Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 23/2016. (VII.8.) önkormányzati rendelete

a vásárokról és piacokról szóló 13/2016. (IV. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 07. 09- 2016. 07. 09

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

23/2016. (VII. 08.) önkormányzati rendelete


a vásárokról és piacokról szóló 13/2016. (IV.21.) önkormányzati rendelet módosításáról


Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében foglaltak szerint eredeti jogalkotói hatáskörében a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III.13.) Korm. rendeletben foglaltakra figyelemmel, a pesterzsébeti piacok működtetése, valamint pesterzsébeti lakosság zökkenőmentes ellátása érdekében a vásárokról és piacokról szóló 13/2016. (IV.21.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:


1.§ A vásárokról és piacokról szóló 13/2016. (IV.21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2.§ cb) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

      „cb) kereskedői és őstermelői árusítóasztal tulajdonosa, valamint bérlője.”

2.§ (1) A Rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

      „(1) A piac területén biztosított területért a helyhasználók a fenntartó által megállapított díjat kötelesek fizetni (a továbbiakban: helyhasználati díj).”

              (2) A Rendelet 6. §-a új (4) bekezdéssel egészül ki:

      „(4) A helyhasználati díj késedelmes teljesítése esetén a késedelem időtartamára a helyhasználó a helyhasználati díjon felül a Polgári Törvénykönyv késedelmi kamatra vonatkozó rendelkezései alapján megállapított késedelmi kamatot köteles az üzemeltető részére fizetni.”

3.§ A Rendelet 7. § (2)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A helyhasználó a helyhasználati szerződésben megjelölt helyen jogosult árusítani. A helyhasználó a részére kijelölt árusítóhelyet kizárólag az üzemeltető előzetes, írásbeli hozzájárulásával jogosult albérletbe adni, illetve annak használatát harmadik személy részére egészben vagy részben átengedni. Az őstermelői árusító asztalokat nem lehet albérletbe adni, illetve annak használatát harmadik személy részére egészben vagy részben átengedni.

(3) A Budapest XX. kerület Tátra téri Piac és Vásárcsarnok területén elhelyezkedő új vásárcsarnokban található helyiségek tartós helyhasználói, illetve bérlői a helyiségek előtt felfestéssel jelölt területet jogosultak használni. Helyhasználati szerződés csak a felfestéssel jelölt területen belüli területre köthető. A helyhasználati szerződésben pontosan meg kell határozni a ténylegesen használt terület mértékét, és a fizetendő helyhasználati díj összegét. A szerződés minimálisan 1m2-re köthető és minden megkezdett m2 után kell fizetni. ”

4. § A Rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A napi helyhasználó kizárólag az üzemeltető által előzetesen kijelölt helyet foglalhatja el, mely másra át nem ruházható.”

5. §  (1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

        (2) E rendelet a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.





                  Szabados Ákos                                              dr. Demjanovich Orsolya

                    polgármester                                                                     jegyző




ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS


A vásárok és piacok műkötetésére vonatkozó szabályokat a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény, valamint a vásárokról, a piacokról, és a bevásárlóközpontokról szóló 55/209. (III.13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r.) tartalmazza. A rendelet módosítását a 13/2016. (IV.21.) önkormányzati rendelet megalkotását követő kereskedői egyeztetések indokolják.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


  1. §


Pontosítja a tartós helyhasználó fogalom meghatározását.



  1. §


Pontosítja a helyhasználati díj fogalmát, valamint a helyhasználati díj késedelmes megfizetése esetére kamatfizetési kötelezettségről rendelkezik.



  1. §


A tartós helyhasználat szabályait pontosítja a piacok zökkenőmentes üzemeltethetősége érdekében.



    4.   §


Pontosítja a napi helyhasználó helyfoglalását.


                                                                         5.    §


Hatályba léptető és deregulációs rendelkezéseket tartalmaz.





Mellékletek