Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 05/2015. (II.17.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat 2015.évi költségvetéséről

Hatályos: 2015. 02. 17- 2016. 04. 29



Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

5/2015.  (II. 17.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat

2015. évi költségvetéséről

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény, továbbá az államháztartásról szóló, 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának 2015. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

I. FEJEZET

A költségvetés bevételének és kiadásának főösszege, a költségvetési hiány mértéke és finanszírozásának módja, a költségvetés bevételei és kiadásai, létszám

A költségvetés bevételének és kiadásának főösszege, a költségvetési hiány mértéke és finanszírozásának módja


1. § Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. évi költségvetésének bevételi, kiadási főösszegét, költségvetési egyenlegét, költségvetési hiány összegét, a hiány belső és külső finanszírozásának módját, működési és felhalmozási előirányzatonként az alábbiakban határozza meg:

Költségvetési bevétele:

8 165 772 e Ft

működési bevétel

7 914 299 e Ft

felhalmozási bevétel

251 473  e Ft

Finanszírozási bevétele

1 112 371 e Ft

működési 

12 371 e Ft

felhalmozási

1 100 000 e Ft

Költségvetési kiadása:

9 278 143 e Ft

működési kiadás

7 872 882 e Ft

felhalmozási kiadás

1 405 261 e Ft

Finanszírozási kiadása:

0 e Ft

működési

0 e Ft

felhalmozási

0 e Ft

költségvetési egyenlege

0 e Ft

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

9 278 143 e Ft

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

9 278 143 e Ft



költségvetési hiány összege

 0 e Ft

költségvetési többlet összege

0 e Ft



  2. § Az 1. § szerinti bevételi és kiadási főösszeg előirányzat-csoportonkénti önkormányzati főösszesítőjét, valamint a költségvetési egyenleget az 1. számú melléklet tartalmazza.

3. § Az 1. § szerinti bevételi főösszeg alaptevékenységhez kapcsolódó források szerinti részletezését előirányzat-csoportonkénti és kiemelt előirányzatonkénti, valamint kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladat bontásban, rovatrend szerint az önkormányzat tekintetében a 2.1. számú melléklet 4. 5. 6. 7. számú oszlopai, a Polgármesteri Hivatal tekintetében a 3.1. számú melléklet 4. 5. 6. 7. számú oszlopai és az intézmények összes bevétele tekintetében 4. számú melléklet 4. 5. 6. 7. számú oszlopai szerint határozza meg.

4. § Az 1. § szerinti kiadási főösszeg alaptevékenységhez kapcsolódó előirányzat-csoportonkénti és kiemelt előirányzatonkénti, valamint kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladat bontásban, rovatrend szerint az önkormányzat tekintetében a 2.3. számú melléklet 4. 5. 6. 7. számú oszlopai, a Polgármesteri Hivatal tekintetében a 3.2. számú melléklet 4. 5. 6. 7. számú oszlopai és az intézmények összes kiadása tekintetében 4. számú melléklet 4. 5. 6. 7. számú oszlopai szerint határozza meg.

5. § Az 1. § szerinti bevételi főösszegen belül a központi költségvetésből származó forrásokat a 2.2. számú melléklet tartalmazza.


A költségvetés bevételi és kiadási előirányzatai, létszám


6. § A költségvetés bevételi és kiadási előirányzatait, előirányzat-csoportonként és kiemelt előirányzatonként, valamint kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladat bontásban, rovatrend szerint az önkormányzat, az önállóan működő és gazdálkodó intézmények, azaz a Polgármesteri Hivatal és a GAMESZ, valamint önállóan működő intézményenkénti bontásban a 2.1, 2.3., 3.1., 3.2, 4. és 4.1-4.22. számú mellékletek 4. 5. 6. számú oszlopai tartalmazzák.

7. § Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal létszámkeretét, valamint a közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzatát a 1.5. számú melléklet tartalmazza.

8. § A 2015. évi működési és felhalmozási célú támogatási kiadások, valamint működési és felhalmozási célú átadott pénzeszközök jogcímenkénti előirányzatait az önkormányzat esetén a 2.4. számú melléklet, a Polgármesteri Hivatal esetén a 3.8. számú melléklet 4. 5. 6. számú oszlopai tartalmazzák.

9. § A 2015. évi költségvetési tartalék előirányzatait ágazatonként és feladatonként az önkormányzat tekintetében a 2.5. számú melléklet, a Polgármesteri Hivatal tekintetében a 3.3. számú melléklet 4. 5. 6. számú oszlopai tartalmazzák.

10. § (1) Az önkormányzat által folyósított pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások előirányzatait ellátási típusonként a 2.6. számú melléklet 3. 4. 5. számú oszlopai tartalmazzák.

(2) A Polgármesteri Hivatal által folyósított pénzben és természetben nyújtott szociális ellátások előirányzatait ellátási típusonként a 3.4. számú melléklet 3. 4. 5. számú oszlopai tartalmazzák.

A 2015. évi fejlesztési (beruházási) előirányzatok

11. § A fejlesztési előirányzatokat beruházásonként az Önkormányzat tekintetében a 2.7. számú melléklet, a Polgármesteri Hivatal tekintetében a 3.5. számú melléklet, az intézmények esetében a 4.2., 4.4, 4.6., 4.8., 4.10., 4.12., 4.14., 4.16., 4.18., 4.20., 4.22. számú mellékletek 4. 5. és 6. számú oszlopai kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladat bontásban tartalmazzák.

A 2015. évi felújítási előirányzatok

12. § A felújítási előirányzatokat felújításonként az Önkormányzat tekintetében a 2.8. számú melléklet, a Polgármesteri Hivatal tekintetében a 3.6. számú melléklet 4. 5. és 6. számú oszlopai kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladat bontásban tartalmazzák.

Az EU-s társfinanszírozással megvalósuló programok

13. § Az EU-s társfinanszírozással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait elkülönítetten a 1.4. számú melléklet tartalmazza.


Adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek


14. § Az Önkormányzat saját bevételeinek és az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetéseinek bemutatását a 2.9. számú melléklet tartalmazza, tárgyévre, az azt követő három évre és a futamidő végéig, valamint tartalmazza továbbá az Önkormányzat fejlesztési céljait.


TÁJÉKOZTATÓ TÁBLÁK

Költségvetési mérleg


15. § Az 1. § bekezdés szerinti bevételi és kiadási főösszegen belül a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten, de a finanszírozási célú műveleteket is figyelembe véve együttesen egyensúlyban, tájékoztató jelleggel a 1.1. számú melléklet tartalmazza.


Előirányzat-felhasználási terv

16. § A 2015. év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről készített előirányzat-felhasználási ütemtervet önkormányzat tekintetében a 2.10. számú melléklet, a Polgármesteri Hivatal tekintetében a 3.7. számú melléklet és az intézmények tekintetében a 4.23. számú melléklet tartalmazza.

Többéves kihatással járó döntések előirányzatai

17. § Többéves kihatással járó döntések számszerűsített előirányzatait évenkénti bontásban és összesítve a 1.2. számú melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások és az Áht. 102. § (3) bekezdése szerinti mérleg

18. § (1) Az önkormányzat közvetett támogatásait a 2.11. számú, az intézmények közvetett támogatásait a 4.24. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak mérlegét az Áht. 102. § (3) bekezdése szerinti bontásban a 1.3. számú melléklet tartalmazza.

II. FEJEZET

A költségvetés végrehajtásának szabályai

Az Önkormányzat, az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal gazdálkodásának általános szabályai


19. §  A  képviselő-testület felhatalmazza az önkormányzat nevében a polgármestert, az intézmények nevében az önkormányzati intézmények vezetőit és a Polgármesteri Hivatal nevében a jegyzőt a költségvetésben előírt bevételek beszedésére és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

20. §  A költségvetési kiadások  a költségvetésben megállapított vagy az év közben módosított költségvetési kiadási előirányzatok mértékéig teljesíthetők. A költségvetési bevételek a költségvetési bevételi előirányzatokon felül is teljesíthetők.

21. § Az önkormányzati intézményeknél és a Polgármesteri Hivatalnál a tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után az önkormányzati támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők, kivéve a jogerős vagy fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható bírósági döntésen alapuló kifizetéseket, vagy a jogszabályban vagy szerződésen alapuló visszavonhatatlan kötelezettségvállalásból eredő kiadásokat. A bevételi előirányzatokat teljesülésük elmaradása esetén csökkenteni kell.

22. § Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal saját nevében a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló, 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.) 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletet érvényesen nem köthet, értékpapírt nem bocsáthat ki, nem szerezhet meg, faktoringot magában foglaló szerződést nem köthet és garanciát és kezességet nem vállalhat.

23. § (1) Az önkormányzat, az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal gazdálkodási tevékenységük során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság és az eredményesség követelményeit érvényesíteni.

(2) Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal a rendelkezésre álló kapacitásokat szakmai alapfeladatra használhatják. Kivételesen az időleges szabad kapacitásait nem kötelezően végzett tevékenységekre is hasznosíthatják. A költségvetési intézménynek e tevékenységéből származó bevételének fedeznie kell a végzett tevékenységgel összefüggő valamennyi közvetlen kiadását és az ahhoz hozzárendelhető közvetett kiadásokat. A költségvetési intézményeknek ezen tevékenységét a szakmai alapfeladatoktól elkülönítetten kell nyilvántartani.

24. § Az önkormányzat az intézményektől felülvizsgálatot követően a kötött felhasználású támogatást elvonhatja.

25. §  A költségvetés végrehajtásánál a közbeszerzésről szóló - módosított - 2011. évi CVIII. számú tv. rendelkezései szerint kell eljárni.

26. § Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal a gazdálkodás folyamatára (tervezés, végrehajtás, beszámolás) és sajátosságaira tekintettel kötelesek kialakítani, működtetni és fejleszteni a belső kontrollrendszert.



27. § Az önállóan működő és gazdálkodó intézmény és a Polgármesteri Hivatal köteles kialakítani és működtetni a belső ellenőrzést.

28. Az Önkormányzat által nyújtott, az Áht. szerinti költségvetési támogatások kedvezményezettjeinek nevére, a támogatás céljára, összegére, továbbá a támogatási program megvalósítási helyére vonatkozó adatok, kivéve ha a közzététel előtt a költségvetési támogatást visszavonták vagy arról a kedvezményezett lemond a döntés meghozatalát követő hatvanadik napig az önkormányzat honlapján közzé kell tenni. Az adatok hozzáférhetőségét legalább öt évig biztosítani kell.

29. § (1) Az önkormányzat pénzeszközeinek felhasználásával, az államháztartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő, az egymillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezését (típusát), tárgyát, a szerződést kötő felek nevét, a szerződés értékét, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartamát, valamint az említett adatok változásait az önkormányzat honlapján a szerződés létrejöttét követő hatvan napon belül közzé kell tenni. Az adatok hozzáférhetőségét legalább öt évig biztosítani kell.

(2) A szerződés értéke alatt a szerződés tárgyáért kikötött - általános forgalmi adó nélkül számított - ellenszolgáltatást kell érteni, ingyenes ügylet esetén pedig a vagyon piaci vagy könyv szerinti értéke közül a magasabb összeget kell figyelembe venni. Az időszakonként visszatérő - egy évnél hosszabb időtartamra kötött - szerződéseknél az érték kiszámításakor az ellenszolgáltatás egy évre számított összegét kell alapul venni. Az egy költségvetési évben ugyanazon szerződő féllel kötött azonos tárgyú szerződések értékét a közzétételi kötelezettség szempontjából egybe kell számítani.

30. § Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (vészhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedéseket hozhat, amelyekről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

31. § Önkormányzati vagyon ingyenesen kizárólag közfeladat ellátása céljából adható használatba, a közfeladat ellátásához szükséges mértékben.


A többletbevétel felhasználása

32. § (1) Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal a közhatalmi bevételek, intézményi működési és felhalmozási bevételek eredeti vagy – ha bevételek tervezettől történő elmaradása miatt csökkentették – módosított bevételi előirányzatán felüli többletbevételét a Képviselő-testület előzetes engedélyével, a felhasználásra engedélyezett többletnek megfelelő összegű előirányzat-módosítás után használhatja fel.

 (2) Az önkormányzati intézményeknél és a Polgármesteri Hivatalnál a tervezettet meghaladó többletbevételt az eredeti előirányzat 5 %-ig, de maximum 4 000 e Ft-ig felhasználhatja a Képviselő-testület külön engedélye nélkül. Ez esetben az előirányzat-módosítás utólag az intézmény adatszolgáltatása alapján kerül sor.


Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal maradvány elszámolása

33. § (1) Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal esetében a Képviselő-testület dönt a maradvány elvonandó és felhasználható részéről. A maradványát kiemelt előirányzatonként a Képviselő-testület állapítja meg a zárszámadási rendeletével.

 (2) Az önkormányzati intézményeknél és a Polgármesteri Hivatalnál a maradvány személyi juttatásból származó része - a személyi juttatásokba tartozó tételeken túlmenően - a kiemelt előirányzatokba tartozó tételek kifizetésére is fordítható. A maradvány terhére nem vállalható olyan tartós kötelezettség, amely támogatási többlettel jár.

(3) Az Egészségügyi Alapból finanszírozott feladatok maradvány-elszámolása során az alap kezelőjének rendelkezése szerint kell eljárniuk az érintett költségvetési szerveknek.

 (4) Az önkormányzati intézmények maradvány elszámolása során tételesen kötelesek bemutatni a kötelezettséggel terhelt maradványukat, illetőleg a szabad maradványt.

(5) Az OEP finanszírozásban részesülő intézményeknek maradványukat, úgy kell kimutatni, hogy elkülönüljön az OEP és az önkormányzat finanszírozásából adódó maradvány.

Az előirányzat módosítás hatáskörei

34. § Az önkormányzat rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok átcsoportosításáról a Képviselő-testület dönt.

(1) A Képviselő-testület a polgármester számára felhatalmazást ad a helyi önkormányzat bevételeinek kiadásainak módosítására és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra.

(2) Az önkormányzati intézmények vezetői és a Polgármesteri Hivatal nevében a jegyző által a bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók. A kiadási és bevételi előirányzatok saját hatáskörben az a)-c) pontok figyelembe vételével megemelhetők.

a) A költségvetési kiadási előirányzatokat a működési célú támogatások államháztartáson belülről, a felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, a működési célú átvett pénzeszközök és a felhalmozási célú átvett pénzeszközök bevételi előirányzatok növelésével egyidejűleg, továbbá a maradvány igénybevétele rovaton elszámolt maradvány által fedezett módon, annak összegéig, valamint a Képviselő-testület által jóváhagyott többletbevétellel lehet megemelni saját hatáskörben.

b) A személyi juttatások kiadási előirányzatai a

ba) a jóváhagyott többletbevétellel,

bb) a kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradványának személyi juttatásokból származó részével,

bc) szolgáltatási kiadások rovat kiadási előirányzatai terhére, ha annak célja, hogy a korábban szolgáltatás vásárlással ellátott feladatokat az intézmény állományba tartozó személyekkel lássa el, továbbá bármely rovat terhére, ha a személyi juttatások kiadási előirányzatainak növelése az azok jóváhagyásakor még nem ismert jogszabályváltozás miatt szükséges,

bd) az eredeti bevételi előirányzatként nem megtervezett, év közben rendelkezésre bocsátott, felhasználási célja szerint személyi jellegű kifizetést tartalmazó bevételből növelhető,

c) a (2) bekezdés bd) pontja szerinti forrás illetmény- vagy munkabéremelésre, a meglévő létszám határozatlan időre szóló foglalkoztatással történő növelésére abban az esetben használható fel, és a jóváhagyott többletbevétel ilyen célú felhasználására is csak abban az esetben adható engedély, ha a forrás tartós és a következő évben a költségvetésben eredeti előirányzatként megtervezik.

 (3) az önkormányzati intézmények vezetői és a Polgármesteri Hivatal nevében a jegyző, az önkormányzat nevében a polgármester a költségvetési bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkentik.

35. § Az önkormányzat költségvetési kiadási kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra a képviselő testület a polgármestert felhatalmazza.

36. § (1) Az intézmény a költségvetési kiadások kiemelt előirányzatai és kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

 (2) az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal a szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások rovat költségvetési kiadási előirányzata csak a személyi juttatások rovata kiadási előirányzata terhére növelhetők.

37. § A 35-36. §-ban foglalt saját hatáskörű előirányzat módosításról a polgármester a Képviselő-testületet a következő költségvetési rendelet módosítása során tájékoztatni kell.

38. § (1) Amennyiben év közben az Országgyűlés, a központi költségvetésben meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását,

(2) a képviselő-testület előirányzat átcsoportosítás, előirányzat módosítás átvezetéseként az első negyedév kivételével, negyedévenként, a döntés szerinti időpontban de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal  módosítja a költségvetési rendeletét.

39. § A költségvetésben megállapított létszám-előirányzat az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal hatáskörében nem léphetők túl.

40. § (1) A polgármesterre és az intézmények vezetőire átruházott előirányzat-módosítási hatáskör 2015. december 31-i hatállyal gyakorolható.

(2) A bizottságokra átruházott előirányzat-módosítási hatáskör 2015. október 30-ig gyakorolható.

(3) Az átruházott hatáskörben fel nem használt előirányzat 2015. december 31-i hatállyal általános céltartalékot képez.

(4) A Képviselő-testület egyes előirányzatokkal kapcsolatos döntési jogosultságot a következők szerint állapítja meg:

Bizottságokra átruházott hatáskörök

1) Egészségügyi és Sportbizottság

kizárólagos hatáskörébe tartozik az Sportfeladatok tartalék előirányzat felosztása,

2) Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság

kizárólagos hatáskörébe tartozik az oktatási és kulturális támogatási tartalék előirányzat felosztása,

3) Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság

kizárólagos hatáskörébe tartozik a Környezetvédelemmel kapcsolatos tartalék, a Madarak, fák napi versennyel kapcsolatos tartalék felosztása.


Polgármesterre átruházott hatáskörök

nyári napközis tábor,

közfoglalkoztatás pályázati önrész,

talajterhelési díj céltartalék,

környezetvédelmi alap számla egyenlege céltartalék,

idegen bevételek elszámolási számla egyenlege,

közigazgatási hatósági eljárási illeték számla egyenlege,

egyéb bírság beszedési számla egyenlege,

óvodapedegógusok szeptemberi béremelésének tartaléka,

polgármesteri céltartalék,

kerületi védelmi feladatok céltartalék,

intézményvezetők jutalmazása,

temetési segély,

intézmények működési tartalékának,

BKISZ csatorna fejlesztési program,

jégcsarnok-uszoda energia összekapcsolása,

központi támogatás visszafizetése,

közművelődési érdekeltségnövelő támogatás önrésze,

kitűntetések, díjak,

autómentes nap tartalék,

beruházások és felújítások tervezése céltartalék,

Magyar Labdarúgó Szövetség labdarúgó pálya építési program pályázat önrésze,

általános tartalék

felosztása.


41. § A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik

beruházási feladatok jóváhagyása,

felújítási célok jóváhagyása,

EU-s és hazai pályázatok támogatási és önrésze,

kötvénybevételből tartalék felhasználása,

önkormányzati lakások elidegenítésének bevételéből képzett tartalék,

egyéb helyiség-telek értékesítés,

alapítványi forrás  átvétele,  átadása

felosztása.

42. § Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal saját hatáskörben költségvetési előirányzataikat módosítják a felülvizsgált és a Képviselő-testület által jóváhagyott előző évi maradványukkal.



43. § A költségvetési rendelet módosításai során nem kell előterjeszteni a tájékoztató táblákat.

A beruházások, felújítások általános szabályai az önkormányzati intézményeknél és a Polgármesteri Hivatalnál

44. § A Képviselő-testület

a) a tárgyi eszközök beruházási és felújítási előirányzatának felhasználását - az ingatlanok kivételével - az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal,

b) az ingatlanok beruházási és felújítási előirányzatának felhasználását az önkormányzat,

c) a képzőművészeti alkotások beruházási és felújítási előirányzatának felhasználását az önkormányzat és a Pesterzsébeti Múzeum

hatáskörébe utalja.

45. § Amennyiben jogi vagy természetes személy vagyonról az önkormányzat, az önkormányzati intézmények, illetőleg a Polgármesteri Hivatal javára lemond, 1 000 000 Ft értékhatár felett szükséges a tulajdonosi jogokat gyakorló Képviselő-testület jóváhagyása.

A szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások külső személlyel, szervezettel történő szerződéskötés szabályai az önkormányzati intézményeknél és a Polgármesteri Hivatalnál

46. § (1) Az önkormányzati intézményeknél és a Polgármesteri Hivatalnál alaptevékenység körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére a dologi kiadások között eredeti előirányzatként elkülönítetten nem megtervezett összegen túlmenően csak a személyi juttatások egyidejű átcsoportosításával növelhető.

(2) A szerződést írásban kell megkötni.

(3) A szerződéskötés feltétele:

a) azt jogszabály nem zárja ki,

b) a szerződés megkötése a közfeladatok ellátásához feltétlenül szükséges,

c) törvény vagy kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában az adott feladat elvégzéséhez megfelelő szakértelemmel, szakképzettséggel és gyakorlattal, vagy egyéb megfelelő sajátos szakmai adottságokkal, képességekkel rendelkező személyt a megrendelő nem foglalkoztat, vagy a szerződés tárgyát képező szolgáltatás egyedi, időszakos, vagy időben rendszertelenül ellátandó feladat.

Az önkormányzati költségvetési intézmények működési támogatásának utalása

47. § Az önkormányzati intézmények működési és felhalmozási kiadásaihoz kapcsolódó önkormányzati támogatásukat havi keret lebontás szerint kapják, az erre megkötött megállapodás alapján.

A nemzetiségi önkormányzatokat érintő támogatások utalása

48. § Az önkormányzat a helyi nemzetiségi önkormányzatok részére államháztartáson belüli működési célú támogatást biztosít felhasználási kötöttséggel. A támogatás összegét a tárgyév április 15-éig megkötött megállapodás alapján, az abban foglaltak szerint utalja az önkormányzat.

A szakmai pályázatok benyújtásának szabályai

49. § (1) Az önkormányzati intézmények a Képviselő-testület előzetes jóváhagyása nélkül csak abban az esetben nyújthatnak be szakmai programokra pályázatot, ha a pályázat benyújtásának feltételéül megszabott saját forrás (önrész) összege a 100 e Ft-ot nem haladja meg, nem utófinanszírozott, illetőleg a költségvetési évben és azt követő években költségvetési többlettámogatást nem igényel a pályázattal összefüggő feladat finanszírozása.

(2) Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal kizárólag a Képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthat be Európai Uniós támogatással megvalósuló szakmai programokra pályázatot.

Az illetményalap meghatározása és a jutalmazás szabályai az önkormányzati intézményeknél és a Polgármesteri Hivatalnál

50. § (1) A Képviselő-testület a köztisztviselők illetményalapját Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló törvény alapján 2015. január 1. napjától 38 650 Ft-ban állapítja meg.

