Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 22/2015. (IX.21.) önkormányzati rendelete

A kitüntető címek adományozásáról

Hatályos: 2015. 09. 22- 2018. 05. 30

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

Képviselő-testületének 22/2015. (IX./21.) önkormányzati rendelete

a kitüntető címek adományozásáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában foglalt kapott felhatalmazás alapján, a következő kitüntetéseket és elismerő címeket alapítja:


1. §


(1)Pesterzsébet Díszpolgára kitüntető címet alapít abból a célból, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesítse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állítsa példaként a jelen és az utókor elé.


(2)Pesterzsébet Mecénása, abból a célból, hogy Pesterzsébet és önzetlen anyagi áldozatvállalása révén kiemelkedő érdemeket szerzett természetes és jogi személyeket méltó elismerésben részesítse.


(3) Pesterzsébet Kultúrájáért kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy Pesterzsébet kulturális életének szolgálatában kiemelkedő tevékenységet végző személyeket, ill. közösségeket, csoportokat méltó elismerésben részesítse.


(4) Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy az életüket a pesterzsébeti gyermekek nevelésére, oktatására, egészségvédelmére, egészségre nevelésére áldozó személyek kiemelkedő teljesítményű munkáját méltó elismerésben részesítse.


(5) Pesterzsébet Környezetvédelméért kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy a Pesterzsébet környezetének szépítéséért, jobbításáért kiemelkedő munkát végző természetes és jogi személyeket méltó elismerésben részesítse.


(6) Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy Pesterzsébet intézményeiben kiemelkedő egészségügyi munkát végző személyeket méltó elismerésben részesítse.


(7) Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy Pesterzsébet intézményeiben kiemelkedő szociális munkát végző személyt méltó elismerésben részesítse.


(8) Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy Pesterzsébet közbiztonságáért, közrendvédelméért kiemelkedő munkát végző természetes személyeket méltó elismerésben részesítse.


(9) Pesterzsébet Sportjáért kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy a sportteljesítményükkel Pesterzsébetnek dicsőséget szerzett sportolókat, illetve a kerület sportéletének szolgálatában kiemelkedő tevékenységet végzett személyeket méltó elismerésben részesítse.



(10) Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy Pesterzsébet területén működő intézményekben kiemelkedő szakmai munkát végző közalkalmazottakat méltó elismerésben részesítse.


(11) Az Év Közalkalmazottja kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy Pesterzsébet területén működő intézményekben kiemelkedő tevékenységet végző közalkalmazottakat méltó elismerésben részesítse.


(12) Az Év Sportolója, az Év Edzője, és az Év Sportvezetője kitüntető címeket alapít, abból a célból, hogy a kerületi sportélet kiválóságainak megbecsüléseként, teljesítményük, áldozatos munkájuk erkölcsi elismerésül, a Pesterzsébeten működő sportegyesületek sportolóit, edzőit, és sportvezetőit méltó elismerésben részesítse, és hogy követendő például állítsa őket a felnövekvő nemzedékeknek.


(13) Pesterzsébet 1956 Emlékérem kitüntetést alapít, abból a célból, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc résztvevőit méltó elismerésben részesítse


(14) Közalkalmazotti Hűségjutalmat alapít a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által foglalkoztatott közalkalmazottak számára, abból a célból, hogy a Pesterzsébeten eltöltött több évtizedes közalkalmazotti munkaviszonyt elismerésben részesítse.


(15) Pesterzsébet Kiváló Pedagógusa kitüntető címet alapít, abból a célból, hogy a Pesterzsébet területén működő oktatási intézményekben kiemelkedő szakmai munkát végző pedagógusokat méltó elismerésben részesítse.


(16) Sárkányölő Szent György elismerést alapít abból a célból, hogy a BRFK XX.-XXIII. kerületi rendőrkapitányság állományában Pesterzsébet közrendjéért és közbiztonságárét hosszú ideje kiemelkedő munkát végző rendőröket jutalomban részesítse.


