Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 4/2014. (II.12.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 38/2008. (XI. 28.) Ök. számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 02. 13- 2014. 02. 13

Szerkesztés

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2014.(II. 12.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló  38/2008. (XI. 28.) Ök. számú rendelet módosításáról
 

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 38/2008. (XI. 28.) Ök. számú rendeletének módosításáról a következőket rendeli el:

1. §

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 38/2008. (XI. 28.) Ök. számú rendeletének 2. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.

2. §

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, majd az azt követő napon hatályát veszti.

      …………………………                  …………………………………….

                        Szabados Ákos                                                          Dr. Kiss Irén

                   polgármester                                                       jegyző


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testülete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló  38/2008. (XI. 28.) Ök. számú rendelet módosításáról szóló 4/2014.(II.12.) önkormányzati rendelete indokolása

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvényben a jogszabálytervezetek véleményezésével kapcsolatban támasztott követelmények alapján szükséges a fenti tárgykör önkormányzati rendeletben történő szabályozása, annak érdekében, hogy az önkormányzati jogalkotás folyamata megfeleljen a törvény előírásainak.

Általános indokolás

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-a alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg, hogy a közművelődési tevékenység támogatását milyen konkrét formában, módon és mértékben látja el.

A Csili Művelődési Központ javaslatára emeltük be a rendelet 2. mellékletébe az Intézmény szakfeladataiban meghatározott szolgáltatások finanszírozásának módját és mértékét. A javaslatot mellékeljük.

Az önkormányzati rendeletet az EU intézményeknek, tagállamoknak, illetve más államnak előzetesen nem kell megküldeni sem bejelentésre, sem egyéb véleményezésre.

Részletes indokolás

  1. §-hoz

A rendelet 2. mellékletében az alábbi módosításokat vezettük át:

  • A díjmentes szolgáltatások között módosításra kerül a Csili Művelődési Központ által megrendezett Erzsébet napok 4 rendezvény elnevezés, helyette Erzsébet Napok Kulturális Fesztivál szerepel majd, mely idén is színes programokkal kerül megrendezésre. Az ünnepi műsorban templomi kórusfesztivál, iskolák közötti helytörténeti, helyismereti vetélkedő szerepel, illetve több rendezvénynek – így a Kossuth Szónoklatversenynek, az „50 éves házasok” rendezvényének - ad ingyenesen helyet a Művelődési Központ.
  • A díjmentes szolgáltatások közé bekerül a népzenei találkozó, mely a népművészeti kultúra terjesztése és fenntartása érdekében évente szervezett egész napos népzenei rendezvény.
  • Fentieken kívül a díjmentes szolgáltatások az alábbiakkal egészülnek ki:
    1. Kerületi ünnepségek számára nyújtott kitelepüléses szolgáltatások (10 alkalommal) - technikusok díja
    2. Kerületi jellegű rendezvények számára nyújtott szolgáltatások, évi 50 alkalommal
    3. 90 éves Pesterzsébet: - Születésnapi rendezvények (90 vers, 90 dal)
  • Az Önarckép Biennále 2014-ben ismét szerepel a Csili Művelődési Központ díjmentes szolgáltatásai között.

  • Egyéb kiadói tevékenység keretében díjmentes szolgáltatásként - Születésnapi kiadvány (Pesterzsébeti Arcképcsarnok) készül.
  • Ingyenes könyvtári szolgáltatások között idén két alkalommal tervezi a Csili Művelődési Központ könyvbemutató szervezését.
  • A Kedvezményes szolgáltatások közül a nyugdíjas pedagógusok klubja megszűnt, a szolgáltatások kiegészültek viszont a Kokas László Zenés Színkörrel, valamint a La Stella operastúdió által nyújtott művelődési lehetőséggel.
  • A kedvezményes szolgáltatások között a Családi rendezvények idén 2 alkalommal kerülnek megrendezésre, illetve 4 alkalommal családi táncház is várja az érdeklődőket.
  • A nehéz anyagi helyzetek miatt idén négy koncert és két színházi előadás megszervezését vállalja a Csili Művelődési Központ támogatott formában.
  • Támogatott formában kerül megrendezésre a pesterzsébeti óvodások és kisiskolások számára színházi élmények lehetősége, évi 8 alkalommal.
  • Fentieken kívül támogatott ismeretterjesztő előadások (történelmi, vallási, életmód, stb.. témákban) várják az érdeklődőket.
  • A könyvtári szolgáltatások között a Csili Könyvtár működtetése, a könyvkölcsönzés és internet-hozzáférés biztosítása mellett az e-Magyarország pont közel 700 beiratkozott pesterzsébeti olvasó számára elérhető.

2. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.


 

...

Mellékletek