(2) A Polgármesteri Hivatal részére a rendszeres személyi juttatás eredeti előirányzatának kifizethető összegét 15 %-ban állapítja meg jutalom címén, ide tartozik a prémium címén, teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából történő kifizetés, valamint a kerületi hűségjutalom kifizetése is.

(3) Az önkormányzati intézmények részére a törvény szerinti illetmények, munkabérek eredeti előirányzatának kifizethető összegét 15  %-ban állapítja meg jutalom címén, ide tartozik a prémium címén, teljesítményösztönzés, személyi ösztönzés céljából történő kifizetés, valamint a kerületi hűségjutalom kifizetése is.

(4) A Polgármesteri Hivatal felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselője illetménykiegészítése 2015. évtől a köztisztviselő alapilletményének 40 %-a.

(5)    A Polgármesteri Hivatal középiskolai végzettségű köztisztviselője illetménykiegészítése 2015. évtől a köztisztviselő alapilletményének 20 %-a.

(6)    A köztisztviselők 2015. évi cafetéria juttatása bruttó 200 e Ft/fő.

A hitelfelvétellel, kezességvállalással és a pénzügyi befektetésekkel kapcsolatos szabályok

51. § (1) Az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal saját nevükben adósságot keletkeztető ügyletet nem köthetnek.

(2) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletet a Stabilitási tv. szerint köthet.

(3) Az önkormányzat működési célra csak likvid hitelt vehet fel.

(4) Az önkormányzat a tárgyévre vonatkozó költségvetési rendeletében szerepeltetett adósságkeletkeztetési szándékáról, az adósságot keletkeztető ügylethez kapcsolódó fejlesztési céljáról és az ügylet várható értékéről a Kormányt előzetesen tájékoztatja a kormányzati hozzájáruláshoz kötött ügyletek esetében.

 (5) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az év közben jelentkező likviditási problémák megoldása érdekében a rendelkezésre álló, 500 000 e Ft összegű, 12 hónap futamidejű folyószámlahitelt és indokolt esetben - a folyószámla hitelen túlmenően - munkabér hitelt vegyen igénybe. Kötelezettséget vállal arra, hogy a felvett folyószámlahitelt, illetőleg munkabérhitelt és járulékaikat a hitel futamidejének évében, azok lejáratakor, éves költségvetésének összeállításakor minden más fejlesztési kiadást megelőzően betervezi és jóváhagyja, valamint az ebből adódó tőke- és kamatfizetési kötelezettségeinek eleget tesz. A polgármester a folyószámlahitel, illetőleg munkabér hitel igénybe vételéről, felhasználásáról és visszafizetéséről köteles a Képviselő-testületet folyamatosan tájékoztatni.

(6) A polgármester az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeit lekötheti. 

A bankszámlák feletti rendelkezési jog

52. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás célú helyiségek értékesítéséből szármató bevételt elkülönített számlán kell kezelni.

(2) Az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és nem lakás célú helyiségek értékesítéséből származó bevételt kizárólag a képviselő-testület döntése alapján ingatlan beruházásra, felújításra, bővítésre, vásárlásra, illetve a felhalmozási bevételek kiesésének fedezetére lehet fordítani.

53. § A Környezetvédelmi Alap számlán lévő pénzeszközt a polgármester döntése alapján lehet felhasználni a jogszabályi előírások alapján.

54. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármester, hogy az átmeneti pénzügyi likviditás biztosítása érdekében az önkormányzati lakások és nem lakás célú helyiségek elidegenítéséből származó bevételből a folyó kiadások teljesítéséhez az elkülönített számlákon lévő pénzeszközöket igénybe vegye. Az igénybevett összegeket az iparűzési adó beérkezését követően április végéig és október végéig az elkülönített számlákra vissza kell pótolni.

A polgármester tájékoztatási kötelezettségei

55. § (1) Az Önkormányzat költségvetését veszélyeztető körülmények felmerülése esetén a polgármester haladéktalanul köteles a Képviselő-testületet tájékoztatni.

(2) Amennyiben a polgármester az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek elhárítása érdekében (vészhelyzetben) a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedéseket hozott, úgy a Képviselő-testület részére a legközelebbi ülésén be kell számolni.

(3) A polgármester köteles a költségvetésének végrehajtására vonatkozó  zárszámadási rendeletet tervezetet a Képviselő-testület elé terjeszteni, úgy hogy a Képviselő-testület elé terjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadást az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően kell elkészíteni.

(4) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít a polgármester köteles a képviselő-testületet tájékoztatni.

(5) A költségvetés elfogadásáig megvalósuló bevételek és kiadások teljesítéséről (átmeneti gazdálkodás) a polgármester a költségvetés elfogadásakor a Képviselő-testületnek be kell számolni.

A készpénzfizetés korlátozása

56. § (1) A bevételek beszedésekor és a kiadások teljesítésekor a készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. Ugyanazon szerződés alapján ugyanazon partnerünknek (amennyiben partnerünk is pénzforgalmi számla nyitására köteles) egy naptári hónapban termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás – általános forgalmi adót is magába foglaló – ellenértékeként összesen maximum 1 500 000 Ft összeghatárig lehet készpénzben kifizetést teljesíteni.

(2) Átutalási fizetési mód alkalmazásával kell megoldani az 50 000 e Ft feletti kifizetéseket.

(3) Készpénzes kifizetés történhet önkormányzati rendezvényekhez, továbbá az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, és az intézmények működéséhez kapcsolódó kifizetésekhez.

Leltározással kapcsolatos feladatok

   57 § (1) Az önkormányzat és intézményei tulajdonának védelme megfelelően biztosított és ellenőrzött, az eszközökről és azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatosan részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, ezért az Önkormányzatnak és intézményeinek két évente kell leltározást végezni.

(2) A koncesszióba, vagyonkezelésbe adott eszközök esetében a működtetőnek évenként kell a leltározást elvégezni és hitelesített leltárral alátámasztani.

(3) Az egyeztetéssel végzett leltározást (kivéve a vagyonértékű jogokat) évente kell leltározni.

(4) A felesleges eszközök feltárását és a selejtezést évente kell elvégezni.

Működési és felhalmozási célú támogatás átvétele államháztartáson belülről

58. § Az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és az intézmények részére államháztartáson belülről nyújtott támogatások elfogadásáról 1 000 000 Ft felett a Képviselő-testület-, 1 000 000 Ft értékhatárig pedig a polgármester dönt, melyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

Működési és felhalmozási célú támogatás átadása államháztartáson belüli szervezet részére

59. § (1) Az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében határozza meg azon költségvetési előirányzatait, amelyek terhére felhalmozási vagy működési célú támogatás adható államháztartáson belüli szervezetek részére.

(2) Önkormányzati támogatás nyújtása kérelemre történik. A támogatás vonatkozásában döntéshozó lehet:

  1. a Képviselő-testület 1 000 000 Ft összeghatár felett,
  2. átruházott hatáskörben a polgármester 1 000 000 Ft összeghatárig.

(3) A kérelem írásban nyújtható be. A beérkezett kérelmekkel kapcsolatos további ügyintézési feladatok ellátásáról a polgármester gondoskodik.

(4) A döntéshozó a kérelmet 30 napon belül bírálja el. Amennyiben a döntéshozó a polgármester, döntéséről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia. Amennyiben a döntéshozó a Képviselő-testület, akkor a kérelem elbírálására a soron következő rendes ülésén történik, de legfeljebb 80 napon belül.

 (5) A kérelem/pályázat elbírálása után kerülhet sor az előirányzat módosításra.

(6) Támogatás juttatása esetén támogatási szerződést kell kötni a támogatottal az önkormányzat költségvetési rendeletét módosító rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül.

(7) A támogatási szerződést a polgármester írja alá.

(8) Az elszámolás a megkötött támogatási szerződésben meghatározottak szerint történik.


Működési és felhalmozási célú átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről

60. § Az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és az intézmények részére államháztartáson kívülről átvett pénzeszközök elfogadásáról 1 000 000 Ft felett a Képviselő-testület-, 1 000 000 Ft értékhatárig pedig a polgármester dönt, melyről a Képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.


III. FEJEZET

Záró és vegyes rendelkezések

61. § (1) E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a 2015. évi költségvetés végrehajtása során kell alkalmazni és 2016. április 30-ával hatályát veszti.

dr. Kiss Irén

Szabados Ákos

címzetes főjegyző

polgármester

INDOKOLÁS

Általános indoklás

Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. (továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésében meghatározott jogkörében eljárva alkotja meg Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának 2015. évi költségvetési rendeletét.

A rendelet (és táblázatai) az Áht., valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr.) előírásainak megfelelően került összeállításra.

A rendelet I. fejezete tartalmazza a költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszegét, a költségvetés hiány mértékét és finanszírozásának módját, az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal létszámkeretét, a fejlesztési előirányzatokat feladatonként, az EU-s társfinanszírozással megvalósuló programokat, az adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettségeket, valamint a tájékoztató táblákat.

A rendelet II. fejezete a 2015. évi költségvetés végrehajtásának szabályait rögzíti.

Az önkormányzat, az önkormányzati intézmények és a Polgármesteri Hivatal gazdálkodásának általános szabályait tartalmazza Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. tv., továbbá az államháztartásról szóló, 2011. évi CXCV., és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló, 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet, a Stabilitási tv., az adózás rendjéről szóló, 2003. évi XCII. törvény, a Nemzeti vagyonról szóló, 2011. évi CXCVI. tv., az információs önrendelkezési jogról és az információs szabadságról szóló, 2011. évi CXII. tv.  előírásai alapján.

Meghatározza a bevételi, kiadási és létszám előirányzatokkal való gazdálkodást, az átadott pénzeszközökkel való eljárási rendet, a közzétételt, a vagyonnal kapcsolatos gazdálkodást.

Részletes indoklás

Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak szöveges indoklása

Önkormányzati összesítő (1. sz. melléklet)

Az önkormányzat bevétele                                                              9 278 143 e Ft

Az önkormányzat kiadása                                                               9 278 143 e Ft

Költségvetési egyenleg:                                                                   0 e Ft


A bevételek számításánál a költségvetési bevételek között, a B1-B7 rovatszámokon a költségvetési törvényben, „A Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2015. évi megosztásáról” szóló rendelet-tervezetben foglaltakat, illetőleg a saját bevételeinket vettük figyelembe.

A költségvetési bevételeket és kiadásokat egyensúlyba terveztük meg. Számba vettünk továbbá a finanszírozási bevételek között 1 112 371 e Ft 2014. évi maradványt. A maradvány - ami finanszírozási bevétel - felhasználására költségvetési és nem finanszírozási kiadást terveztünk.

2015. évre tervezett EU-s társfinanszírozással megvalósuló programok (1.4. sz. mellékelt)

Folyamatban lévő pályázat:

- TÁMOP-3.2.12-12/1/KMR-2012-0013 „Hagyomány és innováció” Csili Művelődési Központ pályázata, ami szintén áthúzódó pályázat,

Pesterzsébet Önkormányzatának 2015. évi költségvetési létszámkerete (1.5. sz. mellékelt)

A létszámkeret tartalmazza havonkénti bontásban a közalkalmazottak és a köztisztviselők létszámát, valamint a közfoglalkoztatottak és a bedolgozók létszámait.

TÁJÉKOZTATÓ TÁBLÁK

Pesterzsébet Önkormányzatának 2015. évi költségvetési mérlege (1.1. sz. melléklet)

Az összevont költségvetési mérleg az önkormányzat, az intézmények és a Polgármesteri Hivatal adatait együttesen tartalmazzák.

A mérleg működési és felhalmozási célú bevételt és kiadást külön-külön mutatja.