(17) Szent Flórián elismerést alapít abból a célból, hogy a XX. kerületi Tűzoltó-parancsnokság állományában hosszú ideje kiemelkedő munkát végző hivatásos tűzoltókat jutalomban részesítse.


Pesterzsébet Díszpolgára


  1. §


(1) Pesterzsébet Díszpolgára cím adományozható annak a magyar vagy/és külföldi állampolgárnak:

a)    aki valamely kiemelkedően jelentős munkával, vagy egész életművével országosan, vagy nemzetközi viszonylatban általános elismerést szerzett,

b)    aki munkássága, valamint a köz javára végzett önzetlen áldozatvállalásra, továbbá példamutató emberi magatartása miatt köztiszteletben áll.


(2) A Pesterzsébet Díszpolgára cím évente legfeljebb három természetes, vagy jogi személynek adományozható.


(3) Pesterzsébet Díszpolgára kitüntető cím adományozására természetes és jogi személy tehet javaslatokat, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani.

(4) A javaslatok benyújtásának határideje minden év június 20., de a Képviselő-testület tagjai a cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen még további javaslatot tehetnek. Június 20. napját megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzétenni a helyi médiában.


(5) A javaslat tétel határideje a képviselő-testület tagjai részére a kitüntető cím átadását megelőző rendes képviselő-testületi ülés.


(6) A Díszpolgári cím odaítéléséről a Képviselő-testület dönt. A kitüntető cím adományozásáról szóló előterjesztésben a jelöltek neve ABC sorrendben szerepel, és eszerint szavaz a Képviselő-testület is.


(7) A Pesterzsébet Díszpolgára kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, plakettet és Pesterzsébet címerét ábrázoló arany kitűző jelvényt kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(8) A Pesterzsébet Díszpolgára kitüntető címet az Erzsébet Napok rendezvény-sorozat keretében kell átadni.


(9) Pesterzsébet Díszpolgára tanácskozási joggal vehet részt a képviselő-testület ülésein.



Pesterzsébet Mecénása


  1. §



(1) Pesterzsébet Mecénása kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy/és külföldi állam­polgárnak, illetőleg jogi személynek, aki önzetlen anyagi áldozatvállalásával jelentős mértékben hozzájárult Pesterzsébet közéletének fejlődéséhez.


(2) A Pesterzsébet Mecénása kitüntető cím évente egy természetes, vagy jogi személynek vagy csoportnak adományozható.


(3) A Pesterzsébet Mecénása cím adományozására természetes vagy jogi személy, illetve a Polgármesteri Hivatal tehet javaslatot, melyet írásban részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani.


(4) A javaslatok benyújtásának határideje minden év június 20., de a Képviselő-testület tagjai a cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen még további javaslatot tehetnek. Június 20. napját megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzétenni a helyi médiában.


(5) A javaslat tétel határideje a képviselő-testület tagjai részére a kitüntető cím átadását megelőző rendes képviselő-testületi ülés.


(6) A kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület dönt. A kitüntető cím adományozásáról szóló előterjesztésben a jelöltek neve ABC sorrendben szerepel, és eszerint szavaz a Képviselő-testület is.


(7) A Pesterzsébet Mecénása kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, plakettet és Pesterzsébet címerét ábrázoló kitűző jelvényt kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(8) A Pesterzsébet Mecénása kitüntető címet az Erzsébet Napok rendezvény-sorozat keretében kell átadni.


Pesterzsébet Kultúrájáért kitüntető cím


3. §



(1) A Pesterzsébet Kultúrájáért kitüntető cím adományozható:

a)    Pesterzsébet területén működő közművelődési és közgyűjteményi intézményeknek, az intézmény alapfeladatait ellátó alkalmazottaknak, a városban működő művészeknek, művelődési, művészeti és egyéb közösségeknek;

b)    annak az állampolgárnak, aki folyamatosan kiemelkedő kulturális tevékenységével Pesterzsébet hírnevét öregbítette.


