Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 30/2016. (X.26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 27- 2016. 10. 27

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

30/2016.  (X. 26.) önkormányzati rendelete


a  települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §  A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet               (a továbbiakban: Rendelet) 1.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A rendelet 15. § (11) bekezdése és a (14) bekezdése szerinti rendkívüli települési támogatás tekintetében a rendelet hatálya Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében foglalt személyekre terjed ki.”

2. § A Rendelet 11. §-a következő l) ponttal egészül ki:

„ l) a középiskolai tanulmányi támogatásról.”

3. § A Rendelet 34/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Sporttámogatásra jogosult az általános iskolai tanulmányokat folytató gyermek, ha

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, vagy

b) a szülő vagy más törvényes képviselő egyedül neveli és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 250%-át.”  

4. § A Rendelet 34/B. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Oltási támogatásra jogosult - a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott keret erejéig a - 0-18 éves korú gyermek, ha

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 %-át, vagy

b) a szülő vagy más törvényes képviselő egyedül neveli és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 250 %-át.”  



5. § A Rendelet 34/C. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Születési támogatásra jogosult

a) a szülő anya,

b) az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték,

c) a gyám, ha a gyermek születését követően 180 napon belül - jogerős határozat alapján - a gondozásába került,

d) az apa, ha a gyermek édesanyja elhunyt, vagy a szülői felügyeleti jogot kizárólag az apa gyakorolja

feltéve, hogy

az a) és d) pont szerint jogosult a kérelem benyújtásakor és a szülés időpontját közvetlenül megelőzően legalább egy éve,

a b) és c) pont szerint jogosult a kérelem benyújtásakor és a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően legalább egy éve

rendelkezik lakóhellyel Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet közigazgatási területén.”     

6. § A Rendelet az alábbi 34/D. §-sal és alcímmel egészül ki:

                                                Középiskolai tanulmányi támogatás

34/D. § (1) Középiskolai tanulmányi támogatásra jogosult - a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott keret erejéig - az a tanuló,


  1. aki állami fenntartású középfokú oktatási intézmény 9-12. évfolyamára jár, a 20. életévét nem töltötte be és tanulmányi eredménye a 4,5-es tanulmányi átlagot eléri, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 %-át,
  2. a szülő vagy más törvényes képviselő által egyedül nevelt, 3 vagy több gyermekes családban élő, illetve emelt összegű családi pótlékban részesülő gyermek esetén, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 200 %-át.

(2) A középiskolai tanulmányi támogatás iránti kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a nagykorú kérelmező nyújthatja be, minden év július 31-ig.

 (3) A támogatásra való jogosultságot a kérelem benyújtását megelőző tanulmányi évre vonatkozó bizonyítványban rögzített tanulmányi átlageredmény alapján kell megállapítani.

(4) A középiskolai tanulmányi támogatás iránti kérelmet tanulmányi évente meg kell újítani.

(5) A középiskolai tanulmányi támogatás összege 35.000,-Ft.”

7.§ A Rendelet az alábbi 34/E. §-al egészül ki

34/E. § A 2015/16. tanévben elért eredményei alapján középiskolai tanulmányi támogatásra jogosult - a 2016.évi költségvetési rendeletben meghatározott keret erejéig - az a tanuló,

  1. aki állami fenntartású középfokú oktatási intézmény 9-12. évfolyamára jár, a 20. életévét nem töltötte be és tanulmányi eredménye a 4,5-es tanulmányi átlagot eléri, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 150 %-át,
  2. a szülő vagy más törvényes képviselő által egyedül nevelt, 3 vagy több gyermekes családban élő, illetve emelt összegű családi pótlékban részesülő gyermek esetén, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 200 %-át.

(2) A középiskolai tanulmányi támogatás iránti kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a nagykorú kérelmező nyújthatja be, 2016. december 1-ig.

 (3) A támogatásra való jogosultságot a 2015/16. tanévre szóló bizonyítványban rögzített tanulmányi átlageredmény alapján kell megállapítani.

 (4) A középiskolai tanulmányi támogatás összege 35.000,-Ft.”

Záró rendelkezések

8. §  Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



9. § (1) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete II. Polgármesterre átruházott hatáskörök 3. pontja az alábbi l) ponttal egészül ki :

„ l) középiskolai tanulmányi támogatásról.”  


(2) Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete 2. számú melléklet 3. Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Informatikai Bizottság átruházott hatáskörei alcím 14. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: „Dönt az oktatási, kulturális, támogatási céltartalék és a BURSA ösztöndíj előirányzat felosztása tekintetében.”



10.§ Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2006. (IX.27.) Ök.sz. rendelete a Helyi Felsőoktatási Támogatásról hatályát veszti.








     Szabados Ákos                                                      dr. Demjanovich Orsolya

            polgármester                                                                   jegyző





Mellékletek