Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 22/2016. (VII.8.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 07. 09- 2016. 07. 09

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

22/2016. (VII. 08.) önkormányzati rendelete


az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 11. § (10) bekezdése új d) ponttal egészül ki:

„d) olyan pályázó pályázatát tartalmazza, aki, vagy vele együtt költözőként a pályázatban megjelölt hozzátartozója jogcím nélkül használ önkormányzati bérlakást, vagy a lakás használatával kapcsolatosan a pályázó, vagy a pályázatban együttköltözőként megjelölt személyek bármelyikével szemben bármely jogcímen per van folyamatban.”

2. § A Rendelet 52. § (3) bekezdése új c) ponttal egészül ki:

„c) a rendeltetésszerű használatra alkalmas helyiségben folytatni kívánt tevékenység végzéséhez szükséges felújítások, beruházások elvégzésének költsége az induló bérleti díj 3 évre számított összegét meghaladja.”

3. § A Rendelet új 55/B. §-sal egészül ki:

„55/B. § (1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak abban, hogy a bérbeadó tulajdonában lévő helyiségben a bérlő a folytatni kívánt tevékenység végzése érdekében felújítási munkákat, illetve beruházásokat végez, melyeket a bérbeadó kizárólagos tulajdonába ad a munkák elvégzését követően. Ebben az esetben a bérlővel bérleti előszerződést kell kötni, melyben szerepeltetni kell

a)a bérbeadó által elfogadott és a bérlő által megvalósítandó felújítási munkák, beruházások tételes felsorolását, azok költségvetéssel alátámasztott, kalkulált költségét,

b)az elvégzendő munkákkal szemben támasztott minőségi követelményeket,

c)a munkálatok elvégzésének határidejét, mely nem lehet hosszabb 12 hónapnál,

d)a műszaki ellenőrzés módját,

e)a költségek bérlő részére történő megtérítésének módját, vagy

f)azt az időszakot hónapokban meghatározva, amely időszak alatt a bérlő a felmerült költsége ellenében a bérleti díj legfeljebb 75%-ának megfizetése alól mentesül,

g)az ingatlan birtokba adásától kezdődően a bérleti szerződés megkötésének időpontjáig terjedő időszakra a közüzemi díjak megfizetésére vonatkozó szabályokat.

(2) A Gazdasági Bizottság a munkálatok elvégzésének határidejét – a bérlő kérésére – indokolt esetben, legfeljebb egy alkalommal, további 60 nappal meghosszabbíthatja.

(3) A bérlővel a bérleti szerződés abban az esetben köthető meg, ha az (1) bekezdés alapján megkötött bérleti előszerződésben vállalt kötelezettségét maradéktalanul teljesítette.

(4) A megkötendő bérleti szerződésben foglaltakra az 55/A. § (3) és (5) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.”

4. § (1) E rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.



      Szabados Ákos                                                                      dr. Demjanovich Orsolya

  polgármester                                                                            jegyző



Általános indokolás


Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 27/2015. (XI.16.) önkormányzati rendelet módosítását a lefolytatott szociális bérlakás-pályázat tapasztalatai indokolják.


Részletes indokolás


1.§


A pályázati eljárásban új érvénytelenségi okot ír elő.


2.§


Rendeltetésszerű használatra alkalmas, de a folytatni kívánt tevékenység elláthatósága érdekében felújítási munkák, beruházások elvégzésére szoruló ingatlanok esetében megteremti a hosszú távú, 15 évre vonatkozó bérbeadás feltételeit.


3.§


Új rendelkezést iktat be a rendeletbe a bérlő által elvégzendő felújítások, beruházások elvégzésére vonatkozóan, megteremti az bérleti előszerződés megkötésének feltételeit a munkák elvégzésének időszakára.


4.§


Hatályba léptető és deregulációs rendelkezéseket tartalmaz.




Mellékletek