(2) A Pesterzsébet Kultúrájáért kitüntető cím évente egy természetes, vagy jogi személynek vagy csoportnak adományozható.


(3) Pesterzsébet Kultúrájáért kitüntető cím adományozására természetes és jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani. A javaslatok benyújtásának határideje minden év június 20., de a Képviselő-testület tagjai a cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen még további javaslatot tehetnek. Június 20. napját megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzétenni a helyi médiában.


(4) A Pesterzsébet Kultúrájáért kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság dönt.


(5) A Pesterzsébet Kultúrájáért kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, plakettet és Pesterzsébet címerét ábrázoló kitűző jelvényt kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) A Pesterzsébet Kultúrájáért kitüntető címet elnyert személyt bruttó 150.000,- Ft jutalom illeti meg


(7) Pesterzsébet Kultúrájáért kitüntető címet az Erzsébet Napok rendezvény-sorozat keretében kell átadni.







Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető cím


4. § 


(1) Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy/és külföldi állampolgárnak:

a) aki kiemelkedő munkát végzett Pesterzsébet gyermekeinek egészségvédelméért, egészségre neveléséért, vagy

b) aki kiemelkedő munkát végzett Pesterzsébet oktatási intézményeiben, vagy

c) aki kiemelkedő nevelőmunkát végzett Pesterzsébeten bejegyzett társadalmi és civil szervezetekben, vagy

d) aki kiemelkedő munkát végzett Pesterzsébet ifjúságának nevelésében, oktatásában (pl. a rendőrség, vagy az ország más közigazgatási területén bejegyzett szervezetek tagja).


(2) A Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető cím évente egy természetes, vagy jogi személynek vagy csoportnak adományozható.


(3) Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető cím adományozására természetes és jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani. A javaslatok benyújtásának határideje minden év június 20., de a Képviselő-testület tagjai a cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen még további javaslatot tehetnek. Június 20. napját megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzétenni a helyi médiában.


(4) A Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság dönt.


(5) A Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, plakettet és Pesterzsébet címerét ábrázoló kitűző jelvényt kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) A Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető címet elnyert személyt bruttó 150 000,- Ft jutalom illeti meg.


(7) A Pesterzsébet Gyermekeiért kitüntető címet az Erzsébet Napok rendezvény-sorozat keretében kell átadni.



Pesterzsébet Környezetvédelméért kitüntető cím


5. §


(1) Pesterzsébet Környezetvédelméért kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy/és külföldi állampolgárnak, illetőleg jogi személynek, aki tevékenységével vagy önzetlen áldozatvállalásával jelentős mértékben javította Pesterzsébet környezeti állapotát.


(2) A Pesterzsébet Környezetvédelméért kitüntető cím évente egy természetes, vagy jogi személynek vagy csoportnak adományozható.


(3) Pesterzsébet Környezetvédelméért kitüntető cím adományozására természetes és jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani. A javaslatok benyújtásának határideje minden év június 20., de a Képviselő-testület tagjai a cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen még további javaslatot tehetnek. Június 20. napját megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzétenni a helyi médiában.


(4) A Pesterzsébet Környezetvédelméért kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság  dönt.


(5) A Pesterzsébet Környezetvédelméért kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, plakettet és Pesterzsébet címerét ábrázoló kitűző jelvényt kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) A Pesterzsébet Környezetvédelméért kitüntető címet elnyert személyeket  bruttó 150 000,- Ft jutalom illeti meg.


(7) A Pesterzsébet Környezetvédelméért kitüntető címet az Erzsébet Napok rendezvény-sorozat keretében kell átadni.



Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető cím


6.§



(1) Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy/és külföldi állampolgárnak, illetőleg jogi személynek, aki az egészségügy területén kiemelkedő tevékenységet végzett.