A mérleg kimutatással jól látszik, hogy a működési bevételek fedezik az önkormányzat felhalmozási kiadásainak egy részét, még annak ellenére is, hogy az önkormányzat 1 100 000 e Ft-os 2014. évi maradványát felhalmozási finanszírozási bevételként terveztük meg.

Pesterzsébet Önkormányzata több éves kihatással járó döntései (1.2. sz. melléklet)

Bemutatásra kerültek az elnyert pályázatok megvalósításával és követhetőségéből fennálló kötelezettségek, melyek fenntartási és nyomon követési ideje öt év, a projekt megvalósításának befejezésétől számítva.

Továbbá szerepel a táblázatban a DUNA-ÁG INVEST KFT., Pesterzsébet Önkormányzat és Raiffeisen Bank Zrt. háromoldalú megállapodása alapján a helytállási kötelezettség felmerülése esetén keletkező fizetési kötelezettségünk is.


Bevételek és kiadások Áht. 102. § (3) bekezdése szerinti mérlege (1.3. sz. melléklet)

Az Áht. 102. § (3) bekezdése szerint a bevételek és kiadások zárt rendszerű és megfelelő csoportosításban történő bemutatásához mérlegeket kell kialakítani és összeállítani, figyelemmel az osztályozási rendszerek szempontjaira és előírásaira. A mérlegek – az e törvényben meghatározott kivétellel – a költségvetés előterjesztésekor a vonatkozó év tervadatait, az előző év várható, és az azt megelőző év tényadatait tartalmazzák.

Az Önkormányzat bevételei (2.1. sz. melléklet)

Működési bevételek

B1 rovat Működési célú támogatások Áh-n belülről


B11 Önkormányzatok működési támogatásai

A Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény, törvényben foglaltak szerint a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása, az egyes köznevelési feladatainak támogatása és az egyéb szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása 1 818 402 e Ft, amely a 2014. évi tervezetthez képest 59 915 e Ft-tal kevesebb. Az egyes jövedelempótló támogatások összege (segély) 236 330 e Ft-tal kevesebb, mint 2014-ben, ennek összege 2015-ben 99 250 e  Ft. A kulturális feladatok támogatása és a kiegészítő támogatás (2014. évi kompenzáció) 2015-ben 29 839 e Ft., amely adat 2014. évi eredeti költségvetésben nem állt rendelkezésre, de későbbiek folyamán azt megkaptuk. 

A szociális rendszert 2015. évtől érintő változásokat az Ellátottak pénzbeli juttatása kiadási rovatnál ismertetjük.

B16 Egyéb működési célú támogatások bevételei ÁH-n belülről

A támogatások között számba vettük a 2014. évi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap rendezvényre elnyert 1 000 e Ft pályázati támogatás összegét, mely még nem érkezett meg a számlánkra.

Továbbá a 2014-ben megváltozott könyvelési sajátosságok miatt 2015-ben a köztemetés bevételét ugyanezen a rovaton terveztük meg 5 000 e Ft-tal.


B2 Felhalmozási célú támogatások


B25 Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei Áh-n belülről


EU-s programok:

A „Pesterzsébet Önkormányzat épületének energetikai korszerűsítése” KMOP-3.3.3-13-2013-0011 európai uniós pályázat 2015. évi támogatási előirányzatára 446 e Ft-ot terveztük meg, mert a pályázat lezárása 2015-ben kerül sor.


Hazai pályázat:

A 2014-ben megkezdett „Pesterzsébeti Hullám Csónakházak szabadidős és turisztikai célú komplex fejlesztése és szerves gyalogos összekötés kialakítása a városközponttal” TÉR_KÖZ pályázati támogatás bevételére 192 779 e Ft-ot terveztünk.


B3 Közhatalmi bevétel 


B34 Vagyoni típusú adók

A helyi építményadóról szóló, 40/2012. (XII. 7.) Ök. sz. rendelet alapján az építményadó évi mértéke 1 658 Ft/m2,, a  telekadóról szóló 41/2012. (XII. 7.) Ök. sz. rendelet alapján a telekadó évi mértéke 301 Ft/m2. A fenti mérték 2012. január 1-jétől hatályos.

A 2014. évi eredeti előirányzathoz képest a figyelembe vett teljesítési adatok alapján az építményadót 5 000 e Ft-tal, a telekadót 10 000 e Ft-tal többre lehetett tervezni. Ezek tervezett előirányzata 2015-ben: építményadó 565 000 e Ft, telekadó 380 000 e Ft.

A 2014. évi lajstrom alapján építményadóban adózók száma 1213, az adóköteles terület 344 505 m2.

A 2014. évi lajstrom alapján telekadóban adózók száma 134, az adóköteles terület 1 314 517 m2.


B35 Termékek és szolgáltatások adói

A Fővárosi Önkormányzatnak „A Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2015. évi megosztásáról” szóló rendelet-tervezetében az iparűzési adóból való részesedésünk 3 646 728 e Ft. Ez 316 342 e Ft-tal több, mint a 2014. évi eredeti előirányzat. Az előterjesztéshez készült kiegészítésben szerepelt, hogy a Fővárosi Önkormányzat megküldte, a Közgyűlés által megtárgyalt és kiegészítéssel jóváhagyott, „a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 2015. évi megosztásáról szóló” rendeletet, melyben a tervezethez képest az iparűzési adó módosult, annak összege 35 150 e Ft-tal emelkedett

A gépjárműadó tervezett előirányzata 137 000 e Ft a 2014. évi előirányzattal megegyező összegben.

2015. évben 15 000 e Ft talajterhelési díj bevételt vettünk számításba, ami 5 000 e Ft-tal kevesebb, mint előző évben. Ennek oka, hogy a lakosság részéről folyamatos a csatornára történő rákötés megvalósulása.

Idegenforgalmi adóra a fővárosi forrásmegosztás alapján 330 e Ft-ot terveztünk.


B36 Egyéb közhatalmi bevételek

A helyi adókhoz kapcsolódó késedelmi pótlékra és bírságra összesen 9 000 e Ft-ot terveztünk.



B4 Működési bevételek


B402 Szolgáltatások ellenértéke

Önkormányzati lakások lakbérbevétele a 2014. évben 42 000 e Ft volt. A 2014. évi teljesítési adatok szerint a várható lakbérbevétel 2015-ben 40 000 e Ft.

Az önkormányzati nem lakás célú helyiségek bérbeadásából származó bevételi előirányzat magában foglalja a bérbe adott helyiségek bérleti díjait, amelynek tervezhető összege a nyilvántartások alapján 125 000 e Ft. A bevétel a tavalyi előirányzathoz képest 16 900 e Ft-tal kevesebb, mint az előző évben, a teljesítési adatok figyelembevételével.

Közterület használatba vételi díjra 30 000 e Ft-ot terveztünk, mely 10 000 e Ft-tal több, mint 2014-ben, szintén a teljesítési adatok alapján.

Az önkormányzati lakások közüzemi díja 25 000 e Ft, a nem lakás célú helyiségek közüzemi díja 1 300 e Ft, a tekintettel a 2014. évi teljesítésre.

Egyéb (számlázott) bevételekre 4 000 e Ft-ot terveztünk.

B403 Közvetített szolgáltatások

A közvetített szolgáltatások - közmű továbbszámlázása - tervezett előirányzata 5 000 e Ft, mely a 2014. évi eredeti előirányzathoz képest 10 800 e Ft-tal csökkent. A csökkenés indoka a 2014-ben megváltozott számviteli szabályok, mely alapján a köztemetés költségét már nem számlázzuk tovább.

B406 Kiszámlázott általános forgalmi adó

Az áfa bevételeink számított előirányzata, figyelembe véve az ÁFÁ-s bevételeket, összesen 62 181 e Ft.

B408 Kamatbevételek

A bankszámláinkon várhatóan keletkező, illetőleg a rövid lejáratú betételhelyezések kamatának előirányzata: 15 000 e Ft.


B5 Felhalmozási bevételek

B52 Ingatlanok értékesítése

A 2015. évre várható értékesítésekből származó bevétel tervezése során óvatosan terveztünk, ugyanis a korábbi évek tapasztalata alapján az elidegenítésre jelölt és a vételi szándékkal érintett ingatlanok elidegenítése nem minden esetben történt meg.

Önkormányzati lakások értékesítése tervezett előirányzata 16 485 e Ft, melyből az előző évi lakásértékesítések törlesztő részlete 11 485 e Ft, 4 000 e Ft-ot a 2015-ben eladásra szánt lakások várható bevételeként terveztük meg. Az önkormányzati nem lakás célú helyiségek értékesítéséből származó bevételre összesen 26 975 e Ft-ot terveztünk, amelyből 6 975 e Ft a korábban értékesített nem lakás célú helyiségek vételár törlesztéséből befolyó bevétel, 20 000 e Ft pedig a 2015-ben eladásra tervezett egyéb helyiségek bevételéből várható bevétel.


B7 Felhalmozási célú átvett pénzeszközök


A helyi támogatást a lakásépítéshez-vásárláshoz korábbi években nyújtott helyi támogatás visszafizetéséből, illetőleg a hátralékok behajtásából terveztük 2 788 e Ft értékben, továbbá a dolgozóknak nyújtott kölcsön 12 000 e Ft értékben.

B8 Finanszírozási bevételek

Maradvány címén 1 100 000 e Ft terhére az önkormányzat felhalmozási költségvetési kiadásai között terveztünk felhasználást.

Az Önkormányzat kiadásai (2.3. sz. melléklet)

K1 Személyi juttatások

Személyi juttatások között a polgármester és az alpolgármesterek személyi juttatásait, a képviselők és a bizottsági tagok juttatását terveztük 151 559 e Ft összegben, mely 45 621 e Ft-tal több, mint 2014-ben.

K2 Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

A személyi juttatáshoz tartozó munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó összege 44 994 e Ft, mely 16 636 e Ft-tal több, mint 2014-ben.

K3 Dologi kiadások

Dologi kiadások tervezett előirányzata 1 303 506 e Ft. Az előirányzat tartalmazza többek között az útkarbantartás 149 000 e Ft + ÁFA, az intézmények karbantartására, gyorsszolgálatára szánt 75 000 e Ft + ÁFA összeget, a közös költség kiadásait 185 000 + ÁFA összegben, a közüzemi díjakat 73 530 e Ft összegben, az uszodaüzemeltetést 90 460 e Ft + ÁFA összegben, a nem lakás célú helyiségek bérleti és közüzemi díjak beszedéséhez szükséges számlázási feladatok kiadását 55 483 e Ft + ÁFA összegben, és az önkormányzat valamennyi szerződésből fennálló kifizetési kötelezettségét.

Több környezetvédelemmel kapcsolatos kiadást is terveztünk ezen az előirányzaton, például parlagfű elleni közérdekű védekezésre 1 000 e Ft + ÁFA, lakossági veszélyes hulladékgyűjtés 2 000 e Ft + ÁFA, zajmérések 500 e Ft + ÁFA, közterületi növényzet kezelése 1 500 e Ft + ÁFA, illegálisan kirakott veszélyes hulladék elszállítása 500 e Ft + ÁFA, közterületi fák gallyazása 1 500 e Ft + ÁFA, intézményi fák gallyazása, kivágása 3 000 e Ft + ÁFA, roncsautók elszállítása 3 000 e Ft + ÁFA, kis állat tetem elszállítása 780 e Ft + ÁFA.

K4 Ellátottak pénzbeli juttatása (2.6. sz. melléklet)

Az előirányzatra 104 590 e Ft-ot terveztünk, mely 52 950 e Ft-tal több, mint 2014. évben. Ez tartalmazza a helyi felsőoktatásban támogatottak 2 000 e Ft-os előirányzatát is.

Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2014. évi XCIX. törvény  2015. évre vonatkozóan több lépésben módosítja a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt (a továbbiakban Szt.). A módosítás érinti a pénzbeli ellátásokat és a természetben nyújtott szociális ellátásokat is, egyes ellátási formákat 2015. március 1-jétől a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatal hatáskörébe utal, illetve bizonyos ellátásokat a korábbiakban szabályozott formában megszüntet. A Szt. 2015. január 1-jén hatályba lépő 134.§-134/E.§-ai előkészítik a 2015. március 1-jétől hatályba lépő változásokat illetve meghatározzák az átmeneti időszak feladatait.  


A Szt. 2015. március 1-jei hatállyal az önkormányzati segély helyett települési támogatást vezet be. A Szt. 45. § (1)-(3) bekezdése szerint „(1) A képviselő-testület az e törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást nyújt. Települési támogatás keretében nyújtható támogatás különösen

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

b) a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére,

c) a gyógyszerkiadások viseléséhez,

d) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére.

(2) Más jogszabály alkalmazásában az (1) bekezdés a) pontja szerinti célra nyújtott települési támogatást lakásfenntartási támogatásnak kell tekinteni.

(3) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani.”


A 2015. évi előirányzatok tervezésénél a 2014. évi előirányzat számait, valamint a Polgármesteri Hivatal táblából a fenti változásokból adódó önrész csökkenéséből felszabaduló önrész összegét vettük figyelembe.

Az idézett jogszabályi rendelkezések alapján a települési támogatás különösen a felsorolt kiadások viseléséhez nyújtható. A rendkívüli települési támogatást a képviselő-testület köteles nyújtani. A lakosság szociális helyzetére figyelemmel, a rendelet-tervezet a jelenleg meglévő ellátásokat nem szünteti meg, azokat települési támogatás körébe vezeti át. A 2015. március 1-jét megelőzően a Szt. által szabályozott lakásfenntartási támogatást, méltányossági közgyógyellátást, adósságcsökkentési támogatást - a tervezet szerint - települési lakásfenntartási támogatás és települési gyógyszersegély és települési díjhátralék támogatás váltja ki. 

A költségvetési táblában a 2015. február 28-áig hatályos helyi rendelet által szabályozott ellátásokat, a 2014. évi teljesítési adatok alapján 2 hónapra terveztük. A tervezet szerinti új ellátások sorait szintén a 2014. évi teljesítés illetve a várható teljesítés alapján határoztuk meg, azzal, hogy a finanszírozási szabályok szerint a költségeket teljes egészében önrészből kell fedezni. A tervezett gyógyszersegély sorra, 2015. március 1. napjától megszűnő méltányossági közgyógyellátás sorától nagyobb összeget terveztünk, mivel a támogatás jellegéből adódóan magasabb összegből látható el a jogosultak köre.        


A karácsonyi ajándékcsomag fedezetét 4 000 e Ft-ot a 2014. évi tervezéshez hasonlóan, 2015-ben is a segélytáblán belül terveztük meg.


K5 Egyéb működési célú kiadások

Az előirányzat mindösszesen 543 067 e Ft, mely az alábbi rovatokra tervezett összegeket tartalmazza.

K502 Elvonások és kifizetések

A rovaton terveztünk 174 e Ft-ot, mely az önkormányzat törvényi előíráson alapuló befizetése, a 25 év alatti és 55 év feletti, képzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók, valamint a gyesről visszatérő és tartós munkanélküliség után elhelyezkedő munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódóan a szociális hozzájárulási adóból érvényesített, kiadási megtakarítást jelentő adókedvezmény jogcímen.

K506 Egyéb működési célú támogatások Áh-n belülre (2.4. sz. melléklet).

A rovaton az előirányzaton belül a XX. kerületi Rendőrségnek nyújtott támogatás összege 69 712 e Ft, ami 16 687 e Ft-tal több, mint 2014-ben. A növekedés indoka, hogy 2 fővel bővült a térfigyelő rendszert működtető rendőrök száma, továbbá az óradíjuk is emelkedett. A BURSA támogatásra a Nemzeti Erőforrás Minisztérium részére 5 000 e Ft-ot terveztünk, és terveztünk még 300 e Ft-ot a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság jutalmazásának támogatására. Beérkezett kérelmek alapján a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár részére 100 e Ft támogatást terveztünk, továbbá a megváltozott számviteli szabályok miatt, köztemetés kiadására terveztünk 2 000 e Ft-ot.

A helyi nemzetiségi önkormányzatok támogatására 5 800 e Ft-ot állítottunk be, mely 2 700 e Ft-tal kevesebb, mint 2014-ben. A csökkenés indoka, hogy a nemzetiségi önkormányzatok 2015. évi állami támogatásának összege növekedett és 2015. január 1-jétől hatályos jogszabályváltozás szerint ezzel az összeggel kapcsolatosan már elszámolási kötelezettségük keletkezett. Amennyiben a támogatás összegével nem tudnak elszámolni, azt vissza kell fizetniük a központi költségvetés részére.

Az önkormányzat által nyújtott támogatást is megállapodás alapján, felhasználási kötöttséggel kapják a helyi nemzetiségi önkormányzatok, melynek fel nem használt összegét szintén vissza kell fizetniük az önkormányzat részére.

Az önkormányzati támogatás 2015. évi összegének megállapításánál figyelembe vettük tehát a fenti változásokat, továbbá azt, hogy a nemzetiségi önkormányzatoknak több éve felgyülemlett jelentős maradványuk is felhalmozódott. A támogatás összegét az alapján határoztuk meg, hogy mind a maradványukat, mind az állami-, és önkormányzati támogatásaikat fel tudják használni, és ne kerüljenek abba a helyzetbe, hogy visszafizetési kötelezettségük keletkezzen akár az állam akár az önkormányzat felé.

K507 Működési célú garancia és kezességvállalásból származó kifizetések Áh-n kívülre

A rovaton terveztük meg a DHK által benyújtott inkasszók fedezetét, melyek az önkormányzati lakásokban lakó bérlők távhő díjának nem fizetése esetén érvényesít a DHK. Ennek összege 5 000 e Ft, mely megegyezik a 2014. évi előirányzattal.

K511 Működési támogatások az Európai Uniónak (2.4. sz. melléklet)

A rovaton terveztük meg Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének „A magyar nyelvért” emlékdíjak alapításáról és adományozásáról szóló, 15/2013. (V. 23) önkormányzati rendeletben meghatározott 200 e Ft összeget.

K512 Egyéb működési célú támogatás Áh-n kívülre (2.4. sz. melléklet)

Az egyházak támogatását 15 000 e Ft-tal terveztük meg a 2014. évi előirányzattal azonos összegben.

Benyújtott kérelem alapján az ESMTK Egyesület támogatására 28 000 e Ft támogatást terveztünk.

Elkülönítettünk 4 000 e Ft-ot a civil szervezetek támogatására.

Szintén kérelem alapján az ESMTK LE Kft. 10 000 e Ft-tal, az Aranyfű Gyógyszertárt pedig 2 500 e Ft-tal támogatja az önkormányzat.

Felosztandó összegként további 5 000 e Ft-ot különítettünk el. A Képviselőt-testületi ülésen elhangzott módosító javaslattal a Pesterzsébeti Polgárőrség és a Pestszenterzsébeti Polgári Lővészegylet részére is megszavaztak további 500-500 e Ft támogatást.

K513 Tartalékok (2.5. sz. melléklet)

Tartalékként terveztünk 402 717 e Ft-ot, mely kevesebb, mint 2014-ben. A csökkenés indoka:

- a kötvény bevétel tartalék összegét (2014-ben 148 698 e Ft, 2015. január 1-jén  115 998 e Ft), az egyéb helyiség-telek értékesítés összegét (2014-ben 53 625 e Ft,  2015. január 1-jén  68 822 e Ft), valamint az önkormányzati lakások elidegenítése bevételének összegét (2014-ben 99 775 e Ft, 2015. január 1-jén  118 787 e Ft), mindösszesen 302 098 e Ft-ot nem terveztünk meg tartalékként. A fenti számlák 2015. január 1-jei egyenlegét, mindösszesen: 303 607 e Ft-ot a tervezett beruházási és felújítási kiadások fedezeteként jelöltük meg.

- A TÉR-KÖZ pályázathoz kapcsolódó 2015. évi támogatás összegét már nem a tartalékok, hanem a beruházások között terveztük meg, ennek összege 275 313 e Ft volt.

- A Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítésére vonatkozó pályázati összeget (16 027 e Ft) felhasználtuk, így 2015-ben már ezzel sem terveztünk.

- Nem terveztünk intézmények rekonstrukciós tartalékára 90 000 e Ft-ot, ugyanis jelentős beruházási és felújítási összegeket szánunk 2015-ben az intézményeinkre.

- A Nyitknikék Óvoda pályázati támogatását is felhasználtuk, már azt sem terveztük (7 540 e Ft).

- A Magyar Labdarúgó Szövetség pályaépítési programjának keretén belül 2 pálya megvalósításra került 2014-ben, így 2015-re csak a harmadik pálya összegét terveztük, ezért 44 921 e Ft-tal kevesebb a tartalék sor.

- A jégcsarnok és az uszoda energetikai összekapcsolására 14 224 e Ft-tal kevesebbet tervezünk, mint a tavalyi évben.

- Az általános tartalék tervezett összeg 95 549 e Ft.

K6 Beruházások (2.7. sz. melléklet)

A beruházások előirányzata 858 752e Ft.  A tartalékokból átkerült a Tér-Köz pályázat összege, 216 097 e Ft + ÁFA. Kiemelt beruházások közé tartozik a József  Attila Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola homlokzat rekonstrukciója és fűtéshálózat korszerűsítése 152 070 e Ft + ÁFA összegben, továbbá nem kiemelten látható még a táblázatban, hogy számos intézményi beruházás, játszóterek beruházását tervezi megvalósítani 2015-ben az önkormányzat.

K7 Felújítások (2.8. sz. melléklet)

A felújítások kiadások előirányzata 246 264 e Ft, amely 93 207 e Ft-tal kevesebb, mint 2014-ben. A különbözet összege, azonban 2015-ben a beruházások terhére lett megtervezve.

K8 Egyéb felhalmozási célú kiadások

Az előirányzat mindösszesen 40 135 e Ft, mely az alábbi rovatokra tervezett összegeket tartalmazza.

K84 Egyéb felhalmozási célú támogatások Áh-n belülre (2.4. sz. melléklet)

Az előirányzat tartalmazza a Jahn Ferenc Délpesti Kórház részére szakrendelő felújításra tervezett 8 000 e Ft előirányzatot.

K86 Felhalmozási célú visszatérítendő támogatások kölcsönök törlesztése Áh-n kívülre

Az előirányzat tartalmazza a helyi támogatásra és a dolgozóknak lakásépítésre, vásárlásra, felújításra nyújtott munkáltatói kölcsön előirányzatát.

K89 Egyéb felhalmozási célú támogatások Áh-n kívülre (2.4. sz. melléklet)

Az előirányzat tartalmazza a Budapest Pesterzsébet-Klapka Téri Református Egyházközösség részére templomépítés tervezésére szánt 15 000 e Ft előirányzatot.


K9 Finanszírozási kiadások

Az intézmények és a Polgármesteri Hivatal működési és felhalmozási célú felügyeleti szervi támogatása 4 943 637 e Ft.

Adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettség bemutatása (2.9. sz. mellékelt)


Az Áht. 29. § (3) bekezdése szerint a helyi önkormányzat évente, legkésőbb a költségvetési rendelet elfogadásáig határozatban állapítja meg a Stabilitási tv. tv. 45. § (1) bekezdés a) pontja felhatalmazása alapján kiadott jogszabályban (353/2011. (XII. 30.) Kormány rendelet) meghatározottak szerinti saját bevételeinek, valamint a Stabilitási törvény 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét és a futamidő végéig.

A táblázatban bemutatásra kerültek a törvényben meghatározott saját bevételek, valamint az előző években keletkezett tárgyévi fizetési kötelezettségek és a tárgyévben keletkezett, illetve keletkező a tárgyévet terhelő fizetési kötelezettségek.

A DUNA-ÁG INVEST KFT., a Raiffeisen Bank és az Önkormányzat által megkötött háromoldalú megállapodás szerint Önkormányzat megvásárolja a Duna parton létrejött szálloda komplexumot, amennyiben DUNA-ÁG INVEST KFT. az általa felvett 707 273 e Ft hitel megfizetésével kapcsolatosan a bank értesítése alapján.

TÁJÉKOZTATÓ TÁBLÁK

Pesterzsébet Önkormányzata 2015. évi bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási terve (2.10. sz. melléklet)


Az ütemterv tartalmazza az önkormányzati bevételek és kiadások ütemezését.

A bevételeknél figyelembe vettük a központi támogatások, a fővárosi önkormányzat osztottan megillető bevételei, a felhalmozási és működési célú támogatások ÁH-n belülről várható teljesülését és a saját bevételek várható teljesülését a tapasztalati adatok alapján. A kiadásoknál tapasztalati adatokkal számoltunk, illetve az ismert teljesülési kiadási adatok esetében a várható kifizetésekkel.

Pesterzsébet Önkormányzata 2015. évi közvetett támogatásai (2.11. sz. melléklet)

A közvetett támogatások az önkormányzat által megadott adatokat tartalmazzák.

A helyi adóban, illetőleg a gépjárműadóban a kedvezmények, illetőleg adómentességek alapján nyújtott közvetett támogatások tervezett összege 1 581 e Ft.

A táblázat a 2014. évi építményadó, telekadó méltányosságból történt elengedésére vonatkozó számadatot tartalmazza.

Az építmény- és telekadó helyi adó, bevétele teljes mértékben az önkormányzatot illeti.

Építmény- telekadó esetében a törvényi mentességeken felül magánszemélyek részére állapít meg önkormányzati mentességet a helyi építmény- és telekadó rendelet szerint. Kedvezmény ezen adókban nincs.

A gépjárműadókról szóló 1991. évi LXXXII. törvény vonatkozó szakaszai értelmében az önkormányzat által nem adható sem kedvezmény, sem mentesség. A táblázat a 2014. évben méltányosságból elengedett gépjárműadó összegét tartalmazza.

A helyi adóban a mentes adótárgyakról nem kerül benyújtásra adóbevallás, a mentesség fizetési kötelezettséget nem eredményez. Miután nincs erre vonatkozó nyilvántartás, csak durva becsléssel állapítható meg a mentességek miatti bevételkiesés, ezért a mellékelt kimutatásban a méltányosságból elengedett adók összegét szerepeltetjük.

1.         Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

Lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz (Helyi támogatás) nyújtott kölcsön elengedését az Önkormányzat követelésinek lemondásáról, mérsékléséről, elengedéséről, átütemezéséről, részletfizetés engedélyezéséről, részletfizetés felfüggesztéséről, részletfizetés átütemezéséről szóló Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2010. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdése értelmében a tőkekövetelés összegéről lemondani, azt mérsékelni, elengedni nem lehet.

A hatályos rendelet értelmében 2015. évben sem lesz lehetőség a lakosság részére nyújtott lakáscélú kölcsön elengedésére.


2.         Helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

Nyilvántartásunk szerint 2015. évben 25 db nem lakáscélú helyiség lesz térítésmentesen bérbe, illetve használatba adva az alábbi bontás szerint:

a)  Központi jogszabály alapján használatba adott helyiségek

Magyarország Országgyűlése a járások kialakításáról, valamint egyes ezzel összefüggő törvények módosításáról szóló 2012. évi XCIII. törvényben úgy rendelkezett, hogy a települési önkormányzatok mindazon vagyona és vagyoni értékű joga, amelyek a jogszabály által meghatározott, átvételre kerülő államigazgatások feladatok ellátását biztosítják, 2013. január 1-jén a Magyar Állam ingyenes használatába kerültek.

    

Budapest XX. kerületében 10 db helyiség szolgálja állami szervek, míg 1 db helyiség a nemzetiségi önkormányzat feladat ellátását.

A 2015. évben a központi jogszabály alapján használatba adott helyiség esetében a támogatás összege 37 363 e Ft/év + ÁFA.


b)  Képviselő-testület döntése alapján 14 db helyiséget adtunk bérbe, illetve használatba:

-   3 db helyiség az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaság feladatainak ellátását biztosítja;

-   10 db helyiség egyéb szervezetek részére bérbeadott,

-   1 db helyiség esetében Önkormányzatunk - mint alapító tag – biztosítja az ingatlan térítésmentes használatát az Anyaoltalmazó Alapítvány részére.


A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 11. § (13) bek. értelmében nemzeti vagyon ingyenesen kizárólag közfeladat ellátása céljából hasznosítható.

Az önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok, szervezetek és intézmények közfeladatot látnak el, míg az egyéb szervezetek által használt helyiségek esetében mentesült önkormányzatunk a pályázat útján történő hasznosítás alól, valamint e szervezetek nyilatkozatot nyújtottak be, miszerint közfeladatot látnak el.

     A 2015 évben a Képviselő-testület döntése alapján használatba adott helyiség esetében a támogatás összege 20 293 e Ft/év + ÁFA.


A jelen állapot szerint a 2015. évben a közvetett támogatás mindösszesen 57 656 e Ft összeggel jelenik meg.

Polgármesteri Hivatal bevételei (3.1. sz. melléklet)

B4 Működési bevételek

A Polgármesteri Hivatal működési bevétele 6 985 e Ft, mely 3 759 e Ft-tal több, mint a 2014. évi eredeti előirányzat. Az összeget a teljesítési adatok alapján terveztük.

2015. január 8-án a Polgármesteri Hivatal számlájára érkezett a 2014. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának elszámolásával kapcsolatos utólagos támogatás összege 518 e Ft.


B8 Finanszírozási bevételek

A Polgármesteri Hivatal irányító szervi támogatása 1 503 166 e Ft, mely 314 131 e Ft-tal kevesebb, mint 2014-ben.

Polgármesteri Hivatal kiadásai (3.2. sz. melléklet)

K1 Személyi juttatások

A személyi juttatások előirányzata 666 035 e Ft, mely 6 788 e Ft-tal több, mint a 2014. évi eredeti előirányzat. A 2014. évhez képest nem került tervezésre a köztisztviselők részére jutalom.

2015-ben a Polgármesteri Hivatal létszáma 6 fővel nőtt, melynek az összege 31 000 e Ft.

A létszámbővítés indoka tehát elsősorban a szervezeti struktúra megváltozása.


A megnövekedett munkamennyiség, a többszörösére nőtt ügyintézési és várakozási idő, a felgyülemlett hátralékos anyag tette elkerülhetetlenné a hivatal szervezeti átalakítását.


Egyes osztályok feladatainak szétválása, mások feladatainak összeolvadása, az önkormányzat által ellátandó feladatok bővülése, az új jogszabályok, körültekintő, pontos alkalmazása, mind-mind precíz, pontos munkát vár el a hivataltól, amit jól csak megfelelő létszámmal lehet ellátni.


Kiemelten fontos területek:

-az önkormányzati tulajdonban levő lakások megfelelő kezelése (helyszíni ügyintézéssel, ügyfélfogadással, műszakilag);

-a rengeteg adminisztrációt követelő közbeszerzési, beszerzési és pályázati feladatok pontos ellátása;

-a jelenleg 1 fővel ellátott és igen megsokasodott, felelősségteljes főépítészi munka segítése;

-az új települési segélyek intézése, finanszírozása;

-az új informatikai rendszerek (pénzügyi, személyügyi, szociális) működtetése, valamint az Elektronikus Anyakönyvi Rendszer működtetése, melynek bevezetésével egy-egy anyakönyvi ügy elvégzésének ideje a többszörösére nőtt, így az ügyintézési idő megnövekedése, az ügyfelek elégedetlenségét vívta ki;

-megváltozott a pénzügyi könyvelési rendszer is, melynek következtében a munkamennyiség a háromszorosára nőtt, az utalások száma megduplázódott, stb.


2015. január 1. napjától a szervezeti változással összhangban néhány vezetői munkakör és az ehhez kapcsolódó illetmény megváltozott.


Cafetéria juttatásként 200 000 e Ft/fő összeget terveztünk.

K2 Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adót a személyi juttatás kiadásaihoz terveztük a törvényi előírások alapján, melynek összege: 201 139 e Ft.

K3 Dologi kiadások

 A Polgármesteri Hivatal dologi kiadásai 2015. évben 369 281 Ft, amelyek többsége a szervezési feladatokhoz kapcsolódó kiadások. Ez 10 768 e Ft-tal több mint az előző évben. A növekedés oka többek között a szerződésekből fennálló fizetési kötelezettségek növekedése, továbbá 2014-ban történt újabb kötelezettségvállalásokból adódó többletkiadás.

K4 Ellátottak pénzbeli juttatása (3.4. sz. melléklet)

Az előirányzat összege: 393 456 e Ft már itt került tervezésre, mely 282 300 e Ft-tal kevesebb, mint a 2014. évi eredeti előirányzat.

Az előzményeket már az önkormányzati résznél ismertettük.


A 2015. március 01. napjától hatályba lépő rendelkezések szerint a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, illetve a Szt. 2015.02.28-án hatályos 37.§ (1) bekezdés a)-d) pontjaiban szabályozott rendszeres szociális segély helyébe lépő egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás megállapítása 2015. március 1-től a fővárosi kerületi járási hivatalok hatáskörébe kerül. 2015. február 28-áig a Szt. 2015. március 1-jén hatályos rendelkezései szerint felül kell vizsgálni azon személy aktív korúak ellátására való jogosultságát, akinek a részére 2015. március 1-jét megelőző kezdő időponttal rendszeres szociális segélyre való jogosultság került megállapításra. A felülvizsgálat eredményeként az aktív korúak ellátására vonatkozó, 2015. március 1-jén hatályos rendelkezések szerinti ellátást 2015. március 1-jétől kell megállapítani, akként, hogy a Szt. 2015. február 28-án hatályos 37. § (1) bekezdés a) pontja és c) pontja szerinti személy egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra, míg a 37. § (1) bekezdés b) d) pontja szerinti személy – a feltételek fennállása esetén - foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult. 

2015. március 1. napjától hatályát veszti a Szt. 38.-39.§-a, 50.§ (3) bekezdése és az 55-55/C §-a, így ezen időponttól lakásfenntartási támogatás, méltányossági közgyógyellátásra való jogosultság és adósságcsökkentési támogatás nem állapítható meg.  

A Szt. 134/C.§(1)-(4) bekezdése szerint  „(1) A 2015. január 1-jén lakásfenntartási támogatás megállapítása iránt folyamatban lévő, valamint a 2014. december 31-ét követően lakásfenntartási támogatás megállapítása iránt benyújtott kérelem alapján indult ügyekben a lakásfenntartási támogatást - a 38. § (8) bekezdésben foglaltaktól eltérően - legfeljebb a 2015. február 28-áig terjedő időtartamra kell megállapítani.

