Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 32/2013. (IX.24.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 10/2013. (IV. 26.) önkormányzatai rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 24- 2017. 10. 26

Szerkesztés...

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

Képviselő-testületének

32/2013. (IX. 24.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló

10/2013. (IV.26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és a 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 10/2013. (IV.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 9.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9.§ (1) A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság közterület-használatra vonatkozó engedélye szükséges:

a) az elvi építési engedélyhez, vagy építési engedélyhez kötött építmények, reklámhordozók, árnyékolók, ernyőszerkezetek  közterületen történő, vagy  közterület-használatnak minősülő  létesítéséhez, bővítéséhez, áthelyezéséhez;

b) a Határ út – Török Flóris u. – Nagysándor József u. – Helsinki út által határolt területre és a Tátra térre vonatkozóan e rendelet 2. számú mellékletének 1.2., 1.3., 1.5., 3. 4. és 7. pontja szerinti esetekben;

c) e rendelet 2. mellékletének 1.5.1. és 8. pontja szerinti esetekben.

(2) Nem adható közterület-használati engedély a Kossuth Lajos tér (hrsz 171204/13), az Emlékezés tere (hrsz 171484) és a Szent Erzsébet tér (hrsz 171539) területére, kivéve:

  1. a 6 § (6) bekezdésében foglalt eseteket és
  2.  e rendelet 2. mellékletének:

ba)  1.1.1. pontja (hozzájárulással rendelkező alkalmi rendezvények esetén)

  1. 1.1.2., 1.5.3., 1.7., 4.1. pontja szerinti eseteket.

(3) Az (1)-(2) bekezdés hatálya alá tartozó valamennyi esetben a közterület-használati engedély tárgyában, valamint az alkalmi (ünnepi) vásárok helyének és rendezőjének kijelöléséről a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság dönt.

 (4) A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság a benyújtott műszaki tervek alapján felülvizsgálja, hogy a telepítés, illetve az építés helyével, a közművek nyomvonalával egyetért-e, a közművekhez, távközlési eszközökhöz kapcsolódó építmények, illetve a kérelemben szereplő egyéb építmények megjelenése megfelel-e a városképi szempontoknak. A reklámhordozókra vonatkozó kérelmek esetében döntése meghozatalakor figyelembe veszi a 12/2002. (III. 20.) Ök. sz. rendelet alapján működő Esztétikai Zsűri szakvéleményét is.

(5) Az (1)-(2) bekezdés hatálya alá nem tartozó minden más esetben a közterület-használati engedélyek tárgyában a polgármester dönt.”

2.§ Az Ör. 18.§-a a következő új (3) - (5) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság kérelemre a közterületet használó természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére részletfizetési kedvezményt adhat a hátralék rendezésére az alábbi feltételek megléte esetén:

  1. ha a magánszemély kérelmező és a vele egy háztartásában élők 1 főre jutó jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, vagy
  2. ha a magánszemély kérelmező életkörülményeiben igazolhatóan tartós változás következett be,
  3. ha a kérelmező lakossági szolgáltató tevékenységet végez.

(4) A kérelemhez mellékelni kell:

  1. a kérelmező és a vele egy háztartásban élők vagyoni és jövedelmi viszonyait igazoló dokumentumot, amely 30 napnál régebbi nem lehet,
  2. minden olyan igazolást, amely a kérelmező megváltozott életkörülményét támasztja alá,
  3. jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet kérelmező a kérelem benyújtását megelőző évi adóbevallását és mérlegét, eredmény-kimutatását, főkönyvi kivonatát, beszámolóját.

(5) A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság a részletfizetést  

  1. legfeljebb egy alkalommal,
  2. természetes személyek esetében maximum 3 évre,
  3. jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében maximum 3 évre,
  4. természetes személyek esetében minimum 5000,-Ft havi egyenlő részletekben
  5. jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében minimum 10.000,-Ft havi egyenlő részletekben engedélyezheti.”

3.§ Az Ör. 21.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„21.§ (1) Az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeknek a Filmtv. szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevétele (a továbbiakban: filmforgatási célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásáról vagy a jóváhagyás megtagadásáról, a jóváhagyás egyedi feltételeinek (ideértve a közterület-használati díjnak) meghatározásáról, a kérelmezővel tartott egyeztetés kezdeményezéséről eredményének jóváhagyásáról, a közterület-használati díj megfizetése alóli mentességről, valamint a jogellenes közterület-használat következményeiről - jelen rendeletben foglalt szempontoknak és szabályoknak megfelelően - a Képviselő-testülettől átruházott hatáskörben a Polgármester dönt.