(2) A Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető cím évente egy természetes, vagy jogi személynek vagy csoportnak adományozható.


(3) Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető cím adományozására természetes vagy jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani. A javaslatok benyújtásának határideje minden év június 20., de a Képviselő-testület tagjai a cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen még további javaslatot tehetnek. Június 20. napját megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzétenni a helyi médiában.


(4) A kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az  Egészségügyi és Sport Bizottság dönt.


(5) A Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, plakettet és Pesterzsébet címerét ábrázoló kitűző jelvényt kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) A Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető címet elnyert személyt bruttó 150 000,- Ft jutalom illeti meg.


(7) A Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető címet az Erzsébet Napok rendezvény-sorozat keretében kell átadni.



Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető cím


7.§


(1) Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy/és külföldi állampolgárnak, illetőleg jogi személynek, aki a szociális munka területén kiemelkedő tevékenységet végzett.


(2) A Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető cím évente egy természetes, vagy jogi személynek vagy csoportnak adományozható.


(3) Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető cím adományozására természetes vagy jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani. A javaslatok benyújtásának határideje minden év június 20., de a Képviselő-testület tagjai a cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen még további javaslatot tehetnek. Június 20. napját megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzétenni a helyi médiában.


(4) A kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a  Szociális Bizottság dönt.


(5) A Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, plakettet és Pesterzsébet címerét ábrázoló kitűző jelvényt kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) A Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető címet elnyert személyt  bruttó 150 000,- Ft jutalom illeti meg.


(7) A Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető címet az Erzsébet Napok rendezvény-sorozat keretében kell átadni.



Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető cím


8. §



(1) Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető cím adományozható annak a magyar állampolgárnak, aki:

a)    hivatásos rendőr, vagy közbiztonsággal kapcsolatos tevékenységet végző szervezet

b)    Pesterzsébet közbiztonságáért, közrendvédelméért kiemelkedő tevékenységet végzett.


(2) A Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető cím évente egy természetes, vagy jogi személynek vagy csoportnak adományozható.


(3) Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető cím adományozására természetes és jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani. A javaslatok benyújtásának határideje minden év június 20., de a Képviselő-testület tagjai a cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen még további javaslatot tehetnek. Június 20. napját megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzétenni a helyi médiában.


(4) A Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Jogi, Igazgatási és Közbiztonsági Bizottság dönt.


(5) A Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, plakettet és Pesterzsébet címerét ábrázoló kitűző jelvényt kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, rendfokozatát, beosztását, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) A Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető címet elnyert személyt bruttó 150 000,- Ft jutalom illeti meg.


(7) A Pesterzsébet Közbiztonságáért kitüntető címet az Erzsébet Napok rendezvény-sorozat keretében kell átadni.




Pesterzsébet Sportjáért kitüntető cím


9. §




(1) Pesterzsébet Sportjáért kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy/és külföldi állampolgárnak:

a)   aki országos vagy nemzetközi szintű sporteredmény elérésével Pesterzsébet hírnevét öregbítette,

b)   aki tevékenységével, önzetlen áldozatvállalásával jelentősen hozzájárult a kerület sportjának fejlődéséhez.


(2) A Pesterzsébet Sportjáért kitüntető cím évente kettő természetes személynek, csapatnak vagy jogi személynek adományozható.


(3) Pesterzsébet Sportjáért kitüntető cím adományozására természetes és jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban, részletes indoklással a polgármesterhez kell benyújtani. A javaslatok benyújtásának határideje minden év június 20., de a Képviselő-testület tagjai a cím odaítéléséről döntő bizottsági ülésen még további javaslatot tehetnek. Június 20. napját megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzétenni a helyi médiában.


(4) A Pesterzsébet Sportjáért kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Egészségügyi és Sport Bizottság dönt.


