Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 011/2015. (IV.9.) önkormányzati rendelete

A kitüntető címek adományozásáról szóló 19/2007. (V. 14.) Ök. sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 09- 2015. 04. 10

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (IV. 09.) önkormányzati rendelete a kitüntető címek adományozásáról szóló 19/2007. (V. 14.) Ök. sz. rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. §


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének a kitüntető címek adományozásáról szóló 19/2007. (V. 14.) Ök. sz. rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 1. §-a kiegészül a következő (14)-(15) bekezdéssel:


(14) „Sárkányölő Szent György elismerés”-t alapít abból a célból, hogy a  BRFK XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság állományában Pesterzsébet közrendjéért és közbiztonságáéért hosszú ideje kiemelkedő munkát végző rendőröket jutalomban részesítse.

(15) „Szent Flórián elismerés”-t alapít abból a célból, hogy a XX. kerületi Tűzoltó-parancsnokság állományában hosszú ideje kiemelkedő munkát végző hivatásos  tűzoltókat jutalomban részesítse.


2. §


A Rendelet 2. § (1) bekezdése kiegészül a következő o) és p) ponttal:


o) A „Sárkányölő Szent György elismerés”, annak a BRFK XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság hivatásos állományú dolgozójának adományozható, aki kiemelkedő teljesítményével hozzájárult a kerület közbiztonságának és közrendjének fejlődéséhez.

p)   A „Szent Flórián elismerés” annak a XX. kerületi Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állományú dolgozójának adományozható, aki hosszabb ideje kiemelkedő munkát végzett.


3. §


A Rendelet 2. § (2) bekezdése kiegészül a következő i) és j) ponttal:


  1. A „Sárkányölő Szent György elismerés” évente 9 személynek adományozható.
    1. A „Szent Flórián elismerés” évente 6 személynek adományozható.


4. §


A Rendelet 4. § (5) bekezdése kiegészül a következő f) ponttal:


f)Az 1. § (14)-(15) bekezdésben foglalt elismeréssel együtt járó jutalom összege személyenként bruttó 100.000 Ft.



5. §


A Rendelet 5. §-a kiegészül a következő (15)-(16) bekezdéssel:


(15) A „Sárkányölő Szent György elismerés” odaítéléséről a BRFK XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének a polgármesterhez a Képviselő-testület mindenkori, éves munkaterve szerinti márciusi ülése napjáig benyújtott, indoklással ellátott írásbeli javaslatára a Képviselő-testület dönt.

(16) A „Szent Flórián elismerés”  odaítéléséről a XX. kerületi Tűzoltó-parancsnokság vezetőjének a polgármesterhez a Képviselő-testület mindenkori, éves munkaterve szerinti márciusi ülése napjáig benyújtott, indoklással ellátott írásbeli javaslatára a Képviselő-testület dönt.


6. §


Módosuló rendelkezések


(1) A Rendelet 4. § (1) bekezdés a) pontjának második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:


Az 1. § (13) - (15) bekezdése szerint jutalmazott oklevelet kap.


(2) A Rendelet 4. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


(3) A 1. § (6) és (14)-(15) bekezdésében meghatározott kitüntető cím, elismerés adományozása esetén az oklevél tartalmazza a 4.§ (1) és (2) bekezdésében felsoroltakon túl a kitüntetett személy rendfokozatát és beosztását is.


7. §


Hatályba léptető rendelkezések


  1. E rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel a kihirdetés napján lép hatályba, majd az azt követő napon hatályát veszti.


  1. E rendelet 6. §-a a kihirdetés napján 16 órakor lép hatályba, azzal, hogy a 2015. évben odaítélt elismerések esetében a márciusi határidőre vonatkozó előírást nem kell alkalmazni. 








Szabados Ákos    Dr. Kiss Irén

polgármester                                                                címzetes főjegyző

Mellékletek