költségeit, a tagok és a bírálók tiszteletdíját az Önkormányzat a tárgyévi költségvetésében biztosítja.
  2. A Tervtanács akadályoztatása esetén tervtanácsi véleményt a főépítész szakmai állásfoglalása helyettesítheti.


Záró rendelkezések

6.§ (1)  Jelen rendelet 2013. augusztus 1.  napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Építészeti-műszaki Tervtanács működési rendjéről szóló 11/2010.(IV.30.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.






Szabados Ákos

Dr. Kiss Irén

polgármester

jegyző




INDOKOLÁS



A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet helyi tervtanácsi hivatkozása alapján a rendelet Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébeti Önkormányzat helyi építészeti-műszaki tervtanácsa működésének szabályozását tartalmazza.



RÉSZLETES INDOKOLÁS


1.§: A rendelet célja a szakmai tanácsadó, véleményező testület működéséhez szükséges Tervtanács létrehozása, definiálja a Tervtanácsot.


2.§: A Tervtanács működési területeit sorolja fel.


3.§: A Tervtanács feladatait határozza meg.


4.§: A Tervtanács összetételét határozza meg, a határozatképesség feltételét, és a bíráló, megfigyelő státuszát.


5.§: A Tervtanács működésének technikai és pénzügyi vonzatait említi meg.


6.§: A rendelet hatályba lépéséne