(5) A Pesterzsébet Sportjáért kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, plakettet és Pesterzsébet címerét ábrázoló kitűző jelvényt kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) A Pesterzsébet Sportjáért kitüntető címet elnyert személyeket (vagy jogi személyeket) bruttó 150 000,- Ft jutalom illeti meg.


(7) A Pesterzsébet Sportjáért kitüntető címet az Erzsébet Napok rendezvény-sorozat keretében kell átadni.


Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja


10. §



(1) Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető cím adományozható annak az állampolgárnak, aki folyamatosan kiemelkedő szakmai munkát végzett, végez közalkalmazottként Pesterzsébet intézményeiben.


(2) Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető cím évente hét közalkalmazottnak adományozható.


(3) Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető cím adományozására természetes és jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban részletes indoklással a polgármesterhez  kell benyújtani, az adományozás napját megelőző két hónappal. (Pedagógusnap - március 30-ig, Semmelweis Nap - április 30-ig, Szociális Munka Napja - augusztus 30-ig.)


(4) A Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság 3 személyről, az Egészségügyi és Sport Bizottság 1 személyről, a Szociális Bizottság 3 személyről dönt.


(5) A Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető címmel a kitüntetett  Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) A Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető címet elnyert személyeket (vagy jogi személyeket) bruttó 150 000,- Ft jutalom illeti meg.


(7) A Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető címet Pedagógusnapon, Semmelweis Napon, valamint a Szociális Munka Napján kell átadni.







Az Év Közalkalmazottja kitüntető cím


11. §



(1) Az Év Közalkalmazottja kitüntető cím adományozható annak az állampolgárnak, aki kiemelkedően végzi, végezte közalkalmazotti tevékenységét az adományozás évében.


(2) Az Év Közalkalmazottja kitüntető cím évente tizenhárom közalkalmazottnak adományozható.


(3) Az Év Közalkalmazottja kitüntető cím adományozására természetes és jogi személy tehet javaslatot, melyet írásban részletes indoklással a polgármesterhez  kell benyújtani, az adományozás napját megelőző két hónappal. (Pedagógusnap - március 30-ig, Semmelweis Nap - április 30-ig, Szociális Munka Napja - augusztus 30-ig.)



(4) Az Év Közalkalmazottja kitüntető cím kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság 7 személyről, az Egészségügyi és Sport Bizottság 2 személyről, a Szociális Bizottság 4 személyről dönt.


(5) Az Év Kiváló Közalkalmazottja kitüntető címmel a kitüntetett Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) Az Év Közalkalmazottja kitüntető címet elnyert személyeket bruttó 100.000,- Ft jutalom illeti meg.


(7) A Év Közalkalmazottja kitüntető címet Pedagógusnapon, Semmelweis Napon, valamint a Szociális Munka Napján kell átadni.



Az Év Sportolója, az Év Edzője, az Év Sportvezetője kitüntető cím


12. §


(1) Az Év Sportolója, az Év Edzője és az Év Sportvezetője kitüntető címek adományozhatóak azoknak, akik kimagasló munkát végeztek, kiemelkedő sporteredményt értek el, vagy ahhoz versenyzőiket hozzásegítették


(2) Az Év Sportolója kitüntető cím évente három, az Év Edzője kitüntető cím évente három, és az Év Sportvezetője kitüntető cím évente egy személynek adományozható.


(3) Az Év Sportolója, az Év Edzője és az Év Sportvezetője kitüntető címek adományozására bármely természetes, vagy jogi személy tehet javaslatokat, melyet írásban, részletes indoklással a polgármester részére kell benyújtani. A javaslatok benyújtásának határideje minden év március 1. Ezt megelőzően két alkalommal javaslatkérési felhívást kell közzé tenni a helyi médiában.


(4) Az Év Sportolója, az Év Edzője és az Év Sportvezetője kitüntető címekre felterjesztett személyekről a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Egészségügyi és Sportbizottság dönt.