(2) A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított, valamint az (1) bekezdés alapján megállapított lakásfenntartási támogatás tekintetében - a jogosultság határozatban megállapított időtartamára, vagy annak megszüntetéséig - a 2015. február 28-án hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

(3) A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított méltányossági közgyógyellátás tekintetében, valamint a méltányossági közgyógyellátással összefüggésben 2015. február 28-án folyamatban lévő ügyekben - a jogosultság határozatban megállapított időtartamára, vagy annak megszüntetéséig - a 2015. február 28-án hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

(4) A 2015. március 1-jét megelőzően megállapított adósságkezelési szolgáltatást - annak megállapított időtartamára vagy annak megszüntetéséig - a 2015. február 28-án hatályos szabályok szerint kell nyújtani.”

A Szt. 134/D.§-a az alábbiak szerint szabályozza a kifutó támogatások finanszírozásának szabályait  „A Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2014. évi XCIX. törvénnyel hatályon kívül helyezett 125. § c) pontja szerinti támogatást a települési önkormányzat továbbra is igénybe veheti

a) azon lakásfenntartási támogatás kifizetéséhez, amelyre való jogosultság kezdő időpontja 2015. március 1-jét megelőző időpont,

b) azon adósságcsökkentési támogatás kifizetéséhez, amely 2015. március 1-jét megelőzően került megállapításra.”


Magyarország 2015. évi központi költségvetéséről szóló 2014. évi C. törvény a pénzbeli szociális ellátások kiegészítésére a fenti módosításoknak megfelelően biztosít támogatást.

A támogatás

a) a Szt. 35. § (1) bekezdése alapján 2015. január-március hónapokban folyósított foglalkoztatást helyettesítő támogatásra kifizetett összegek 80%-ának,

b) az önkormányzat által 2015. évben fizetendő, a Szoctv. 2014. december 31-én hatályban lévő rendelkezései alapján, a Szoctv. 37. § (1) bekezdés a)-d) pontjaiban szabályozott rendszeres szociális segély 90%-ának,

c) a 2015. március 1-jét megelőzően megállapított, a 2015. február 28-án hatályos Szt.

ca) 38. § (2) és (5) bekezdése alapján járó lakásfenntartási támogatásra (figyelembe véve a Szt. 134/C. §-ában foglaltakat is),

cb) 55/A. § alapján járó adósságcsökkentési támogatásra kifizetett összegek 90%-ának igénylésére szolgál.


A gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényt érintő módosítás szerint  2015. június 4-ét követően óvodáztatási támogatás megállapítása iránti kérelem, - ideértve a támogatás ismételt megállapítása iránti kérelmet is, - nem nyújtható be. A települési önkormányzat jegyzője a 2015. június 5-ét megelőzően megállapított óvodáztatási támogatásra való jogosultságot 2015. október 31-ével megszünteti.


Fenti jogszabályi változásoknak a rendszeres szociális segély és a foglalkoztatást helyettesítő támogatás sorainál, az előző évi teljesítési adatai alapján 3 havi utalásnak megfelelő összeget terveztünk. A lakásfenntartási támogatás sorát a már meglévő jogosultságok figyelembevételével terveztük meg. Az óvodáztatási támogatás esetében tervezett összeget megfeleztük, tekintettel arra, hogy a 2015. évben csak egy alkalommal kerül kifizetésre a támogatás.

Az elkerülő tételek miatt, a 2014-es költségvetéshez képest csökkent az előirányzatok összege, így az önrész is.  


K5 Egyéb működési célú kiadások

K502 Elvonások és kifizetések

A rovaton terveztünk 5 500 e Ft-ot, mely az önkormányzat törvényi előíráson alapuló befizetése, a 25 év alatti és 55 év feletti, képzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók, valamint a gyesről visszatérő és tartós munkanélküliség után elhelyezkedő munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódóan a szociális hozzájárulási adóból érvényesített, kiadási megtakarítást jelentő adókedvezmény jogcímen.

K506 Egyéb működési célú támogatások Áh-n belülre (3.8. sz. melléklet).

Az előirányzaton a 2014. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával kapcsolatosan igényelt átlagbérek összegei szerepelnek.

K512 Egyéb működési célú támogatás Áh-n kívülre (2.4. sz. melléklet)

Az előirányzaton a 2014. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával kapcsolatosan igényelt átlagbérek összegei szerepelnek.

K513 Tartalékok (3.3. sz. melléklet)

Költségvetési intézmények nem tervezhetnek tartalékot, így itt előirányzatot sem szerepeltetünk 2015-ben.

K6 Beruházások (3.5. sz. melléklet)

A működéssel kapcsolatos szoftverek, gépek, berendezések, tárgyi eszközök beszerzésein túl 2015-ben kiemelt cél lett a Polgármesteri Hivatal épületének biztonságosabbá tétele egy beléptető rendszer, a vagyonvédelmi rendszer, valamint egy videokamerás megfigyelő rendszer kiépítésével. Erre 9 000 e Ft + ÁFÁ-t terveztünk be.

Terveztünk továbbá 9 000 e Ft + ÁFÁ-t a tavalyi évben megkezdett informatikai fejlesztési program folytatására (ezt tavaly a tartalékok között szerepletettük), továbbá célul tűztűk ki a Képviselő-testületi ülések audovizuális közvetítéséhez szükséges rendszer fejlesztését is, melyre 6 500 e Ft + ÁFÁ-t terveztünk meg. 

A 2015. évi tervezett előirányzat 88 392 e Ft, mely 25 653 e Ft-tal több, mint a 2014. évi előirányzat, mely növekedést fentebb indokoltuk.

K7 Felújítások (3.6. sz. melléklet)

Az előirányzat 68 834 e Ft, mely tartalmazza a Polgármesteri Hivatal homlokzat felújításának második ütemét.


TÁJÉKOZTATÓ TÁBLÁK

Pesterzsébet Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának 2015. évi bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási terve (3.7. sz. melléklet)

Az ütemterv tartalmazza a Polgármesteri Hivatal bevételei és kiadásai ütemezését.

A működési bevételeket egyenletesen minden hónapra terveztük, ugyanúgy, ahogy a kiadások között a személyi juttatások, járulékok, dologi kiadások és segélyek folyósításának várható teljesülését. A felhalmozási kiadásokat a költségvetés elfogadását követően terveztük be március hónaptól. 


Intézmények bevételei (4., 4.1-4.25. sz. mellékletek)

B1 Működési célú támogatások Áh-n belülről


Működési célú támogatás bevétele központi költségvetési szervtől

A Szociális Foglalkoztató 27 857 e Ft összegű bevételt tervezett a Munkaügyi Központtal kötött támogatási szerződések alapján, mely 85 fő február 28-ig, illetve 52 fő március 31-ig történő foglalkoztatását jelenti (2014-ben 153 020 e Ft összegű bevételt tervezett, mely 356 fő foglalkoztatásával volt kapcsolatos). A CSILI Művelődési Központ 1 784 e Ft bevételt tervezett a Munkaügyi Központtal kötött támogatási szerződések alapján, mely 11 fő február 28-ig történő foglalkoztatását jelenti (2014-ben 8 909 e Ft bevételt tervezett, mely 20 fő foglalkoztatásával volt kapcsolatos).

A különbség a két intézménynél összesen 132 288 e Ft.

Az előterjesztéshez benyújtott kiegészítés szerint a Szociális Foglalkoztató és a Csili Művelődési Központ által a költségvetési rendelet tervezet elkészülte után benyújtott közfoglalkoztatásra irányuló előterjesztései alapján a pályázati támogatás összegével növeltük az érintett előirányzatokat, így ezen bevételt is.

Működési célú támogatás bevétele fejezeti kezelésű előirányzatoktól EU-s programok finanszírozására

A CSILI Művelődési Központ a TÁMOP-3.2.12-12/1/KMR-2012-0013 „Hagyomány és innováció” európai uniós pályázaton nyert 2012. évben, melynek 2015. évre tervezett bevétele 1 081 e Ft, ami 8 526 e Ft-tal kevesebb, mint az előző évben.

Működési célú támogatás bevétele társadalombiztosítási pénzügyi alapjaitól

A 2014. évi eredeti előirányzathoz viszonyítva az OEP támogatás összege 4 515 e Ft-tal csökkent - privatizáció miatt - 203 862 e Ft-ra.

B2 Felhalmozási célú támogatások Áh-n belülről

2015-re nem tartalmaz előirányzatot, 2014-ben előirányzatként terveztük meg a Szociális Foglalkoztató a közfoglalkoztatottak foglalkoztatására kapott támogatását 3 426 e Ft-ot.

B4 Működési bevételek

Az intézmények működési bevételei magukban foglalják a szolgáltatások díjbevételét (nyújtott szolgáltatások ellenértéke, helyiségbérleti bevételek, alkalmazottak térítése) a közvetített szolgáltatások értékét, az intézményi ellátási díjakat, a kiszámlázott általános forgalmi adót, a rászorultságtól függő támogatás összegét, valamint az általános forgalmi adó visszatérítését.

A 2014. évi költségvetésben 582 788 e Ft volt az előirányzat, 2015-re 636 499 e Ft-ot terveztünk meg, amely 53 711 e Ft-tal emelkedett. Főként a rászorultságtól függő támogatás összegének tervezése miatt nőtt 87 297 e Ft + 23 569 e Ft ÁFA-val, viszont csökkent 51 522 e Ft-tal, az intézmények között megszüntetett energia továbbszámlázása miatt és csökkent a Szociális Foglalkoztató bedolgozói által nyújtott szolgáltatások bevételével, 6 350 e Ft-tal.

Az intézmények működési bevételüket a 2015. évi várható bevételeikkel tervezték meg.

B8 Finanszírozási bevételek

Előző évi működési célú maradványként a közfoglalkoztatottak 2015. évi kiadásaira 2014. decemberében megkapott előlegeket terveztük 12 371 e Ft-ot.

Irányítószervi támogatás

A 2014. évi eredeti költségvetési támogatás 3 210 363 e Ft volt, 2015. évben 3 440 471 e Ft. A növekedés oka - 230 108 e Ft - nagymértékben az óvodák pedagógusainak 2014. szeptember 1-jei béremeléséből, a minimálbér és garantált bérminimum, munkáltatói döntésen alapuló illetmény emeléséből, állásfejlesztésekből, béren kívüli juttatás tervezéséből, az élelmezési kiadások emelkedéséből (óvodákban 15%, bölcsődékben 9,6%), a helyi rendelet szerint átvállalt nyersanyagnorma emeléséből adódik.

Intézmények kiadásai (4., 4.1-4.24. sz. mellékletek)

B1 Személyi juttatások


Az intézmények 2014. évi eredeti személyi juttatás előirányzata 1 981 306 e Ft volt, 2015. évben ez 1 993 988 e Ft. A személyi juttatás 12 682 e Ft-tal nőtt.


A csekély mértékű emelkedés oka, hogy az óvodák pedagógusainak 2014. szeptember 1-jei béremelése, a minimálbér és garantált bérminimum emelése, a pénzügyi, gazdasági és adminisztratív munkakörben dolgozók munkáltatói döntésen alapuló illetményének emelése, az állásfejlesztések miatti emelkedés, béren kívüli juttatás tervezése mellett a közfoglalkoztatottak létszámának jelentős csökkenése miatt 116 546 e Ft-tal kevesebbet terveztünk.

A 2015. évi eredeti előirányzatok között tervezésre kerültek a kötelező feladatok, remélve, hogy elegendő előirányzat áll az intézmények rendelkezésére.

