Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 06/2016. (II.16.) önkormányzati rendelete

A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 01- 2016. 03. 01

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2016 (II 16.) önkormányzati rendelete


a  települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról



Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § (1) A települési támogatásokról szóló 2/2015. (II.17.) önkormányzati rendelet               (a továbbiakban: Rendelet) 1.§ (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A rendelet hatálya - ha e rendelet másképp nem rendelkezik - Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező vagy tartózkodási hellyel rendelkező és e tartózkodási helyen életvitelszerűen élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében foglalt személyekre terjed ki.”


(2)  A Rendelet 1.§-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A rendelet 15. § (11) bekezdése és a (14) bekezdése szerinti rendkívüli települési támogatás tekintetében a rendelet hatálya Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és e címen életvitelszerűen élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében foglalt személyekre terjed ki.”

2. §  A Rendelet 6. § -a az alábbi (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az e rendeletben szabályozott ellátásban részesülő személy vagy törvényes képviselője a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását annak bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles bejelenteni.”

3. § A Rendelet 11. §-a az alábbi i), j) és k) ponttal egészül ki:

„ i) a sporttámogatásról,

  j) az oltási támogatásról,

  k) a születési támogatásról. ” 

4. § A Rendelet 15. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A rendkívüli települési támogatás összegének megállapítására a becsatolt bizonyítékok figyelembevételével, a tényállás tisztázásától függően kerül sor, azzal, hogy a támogatás egyszeri összege nem lehet kevesebb 3000 forintnál.”

5. § A Rendelet 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A települési gyógyszertámogatás az első kérelem benyújtását követően 2 havonta igényelhető és évente legfeljebb 5 alkalommal állapítható meg.”

6. § A Rendelet 20. §-a helyébe az alábbi a következő rendelkezés lép:

„20. § (1) A köztemetés elrendelése esetén a Szt. 48. §-ában foglalt rendelkezések szerint kell eljárni.

„(2) Az eltemettetésre köteles személy kérelemre, különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén, részben vagy egészben mentesíthető a Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában meghatározott megtérítési kötelezettsége alól.


(3) Különös méltánylást érdemlő körülménynek tekintendő,

a) ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő személy esetén annak 200 %-át, 

b) ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülélő személy esetén annak 150 % -át  

és a kérelmező, valamint családja vagyonnal nem rendelkezik.


(4) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítése alól

a) (3) bekezdés a) pontjában meghatározott körülmény fennállása esetén 50 %-os mértékben,

b) (3) bekezdés b) pontjában meghatározott körülmény fennállása esetén egészben

mentesíthető.


(5) A (4) bekezdés a) pontja szerinti részbeni mentesítés esetén, a köztemetés költségeinek fennmaradó összegének megtérítésére 12 havi részletfizetés engedélyezhető, amennyiben ez a kérelemben megjelölésre került.


(6) A kérelemhez minden esetben csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmére vonatkozó igazolásokat, valamint a Korm. rend. 1. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot.”


7. §  A Rendelet 28. §-a az alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Amennyiben a kérelmező hitelt érdemlően igazolja, hogy háztartásában a települési díjhátralék csökkentési támogatás iránti kérelem benyújtását megelőző 12 hónapon belül méltányolható változás (hozzátartozó halála, válás, felnőtté vált gyermekének elköltözése) következett be, vagy háztartásában fogyatékossági támogatásban, tartós betegségére vagy súlyosan fogyatékosságra tekintettel emelt összegű családi pótlékban illetve szakorvosi igazolás alapján krónikus betegségben szenvedő személy él, az (1) bekezdésében meghatározott elismert lakásnagyságnál egy kategóriával nagyobb lakásnagyság tekintendő elismert lakásnagyságként.” 



8. § A Rendelet az alábbi 34/A. §-sal és alcímmel egészül ki:

                                                           

Sporttámogatás

34/A. § (1) A sporttámogatás a pesterzsébeti telephelyű és székhelyű sportegyesületek (a továbbiakban: egyesület) szakosztályaiban történő sportolás havi tagdíjának költségéhez biztosít  támogatást - a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott keret erejéig - a szociálisan rászoruló 1-8. osztályban tanuló gyermekek részére.

(2) Spottámogatásra jogosult Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és ezen a címen életvitelszerűen élő általános iskolai tanulmányokat folytató gyermek, ha

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140%-át, vagy

b) a szülő vagy más törvényes képviselő egyedül neveli és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 150%-át.  

(3) A sporttámogatás iránti kérelmet a szülő vagy más törvényes képviselő nyújthatja be.