(5) Az Év Sportolója, az Év Edzője és az Év Sportvezetője kitüntető címmel kitüntetettek Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet, a kitüntetés nevét és évét tartalmazó gravírozott kupát kapnak.


(6) Az Év Sportolója, az Év Edzője és az Év Sportvezetője kitüntető címeket a Magyar Sport Napja alkalmával rendezett ünnepségen kell átadni.



Pesterzsébet 1956 Emlékérem kitüntetés


13. §



(1) Pesterzsébet 1956 Emlékérem kitüntetés adományozható annak a magyar vagy/és külföldi állampolgárnak, aki részt vett a forradalom és szabadságharcban és az azt követő önkényuralmi időszakban tanúsított magatartásával, majd pedig a rendszerváltoztatás után kifejtett tevékenységével hozzájárult az ’56-os szellemiség megőrzéséhez és ápolásához, a nemzeti összefogáshoz.


(2) Pesterzsébet 1956 Emlékérem kitüntető cím évente kettő természetes személynek, csapatnak vagy jogi személynek adományozható


(3) Pesterzsébet 1956 Emlékérem kitüntetés először az 1956-os forradalom-és szabadságharc 50. évfordulóján adományozható, majd ezt követően 5 évenként.


(4) Pesterzsébet 1956 Emlékérem kitüntetéshez a ruházatra tűzhető, művészileg megtervezett emlékérem és az elismerést tanúsító oklevél jár. Az emlékérem feliratai: „A hazáért és szabadságért” „Pesterzsébet 1956”


(5) Pesterzsébet 1956 Emlékérem kitüntetéseket elnyert személyeket bruttó 60 000,- Ft jutalom illeti meg.


(6) Pesterzsébet 1956 Emlékérem kitüntetést az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségen kell átadni.



Közalkalmazotti Hűségjutalom


14. §



(1) A Közalkalmazotti Hűségjutalom, annak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által foglalkoztatott közalkalmazottnak adható, aki 20., 30., 35., 40., 45., 50., évet dolgozott Pesterzsébeten közalkalmazottként


(2) A Közalkalmazotti Hűségjutalomban minden évben azon közalkalmazottak részesülhetnek, akiket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XX. kerületi Járási Tankerületi Igazgatója jogosultságuk alapján felterjeszt.


(3) Az adományozásra – a következő év vonatkozásában - minden év december 15-ig tehet javaslatot a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Budapest XX. Kerületi Járási Tankerületi Igazgatója. A javaslatot a polgármesterhez kell benyújtani.


(4) A (4) bekezdésben foglalt javaslatnak tartalmaznia kell a jutalmazandó személy nevét, munkakörét, beosztását, a jogosultságot megalapozó évek számát, a hűségjutalom mértékét, melyre a jutalmazandó személy a (6) bekezdésben foglaltak szerint jogosultságot szerzett.


(5) Közalkalmazotti Hűségjutalom jutalom összege:

                        a) 20 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 100 %-a

                        b) 30 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 150 %-a

                        c) 35 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 175 %-a

                        d) 40 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 200 %-a

                        e) 45 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 250 %-a

                          f) 50 éves hűségjutalom esetén a jutalmazott alapbérének 300 %-a


(6) A hűségjutalomra való jogosultság megállapításához Pesterzsébet Önkormányzata intézményeiben eltöltött összes közalkalmazotti jogviszonyt be kell számítani, akkor is ha a közalkalmazott jogviszonyának utolsó 10 évét megszakítás nélkül a kerületben töltötte és a kerületen kívül fennálló jogviszonyának időtartama az 5 évet nem haladta meg.


(7) A kerületben töltött közalkalmazotti jogviszony idejébe be kell számítani a GYES és a GYED időtartamát, valamint a tényleges katonai szolgálat időtartamát, amennyiben az érintett bevonulásakor kerületi közalkalmazotti jogviszonyban volt.