A személyi juttatások javasolt előirányzata fedezetet nyújt az intézmények munkavállalóinak éves törvény szerinti illetményeire, kötelező átsorolásaira, - köztük a minimálbérre és a garantált bérminimumra történő emelésre -a 2015. január 1-jén érvényes bértábla szerint. A költségvetési rendelettervezetben szereplő előirányzat tartalmazza a pénzügyi, gazdasági és adminisztratív munkakörben dolgozók munkáltatói döntésen alapuló illetményének emelését, a megtervezett állásfejlesztéseket, a 2% kereset-kiegészítés fedezetét, a 25, 30 és 40 éves munkaviszonnyal összefüggő jubileumi jutalmakat. A költségvetési rendelettervezetben szereplő előirányzat tartalmaz készenléti díjakat, műszakpótlékot, túlóra díjakat, megbízási díjakat, illetve megterveztük azoknak a közalkalmazottaknak a felmentési időre járó kifizetéseit, akik 2015-ben rendelkeznek a nyugdíj megállapításához szükséges jogosultsági idővel, és kérelmezték a munkaviszonyuk felmentéssel történő megszüntetését.

Az óvodapedagógusok 2015. szeptember 1-jei bérfejlesztésének összegét az intézményi előirányzatok nem tartalmazzák (előreláthatólag 6 238 e Ft munkaadókat terhelő járulékkal együtt, a várható támogatás összege 6 230 e Ft. Az önkormányzat tartalékai között 6 500 e Ft-ot terveztünk a kiadások fedezetére).

A 2015. évben az alábbi állásfejlesztésekkel tervezték meg az intézmények költségvetéseiket:

-Pesterzsébeti Lurkóház Óvodában két hat órás munkakörből 8 órás lett,

-Pesterzsébet Önkormányzatának Humán Szolgáltatások Intézményénél 1 logopédus állás került kialakításra,

-a GAMESZ-nál 3 fő pénzügyi-számviteli álláshely került kialakításra,

-a GAMESZ-nál 4 fő karbantartói álláshely került kialakításra (gyorsszolgálati munka megoldására),

-Pesterzsébeti Múzeumban fél fő álláshely fejlesztésre került még sor.


Az intézményben dolgozók részére a tervezett költségvetés fedezetet nyújt a munkába járással kapcsolatos (vidékről bejáró munkavállalók) közlekedési költségtérítésre és a közalkalmazottak béren kívüli juttatására –Erzsébet utalvány formájában havi 4 000 Ft/hó/fő 12 hónapra tervezve.



K2 Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 2014. évben 554 013 e Ft volt. 2015-ben ez 569 370 e Ft. A munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 15 357 e Ft-tal nőtt


Megterveztük a személyi juttatások után a 27% munkaadókat terhelő járulékot és szociális hozzájárulási adót, rehabilitációs hozzájárulást, a béren kívüli juttatások és egyéb költségtérítések után fizetendő munkáltatót terhelő egészségügyi hozzájárulás és személyi jövedelemadó összegét, valamint táppénz-hozzájárulást.


Csökkentettük a 2014. december hónapra érvényes kedvezményes szociális hozzájárulási adó befizetendő összegével, melyet a Befizetési kötelezettségek előirányzat tartalmaz. (1 915 e Ft).

Csökkent a rehabilitációs hozzájárulás összege is 4 967 e Ft-tal, több megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásával.


K3 Dologi kiadások

A dologi kiadások 2014. évi eredeti előirányzata 1 626 970 e Ft volt, 2015. évben 1 646 044 e Ft, összességében 19 074 e Ft-tal nőtt.

A közüzemi díjakhoz, a szemétszállításhoz, kéménysepréshez, a telefon és internet, valamint az intézmények által továbbszámlázásra kerülő közüzemi és egyéb díjakhoz szükséges kiadásokat a GAMESZ által kiadott segédlet alapján terveztük.

A szolgáltatási kiadások az ismert kötelezettségvállalások, GAMESZ által az intézményekre összeállított analitika és az előző évi teljesítések alapján kerültek megtervezésre.

A gyermekek, tanulók étkezési kiadásai az óvodákban 15%-kal, a bölcsődékben 9,6%-kal nőttek, így ezen az előirányzaton nőtt a kiadás a tavalyi tervszámokhoz képest.

A készletbeszerzések között megtervezésre kerültek a szakmai és az üzemeltetési anyagok beszerzéséhez szükséges költségek. A szakmai anyagok beszerzéséhez meghagytuk a 2014-ben a gyermek, illetve a csoportszámok arányában tervezett összegeket (gyermekenként 5000,-Ft, csoportonként 50 000,- Ft).

A működéshez szükséges üzemeltetési anyagok beszerzésére (irodaszer-, nyomtatványbeszerzés, hajtó- és kenőanyagok kiadásai, munkaruha, védőruha beszerzése, egyéb anyagbeszerzések) a tavalyi pénzforgalmi adatok és tapasztalati értékek alapján terveztünk előirányzatot.

A közvetített szolgáltatások (továbbszámlázás) kiadásai csökkentek az intézmények között megszüntetett energia továbbszámlázása miatt.

A Csili Művelődési Központ a TÁMOP-3.2.12-12/1/KMR-2012-0013 „Hagyomány és innováció” európai uniós pályázat 2015. évre tervezett kiadásaira 672 e Ft –ot tartalmaznak az kiadási előirányzatok.


K4 Ellátottak pénzbeli juttatása

Az előirányzat az előző évi tervezett 450 e Ft mellett tartalmazza a rászorultságtól függő támogatás nettó adatait 87 297 e Ft összegben (100%, illetve 50%-os étkezési kedvezmények összege).

K502 Befizetési kötelezettségek

Az előirányzat a 2014. december hónapra érvényes kedvezményes szociális hozzájárulási adó befizetendő összegét tartalmazza (1 915 e Ft).

K6 Beruházások

A beruházások között összesen 24 861 e Ft-ot terveztünk.

Az összeg tartalmazza:

- az óvodákban a mosogatógépek beszerzésének folytatását, nagyteljesítményű porszívók beszerzését,

- a GAMESZ-nél az iskolai telephelyekre hűtőgép, szeletelőgép illetve a munkaügyi, pénzügyi, számviteli dolgozók részére számítógép beszerzéséhez szükséges kiadásokat és egyéb kis értékű tárgyi eszközök beszerzését,

- a Szociális Foglalkoztatóban és Pesterzsébeti Múzeumban egyéb kis értékű tárgyi eszközök beszerzéséhez szükséges kiadásokat,

- a CSILI Művelődési Központban a kis értékű tárgyi eszközök mellett a Nyugdíjas Klubba hűtőszekrény, villanyfőző, konyhabútor, mosogató beszerzését,

- a HSZI-ben gépkocsi, ipari mosó- és szárítógép az Idősek Átmeneti Otthonába és egyéb kis értékű tárgyi eszközök beszerzését.


TÁJÉKOZTATÓ TÁBLÁK

Pesterzsébet Önkormányzat intézményeinek 2015. évi bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási terve (4.23. sz. melléklet)


Az ütemterv tartalmazza az intézmények bevételei és kiadásai ütemezését.

Bevételek

A működési célú támogatások a HSZI esetében egyenletesen oszlanak meg a szakfeladatok folyamatos működése révén.

A Szociális Foglalkoztató és a Csili Művelődési Ház esetében a Budapest Főváros Kormányhivatalának közfoglalkoztatási pályázatai 04. hóig kerültek eredeti előirányzatként megtervezésre.

A Csili Művelődési Ház TÁMOP pályázat 2015. év első felében várhatóan lezárul.

A működési bevételek a nyári oktatási intézménybezárások miatt a vásárolt élelmezéssel együtt változnak.

A finanszírozás bevételek a kiadások – más forrásból származó bevételek különbségnek megfelelően kerülnek tervezésre.


Kiadások

A Személyi juttatások és Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó január hónapban még a 2014. évi minimálbér és garantált bérminimum miatt alacsonyabb. Február hónaptól már a 2015. január 1-jétől hatályos minimálbér és garantált bérminimum emelés, valamint a munkáltatói döntésű bérelem esetleges emelési lehetőségének visszamenőleges volta miatt magasabb.


A dologi kiadások a közműszámlák és a vásárolt élelmezés számlák nem egyenletes megoszlása miatt változik.

A közműszámlák esetében jellemzően a január – március időszak erőteljesebb, míg a vásárolt élelmezés esetében a nyári oktatási intézményi zárva tartások miatt a tanév hónapjaiban jelentkeznek magasabb kiadások értékekkel.


Az ellátottak pénzbeli juttatásai az intézményi bezárások miatt jellemzően a vásárolt élelmezés ütemét követik.


Az egyéb működési kiadásokra a jogszabályi változások miatt 2015. január hónapra került előirányzat megtervezésre.


A beruházásokra megtervezett értékeket az intézmények jellemzően már elfogadott költségvetés után pár hónappal megvalósítják.


Az intézmények 2015. évi közvetett támogatásai (4.24. sz. melléklet)

A közvetett támogatások az intézmények által megadott adatokat tartalmazzák.

Ellátottak térítési díjának, kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege 119 085 e Ft.

-A 12/2008. (III. 31.) Ök. sz. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő térítési díjakról 19. § (6) bekezdése szerint a polgármester az intézményvezető által megállapított személyi térítési összegtől – külön méltánylást érdemlő körülmény esetén – a rendelet melléklete szerint tényleges díjkategóriától eggyel lefelé eltérhet.

-Az aktív korú lakosság számára nyújtott kedvezményes és az intézményi étkezés térítési díj különbözete éves összege.

Egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege: 15 386 e Ft

A tagsági díj vagy jelképes hozzájárulás ellenében igénybe vehető szolgáltatások többek között, melyre Képviselő-testületi döntés alapján támogatásban részesülnek:

  • a közművelődésről szóló 1997. évi CXL tv. az önkormányzatok kiemelt feladatának tartja az ismeretszerző, az amatőr alkotó művelődő közösségek tevékenységének támogatását,
  • a családi összetartozást erősítő, együttes élményszolgáló tevékenységek szervezése,
  • az egyetemes komolyzenei, dzsesz, zenei és színházi kultúra értékeinek Pesterzsébeti bemutatása, a kultúra közvetítés helyi intézményének kiemelt feladata stb.


Helyiségek, eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege: 3 137 e Ft, mely az előzőekben felsoroltakhoz kapcsolódik.


Az előterjesztés 2. számú melléklete.




HATÁSVIZSGÁLATI LAP


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testületének a ../2015. (…...)  önkormányzati rendelete az önkormányzat 2015. évi költségvetéséről.


A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése értelmében a jogszabályok előkészítése során előzetes hatásvizsgálatot kell lefolytatni. A (2) bekezdés alapján az előzetes hatásvizsgálat keretében, az alábbi tényezők vizsgálata szükséges:


Társadalmi hatások, gazdasági, költségvetési hatások: A rendelet elfogadásának gazdasági hatásai a nyújtott támogatásokon keresztül érvényesül a támogatott szervezetek gazdasági életében, a rendelet által elfogadott beruházások kivitelezése bevételi lehetőséget biztosít a vállalkozások, és egyéni vállalkozók számára.


Környezeti következmények: A rendeletben elfogadott egyes feladatok elvégzésével hozzájárulunk környezetünk védelméhez, annak megőrzéséhez.


Egészségi következmények: A rendelet elfogadásának közvetlen egészségügyi következménye nincs.


Adminisztratív terheket befolyásoló hatások: A rendelet elfogadásának az adminisztratív terheket tekintve nincs számottevő hatása. 


A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Jelen rendelet elfogadásának elmaradása esetén az önkormányzat gazdálkodása és ezen keresztül működése nem valósulhat meg.


A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A rendelet megalkotásához és alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
















 

Mellékletek