(3) A hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban a közútkezelő a véleményében, a forgalomtechnikai kezelő-üzemeltető az általa jóváhagyott forgalomtechnikai tervben, a zöldfelület kezelője-üzemeltetője a hozzájárulásban, vagy bármely más, a kérelmezett közterület-használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz. A közút közterület-használatára vonatkozó közútkezelői vélemény hiányában a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(4) A jóváhagyás (2) bekezdésen kívüli egyéb egyedi feltételeit az e rendelet szerint a közterület-használati hozzájárulásokban előírható feltételekkel megegyező módon kell meghatározni.

(5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események bekövetkezte esetén az Önkormányzat 30 napon belül ingyenesen újra biztosítja a kérelmező részére a közterület-használatot.

(6) A közterület-használati díjat a Filmtv 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértéke alapján kell meghatározni.

(7) A közterület-használati díj megfizetése alól mentesség - a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény előírásaira figyelemmel - kizárólag akkor adható, ha a közterület használatára közfeladat ellátása céljából és a közfeladat ellátásához szükséges mértékben van szükség.

(8) Jogellenes a filmforgatási célú közterület-használat, ha a közterület-használatra a hatósági szerződésben foglaltakat megszegve, vagy hatósági szerződés nélkül kerül sor, kivéve a Filmtv-ben foglalt esetet. Jogellenes közterület-használat miatti többszörös közterület-használati díj kiszabása esetén a számítás alapja a Filmtv. 3. mellékletében foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértéke.”

4.§ Az Ör. a következő új 25/A. §-sal egészül ki:

 „25/A. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 24/2013. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: SZMSZ) a Képviselő-testület Polgármesterre átruházott hatásköreiről szóló 2. melléklete az alábbi rendelkezéssel egészül ki.

„II/43. A Polgármester dönt a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásáról vagy a jóváhagyás megtagadásáról, a jóváhagyás egyedi feltételeinek (ideértve a közterület-használati díjnak) meghatározásáról, a kérelmezővel tartott egyeztetés kezdeményezéséről eredményének jóváhagyásáról, a közterület-használati díj megfizetése alóli menteségről, valamint a jogellenes közterület-használat következményeiről.”

5. §   Az Ör. 2. mellékletének 6. pontja a következő 6.2 alponttal egészül ki:

6.2

Kerékpártárolás

Ft/m2/hó

948

612

420

V

6. §   (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

         (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

………………………………….. ………………………………………

     Szabados Ákos         Dr. Kiss Irén

polgármester         címzetes főjegyző

Indokolás a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló,

módosított 10/2013. (IV.26.) Ök. számú rendeletének módosításáról szóló

32/2013. (IX. 24.) önkormányzati rendelethez

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának feladata, hogy a tulajdonában álló közterületei rendjének megőrzését, a közrend megtartását elősegítse, a közterület-használók és a közterület-használatot ellenőrzők számára egyértelmű szabályokat állapítson meg.

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló módosított 10/2013. (IV.26.) önkormányzati rendeletének újabb módosítását részben a rendelet megalkotása után történt jogszabályváltozások és ezen változások SZMSZ-ben történő átvezetése, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság hatáskörének pontosabb meghatározása, valamint a gyakorlati jogalkalmazás során észlelt hiányosságok kiküszöbölése teszi szükségessé.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

E rendelet 1. §-ához

A Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság engedélyezési hatáskörét pontosítottuk.

A  2. §-hoz

A gyakorlati jogalkalmazás során szerzett tapasztaltak alapján néhány esetben – meghatározott feltételek alapján – szükséges válhat a közterület-használati díjhátralék részletekben történő megfizetésének az engedélyezése.

A  3. §-hoz

A települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013. (VI. 14.) Korm rendelet 2013. július 1-el átalakította a filmforgatási célú közterület-használat engedélyezésének rendjét és új ügyintézési határidőket állapított meg, ezért szükséges a rendelet hatályos jogszabályi környezettel való összhangba hozatala.

4. §-hoz

Szükséges a rendelet 21.§ (2) bekezdésében foglaltak átvezetése Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 24/2013. (VI. 26.) önkormányzati rendeletén.

Az 5.§-hoz

A gyakorlati jogalkalmazás során tapasztalatok alapján szükséges a rendelet 2. mellékletének kiegészítés új 6.2.”kerékpártárolás” kategóriával. 

A 6.§-hoz

A rendelet hatályba lépésről rendelkezik.

 

Mellékletek