(8) Közalkalmazotti Hűségjutalomban részesülő oklevelet kapAz oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását


(9) Közalkalmazotti Hűségjutalmat a Pedagógus napon kell átadni.



  1. §


Pesterzsébet Kiváló Pedagógusa




(1) A Pesterzsébet Kiváló Pedagógusa címben minden évben azon pedagógusok részesülhetnek, akiket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XX. kerületi Járási Tankerületi Igazgatója felterjeszt.


(2) Pesterzsébet Kiváló Pedagógusa kitüntető cím évente két pedagógusnak adományozható.


(3) A javaslatot egy alsó tagozaton és egy felső tagozaton tanító pedagógus vonatkozásában írásban részletes indoklással a polgármesterhez  kell benyújtani, az adományozás napját megelőző két hónappal. (Pedagógusnap - március 30-ig)


(4) A Pesterzsébet Kiváló Pedagógusa kitüntető cím kitüntető cím adományozásáról a Képviselő-testület által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság dönt.


(5) A Pesterzsébet Kiváló Pedagógusa kitüntető címmel a kitüntetett Pesterzsébet címerét tartalmazó díszoklevelet kap. Az oklevél tartalmazza Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását.


(6) A Pesterzsébet Kiváló Pedagógusa kitüntető címet elnyert személyeket bruttó 150.000,- Ft jutalom illeti meg.


(7) A Pesterzsébet Kiváló Pedagógusa kitüntető címet Pedagógusnapon kell átadni.



Sárkányölő Szent György elismerés


16. §



(1) A Sárkányölő Szent György elismerés annak a BRFK XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság hivatásos állományú dolgozójának adományozható, aki kiemelkedő teljesítményével hozzájárult a kerület közbiztonságának és közrendjének fejlődéséhez.


(2) A Sárkányölő Szent György elismerés odaítéléséről a BRFK. XX.-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének a polgármesterhez a Képviselő-testület mindenkori márciusi ülése napjáig benyújtott, indoklással ellátott írásbeli javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.


(3) A Sárkányölő Szent György elismerés évente 9 személynek adományozható.


(4) A Sárkányölő Szent György elismerésben részesülő oklevelet kap. Az oklevél tartalmazza a Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását, a kitüntetett személy rendfokozatát és beosztását.


(5) A Sárkányölő Szent György elismeréssel együtt járó jutalom összege személyenként bruttó 100.000 Ft.


Szent Flórián elismerés


17. §


(1) Szent Flórián elismerés annak a XX. kerületi Tűzoltó-parancsnokság hivatásos állományú dolgozójának adományozható, aki hosszabb ideje kiemelkedő munkát végzett.


(2) A Szent Flórián elismerés odaítéléséről a XX. kerületi Tűzoltó-parancsnokság  vezetőjének a polgármesterhez, a Képviselő-testület mindenkori márciusi ülése napjáig benyújtott, indoklással ellátott írásbeli javaslata alapján  a Képviselő-testület dönt.


(3) A Szent Flórián elismerés évente 6 személynek adományozható.


(4) A Szent Flórián elismerésben részesülő oklevelet kap. Az oklevél tartalmazza a Pesterzsébet címerén kívül a kitüntetett nevét, az adományozás okát, keltét és a polgármester aláírását, a kitüntetett személy rendfokozatát és beosztását.


(5) A Szent Flórián elismeréssel együtt járó jutalom összege személyenként bruttó 100.000 Ft.



A kitüntettettek jogai


18. §


(1) A kitüntetett az adományozás napjától kezdve viselheti a kitüntető címet.


(2) A kitüntető cím birtokosa :

a)Pesterzsébet Önkormányzata által rendezett minden ünnepségre hivatalos,

b)Jogosult a címet aláírásainál és egyéb kitüntetéseinél feltüntetni.




