Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 14/2016. (IV.21.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 38/2008. (XI: 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 22- 2016. 04. 22

                                                                                               


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

14/2016. (IV./21.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 38/2008. (XI. 28.) Ök. számú rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 38/2008. (XI. 28.) Ök. számú rendeletének módosításáról a következőket rendeli el:


1. §


A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 38/2008. (XI. 28.) Ök. számú rendelet 1. melléklete helyébe jelen rendelet melléklete lép.


2. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, majd az azt követő napon hatályát veszti.


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testülete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló  38/2008. (XI. 28.) Ök. számú rendelet módosításáról szóló 14./2016. (IV./21.) önkormányzati rendelete indokolása


A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvényben a jogszabálytervezetek véleményezésével kapcsolatban támasztott követelmények alapján szükséges a fenti tárgykör önkormányzati rendeletben történő szabályozása, annak érdekében, hogy az önkormányzati jogalkotás folyamata megfeleljen a törvény előírásainak.

Általános indokolás


A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-a alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével rendeletben határozza meg, hogy a közművelődési tevékenység támogatását milyen konkrét formában, módon és mértékben látja el.


Az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság javaslatára, az Önkormányzat Képviselő-testületének a javaslatot elfogadó egyetértésével emeltük be a rendelet 1. mellékletébe a meghatározott szolgáltatások finanszírozásának módját és mértékét.

A hivatkozott javaslat mellékelve.


Az önkormányzati rendeletet az EU intézményeknek, tagállamoknak, illetve más államnak előzetesen nem kell megküldeni sem bejelentésre, sem egyéb véleményezésre.


Részletes indokolás


  1. §-hoz


A rendelet 1. mellékletében az alábbi módosításokat vezettük át:


A díjmentes szolgáltatások igénybevételére jogosultak köre a „közművelődés – hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása” besorolás alatt az alábbiakkal egészül ki:


  1. Pesterzsébeti Kossuth Társaság évi 12 alkalom
  2. Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Szervezete 12 alkalom




2. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.


Mellékletek