Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 25/2014. (VI.26.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díj meghatározása

Hatályos: 2014. 07. 01- 2018. 03. 30

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének


25/2014. (VI. 26.) önkormányzati rendelete


az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díj meghatározásáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 1. pontjában, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 37.§ (1) bekezdésében foglaltakra is figyelemmel a következőket rendeli el:


  1. §


A rendelet hatálya kiterjed Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő valamennyi helyi közútra.


  1. §


A rendelet hatálya alá tartozó helyi közút területének nem közlekedési célú igénybevétele esetén – külön jogszabályban meghatározottak szerint – hozzájárulást kell kérni a helyi közút eljáró kezelőjétől.


3. §


(1) A rendelet hatálya alá tartozó helyi közút területének nem közlekedési célú igénybevételéért – külön jogszabályban meghatározott eseteket kivéve - igénybevételi díjat kell fizetni, amelynek megállapításáról és beszedéséről az eljáró kezelő gondoskodik.


(2)  A rendelet hatálya alá tartozó helyi közút területének nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő igénybevételi díjat a rendelet 1. mellékletében foglalt díjtételek és szorzószámok alkalmazásával kell kiszámítani és a közútkezelői hozzájárulásban meghatározott módon megfizetni.


(3) A kérelmező által minimálisan fizetendő igénybevételi díj összege 1.000 Ft,-, az igénybevett terület nagyságától és az igénybevétel időtartamától függetlenül.


4. §


Nem kell igénybevételi díjat fizetni:

  1. Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának beruházása,
  2. Budapest Főváros Önkormányzatának beruházása,
  3. Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata által szervezett kulturális rendezvény, vásár vagy más egyéb esemény megrendezéséhez kapcsolódó nem közlekedési célú igénybevétel esetén,
  4. külön jogszabályban meghatározott esetekben.

5. §


Ha a rendelet hatálya alá tartozó helyi közút nem közlekedési célú igénybevételére közterület-használati engedély alapján kerül sor, a közterület-használati engedély szerint használatba adott helyi közút vonatkozásában e rendelet szabályait csak akkor kell alkalmazni, ha a közterület-használatot szabályozó egyéb jogszabályok eltérően nem rendelkeznek.


6. §


Ez a rendelet 2014. július 1-én lép hatályba.





                     



                       Szabados Ákos                                                             Dr. Kiss Irén

                        polgármester                                                           címzetes főjegyző




























                                

 1. melléklet a 25/2014. (VI. 26.) önkormányzati rendelethez





A helyi közút területének nem közlekedési célú igénybevétele esetén alkalmazandó díjtételek és szorzószámok





     Út kategória                                                         Fizetendő díj


1. Belterületi gyűjtőút:                                               70,-Ft/m2/nap + ÁFA


2. Belterületi lakó – és kiszolgáló utak,                   

külterületi közút:                                                        50,-Ft/m2/nap + ÁFA


3. önkormányzati kezelésű kerékpárút,                    

gyalogút, járda:                                                          25,-Ft/m2/nap + ÁFA





Figyelembeveendő szempontok                               Szorzószám


1. Közút teljes lezárása:                                                         3


2. Téli (november 15. és március 15. közötti)

munkavégzés:                                                                        2


3. Burkolat bontási tilalom alá eső közutak:                         2




Az egyes esetekre meghatározott szorzószámok azonos igénybevétel esetén összeadódnak.












INDOKOLÁS


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díj meghatározásáról szóló 25/2014. (VI. 26.) önkormányzati rendelethez


ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (továbbiakban: törvény) 36.§ (1) bekezdése alapján a közút felbontásához, annak területén, az alatt vagy felett építmény vagy más létesítmény (a továbbiakban együtt: építmény) elhelyezéséhez, a közút területének egyéb nem közlekedési célú elfoglalásához (a továbbiakban együtt: nem közlekedési célú igénybevétel) a közút kezelőjének hozzájárulása szükséges.  A törvény 37.§ (1) bekezdése szerint a közút területének nem közlekedési célú igénybevételéért – az úttesten kívül végzett közműépítési vagy fenntartási munkák kivételével – igénybevételi díjat kell fizetni. Ennek az igénybevételi díjnak a megállapítására vonatkozik a rendelet.



RÉSZLETES INDOKOLÁS


1. §


A rendelet hatályának meghatározását tartalmazza.


      2. §


A rendelet hatálya alá tartozó helyi közút területének nem közlekedési célú igénybevétele esetén szükséges hozzájárulás megszerzésére hívja fel a figyelmet.


      3. §


A rendelet hatálya alá tartozó helyi közút területének nem közlekedési célú igénybevétele esetére vonatkozó igénybevételi díjat határozza meg.


    4. §


Meghatározza, hogy mikor nem kell igénybevételi díjat fizetni.


    5. §


A rendelet hatálya alá tartozó helyi közút közterület-használati engedély alapján történő nem közlekedési célú igénybevételéről rendelkezik.


   6. §


A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.