Érdemtelenség


19. §


  1. E rendeletben meghatározott kitüntető címek visszavonhatók, amennyiben viselőjük arra érdemtelenné válik.


(2) Érdemtelen az elismerésre, akit bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. A kitüntető címe visszavonásának módjára, az adományozásra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


Egyéb rendelkezések


20. §

(1) E rendeletben meghatározott kitüntetésben nem részesülhet: Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal dolgozója, Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének tagja, XX. kerületi nemzetiségi önkormányzat képviselője.

(2) Az 1. § (1) – (9), valamint (13) bekezdéseiben meghatározott címek esetén az elismerésre érdemes személy elhalálozása esetén adományozható. Ebben az esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.



Hatályba léptető rendelkezések


21. §


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg kitüntető címek adományozásáról szóló 19/2007. (V. 14.) Ök. sz., valamint az azt módosító 10/2008. (IV. 8.) Ök. sz. rendelet rendelet hatályát veszti.


22. §


Módosuló rendelkezések


(1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 37/2014 (XI.13.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról (továbbiakban: 37/2014 (XI.13.) önkormányzati rendelet) 2. mellékletének a Képviselő-testület szerveire átruházott hatáskörei 3. pontja az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei a következő 29. ponttal egészül ki:


29.       Dönt a Pesterzsébet Kiváló Pedagógusa kitüntető címek adományozásáról.



  1. A 37/2014 (XI.13.) önkormányzati rendelet 2. mellékletének a Képviselő-testület szerveire átruházott hatáskörei 4. pontja az Egészségügyi és Sportbizottság átruházott hatáskörei a következő 7., 8., és 9. pontokkal egészül ki:


7.       Dönt a Pesterzsébet Egészségügyéért kitüntető cím adományozásáról.

8. Dönt a Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető cím odaítéléséről 1 személy vonatkozásában.

9. Dönt az Év Közalkalmazottja kitüntető cím odaítéléséről 2 személy vonatkozásában.



(3) A 37/2014 (XI.13.) önkormányzati rendelet 2. mellékletének a Képviselő-testület szerveire átruházott hatáskörei 7. pontja a Szociális Bizottság átruházott hatáskörei a következő  37., 38., 39.   pontokkal egészül ki:



37.             Dönt a Pesterzsébet Szociális Munkáért kitüntető cím odaítéléséről.

  1. Dönt a Pesterzsébet Kiváló Közalkalmazottja kitüntető cím odaítéléséről 3 személy vonatkozásában.
  2. Dönt az Év Közalkalmazottja kitüntető cím odaítéléséről 4 személy vonatkozásában.




Szabados Ákos                                                   Dr. Kiss Irén

            polgármester                                                  címzetes főjegyző






Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

a kitüntető címek adományozásáról szóló

22./2015. (IX./21.) önkormányzati rendeletének indokolása



Általános indokolás


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata a kitüntető címek adományozásáról szóló rendeletének az annak megalkotása óta bekövetkezett változások miatt szükségessé vált tartalmi és szerkezeti felülvizsgálata.


Részletes indokolás


1. §-hoz


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testület által alapított kitüntető címek és elismerések felsorolását tartalmazza.


2. § - 20. §-hoz


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testület által alapított kitüntető címek és elismerésekre jogosultak körét, az odaítélés eljárási szabályait, a döntési jogosultság hatáskörének esetleges átruházását, a kitüntető címekkel járó pénzbeli és tárgyi jutalmakat, az átadás időpontját, a kitüntetettek jogait és a kitüntetésre való érdemtelenség eseteit határozza meg.




21. §-hoz


A rendelet hatályba lépéséről és a korábbi szabályokat tartalmazó rendeletek hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.


22. §-hoz



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 37/2014 (XI.13.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szabályozza a Képviselő-testület szerveire átruházott hatásköreit, melyek közül, a kitüntető címek odaítélésével kapcsolatos egyes rendelkezéseket tartalmazza.

Mellékletek