(4) A sporttámogatás iránti kérelemhez csatolni kell a család jövedelmére vonatkozó igazolásokat, a gyermek iskolalátogatási igazolását, a szülő nyilatkozatát, melyben hozzájárul, hogy a gyermek jogosultságára vonatkozóan Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal)  tájékoztatást nyújtson az egyesület részére, valamint a választott egyesület (5) bekezdése szerinti igazolását.

(5) Az egyesület igazolása tartalmazza az egyesület azonosítóit, folyószámlaszámát, nyilatkozatát, hogy a kérelemben érintett gyermeket az egyesület fogadni képes, továbbá hozzájárulását, hogy a gyermek 4 hetet meghaladó igazolatlan hiányzását jelzi a jogosultságot megállapító szerv felé.  

(6) A sporttámogatás havi összege a tagdíj havi összege, de legfeljebb 5000 forint.    

(7) A sporttámogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától egy évre kerül  megállapításra, a megállapított támogatást a választott egyesület felé havonta kell folyósítani.  

(8) A Hivatal a megállapított jogosultságról tájékoztatja a választott egyesületet.

(9) A sporttámogatásra való jogosultság megszűnik, ha a gyermek az egyesület jelzése alapján az edzésekről 4 hetet meghaladóan igazolatlanul távolmarad, vagy a 8. osztályos tanulmányait befejezte.  

(10) A (9) bekezdésben meghatározott esetekben a támogatást a megszüntetés alapjául szolgáló tény bekövetkeztének hónapja utolsó napjával kell megszüntetni.  


9. § A Rendelet az alábbi 34/B. §-sal és alcímmel egészül ki:

Oltási támogatás

„ 34/B. § (1) Az oltási támogatás az agyhártyagyulladás, a rota vírus, a bárányhimlő okozta megbetegedési veszély elhárítása céljából beadott védőoltás költségeihez biztosított utólagos hozzájárulás. 

(2) Oltási támogatásra jogosult - a tárgyévi költségvetési rendeletben meghatározott keret erejéig - Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező és ezen a címen életvitelszerűen élő 0-18 éves korú gyermek, ha

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 220 %-át, vagy

b) a szülő vagy más törvényes képviselő egyedül neveli és családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 250 %-át.  

(3) Az oltási támogatás iránti kérelemet a szülő vagy más törvényes képviselő nyújthatja be.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a család jövedelmére vonatkozó igazolásokat, az oltóanyag megvásárlását igazoló gyógyszertári bizonylatokat (a gyermek ill. a kérelmező nevére kiállított számla), valamint a házi gyermekorvos igazolását vagy az oltási könyvet az oltásról.

(5) Az oltási támogatás a benyújtott kérelem és csatolt igazolások alapján utólag kerül megállapításra, összege a megvásárolt oltóanyag igazolt költsége.                         

10. § A Rendelet az alábbi 34/C. §-sal és alcímmel egészül ki:    

Születési támogatás

„34/C. § (1) Születési támogatásra jogosult

a) a szülő anya,

b) az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték,

c) a gyámot, ha a gyermek születését követően 180 napon belül -jogerős határozat alapján - a gondozásába került,

d) az apát, ha a gyermek édesanyja elhunyt, vagy a szülői felügyeleti jogot kizárólag az apa gyakorolja

feltéve, hogy a szülés időpontját közvetlenül megelőzően Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén legalább 1 éve lakóhellyel rendelkezik és ezen a címen életvitelszerűen él.

(2) A születési támogatás összege gyermekenként 10.000 forint.

(3) A születési támogatás iránti kérelmet a szülést követő 180 napon belül, az (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti esetben a jogerős határozatot követő 60 napon belül lehet benyújtani.

(4) Nem jár születési támogatás, ha a szülők a gyermek születését megelőzően a hatóság előtt lemondtak a születendő gyermekről és hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához.

(5) Amennyiben az anya a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző egy éve Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet közigazgatási területén lakóhellyel nem rendelkezik, a települési születési támogatás akkor állapítható meg részére, ha a gyermek édesapja rendelkezik ezen jogosultsági feltétellel. ”  

Záró rendelkezések

11. §  Jelen rendelet 2016. március 01. napján lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.



12. § Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 37/2014. (XI.13.) önkormányzati rendelete II. Polgármesterre átruházott hatáskörök 3. pontja az alábbi i), j) és k) ponttal egészül ki :

„ i) a sporttámogatásról,

   j) az oltási támogatásról,

   k) a születési támogatásról.”  





Szabados Ákos                                                         Kócziánné dr. Pohl Mónika

  Polgármester                                                                 jegyzőt helyettesító aljegyző










Mellékletek