Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 1/2014. (I.31.) önkormányzati rendelete

A vásárokról és piacokról szóló 30/2004. (IV. 29.) Ök. számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2014. 02. 01- 2014. 02. 01

Szerkes

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

Képviselő-testületének

1/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról szóló,

30/2004. (IV.29.) Ök. számú rendeletének módosításáról

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 8. és 16. pontjaiban kapott felhatalmazás, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A vásárokról és piacokról szóló 30/2004. (IV.29.) Ök. számú rendelet (továbbiakban: Ör.) 5.§-a új (12) bekezdéssel egészül ki: 

„(12) A rendelet 1. mellékletében megjelölt Budapest, XX. ker. Tátra téri piac és vásárcsarnok területén elhelyezkedő új vásárcsarnokban található helyiségek tartós helyhasználói, bérlői - amennyiben az üzemeltetővel szemben nincs díjhátralékuk - az üzemeltetővel kötött külön szerződés alapján 2014. február 1-től a képviselő-testületi határozatban meghatározott havi helyhasználati díjért vehetik igénybe a helyiségeik előtt felfestéssel jelölt területet, a felette lévő rész (légtér) azon részét is beleértve, amely áru felfüggesztésre használható, ezen túlmenően épületelemekre árut kihelyezni tilos. Az üzemeltetővel kötött külön szerződés évente egyszer köthető legfeljebb egy éves időtartamra, egész naptári hónapra, melyet a tartós helyhasználók, bérlők a folyó év során bármely hónapban megköthetnek. A külön szerződés minimálisan 1 m2  területre köthető, és az üzemeltető azonnali hatállyal felmondhatja, ha a helyhasználó a felfestéssel jelölt területen, a felette lévő részen (légtér) túlterjeszkedik, illetve ha kéthavi helyhasználati díjjal tartozik és tartozását az üzemeltető írásbeli felszólítása ellenére 30 napon belül nem fizeti meg.” 

2. §   (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

         (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

                …………………………………..                   ………………………………………

                            Szabados Ákos                                                 Dr. Kiss Irén

                               polgármester                                                 címzetes főjegyző

Indokolás Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának a vásárokról és piacokról szóló 30/2004. (IV.29.) Ök. számú rendeletének módosításáról szóló 1/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelethez

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának feladata, hogy a közigazgatási területén rendezett, illetve tartott vásárokon piacokon a kereskedők és árusítással is foglalkozó termelők, valamint az árusítási tevékenységet ellenőrzők számára is egyértelmű szabályokat állapítson meg.

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának a vásárokról és piacokról szóló 30/2004. (IV.29.) rendelete módosítását a piaci kereskedőkkel történt egyeztetésen elhangzottak teszik indokolttá.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

E rendelet 1. §-ához
A rendelet nem szabályozza kellő részletességgel a tartós helyhasználók, bérlők új vásárcsarnok területén lévő helyiségei előtti területre történő kitelepülést, ezért új bekezdés tartalmazza ezeket az előírásokat.  

A  2. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.

 

ztés...

Mellékletek