Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 36/2013. (X.25.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 10/2013. (IV. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 11. 01- 2013. 11. 01

Szerkesztés...

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

Képviselő-testületének

36/2013. (X.25.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló

10/2013. (IV.26.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL tv. 19. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló 10/2013. (IV.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Ör.) 9.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9.§ (1) A közterület-használati engedély tárgyában, valamint az alkalmi (ünnepi) vásárok helyének és rendezőjének kijelöléséről a Polgármester dönt.

 (2) Nem adható közterület-használati engedély a Kossuth Lajos tér (hrsz 171204/13), az Emlékezés tere (hrsz 171484) és a Szent Erzsébet tér (hrsz 171539) területére, kivéve:

  1. a 6. § (6) bekezdésében foglalt eseteket és
  2.  e rendelet 2. mellékletének:

ba)  1.1.1. pontja (hozzájárulással rendelkező alkalmi rendezvények esetén)

  1. 1.1.2., 1.5.3., 1.7., 4.1. pontja szerinti eseteket.

(3) A Polgármester a benyújtott műszaki tervek alapján felülvizsgálja, hogy a telepítés, illetve az építés helyével, a közművek nyomvonalával egyetért-e, a közművekhez, távközlési eszközökhöz kapcsolódó építmények, illetve a kérelemben szereplő egyéb építmények megjelenése megfelel-e a városképi szempontoknak. A reklámhordozókra vonatkozó kérelmek esetében döntése meghozatalakor figyelembe veszi a 12/2002. (III. 20.) Ök. sz. rendelet alapján működő Esztétikai Zsűri szakvéleményét is.

2.§ Az Ör. 16.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken, illetve egyéb önkormányzati tulajdonú ingatlanokon, azok alatt, felett és azokban közcélú, saját célú, külön célú vagy zárt célú távközlési eszközök létesítésével, bővítésével vagy áthelyezésével összefüggésben az ingatlan tulajdonjogának korlátozása miatti egyszeri kártalanítással vagy ellenszolgáltatással kapcsolatosan, továbbá a Polgári Törvénykönyv 108. § (2) bekezdésében szabályozott tulajdonosi jogok gyakorlásával érintett kérdésekben a Polgármester dönt. A kártalanítás vagy ellenszolgáltatás összegét a közcélú távközlési eszközökre vonatkozóan a Polgármester 50 %-kal mérsékelheti.”

3.§ Az Ör. 18.§ (3)-(5) bekezdései helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Polgármester kérelemre a közterületet használó természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére részletfizetési kedvezményt adhat a hátralék rendezésére az alábbi feltételek megléte esetén:

  1. ha a magánszemély kérelmező és a vele egy háztartásában élők 1 főre jutó jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, vagy
  2. ha a magánszemély kérelmező életkörülményeiben igazolhatóan tartós változás következett be,
  3. ha a kérelmező lakossági szolgáltató tevékenységet végez.

(4) A kérelemhez mellékelni kell:

  1. a kérelmező és a vele egy háztartásban élők vagyoni és jövedelmi viszonyait igazoló dokumentumot, amely 30 napnál régebbi nem lehet,
  2. minden olyan igazolást, amely a kérelmező megváltozott életkörülményét támasztja alá,
  3. jogi személy, vagy jogi személyiség nélküli szervezet kérelmező a kérelem benyújtását megelőző évi adóbevallását és mérlegét, eredmény-kimutatását, főkönyvi kivonatát, beszámolóját.

(5) A Polgármester a részletfizetést  

  1. legfeljebb egy alkalommal,
  2. természetes személyek esetében maximum 3 évre,
  3. jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében maximum 3 évre,
  4. természetes személyek esetében minimum 5000,-Ft havi egyenlő részletekben
  5. jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek esetében minimum 10.000,-Ft havi egyenlő részletekben engedélyezheti.”

4.§ Az Ör. 19.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A jogellenes közterület-használat esetén a jogellenes közterület használóval szemben a jogellenesség megállapítása és megszüntetése, valamint a négyszeres közterület-használati díj megállapítása érdekében lefolytatott hatósági eljárásban a Polgármester jogosult dönteni.”


  

5. § (1) Ez a rendelet 2013. év november hó 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) Az Ör. 25/A §-a hatályát veszti.

………………………………….. ………………………………………

     Szabados Ákos         Dr. Kiss Irén

polgármester         címzetes főjegyző

 

Mellékletek