Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkornányzat Képviselő-testületének 11/2017. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a helyi telekadóról szóló 41/2012. (XII. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 04. 27- 2017. 04. 27

Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata Képviselő-testületének


11/2017. (IV. 26.) önkormányzati rendelete


a helyi telekadóról szóló 41/2012. (XII. 7.) önkormányzati rendeletének módosításáról




Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§-ában és a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§ A helyi telekadóról szóló 41/2012. (XII.7.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör) 2.  § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2)a) belterületi telek esetén a telekadó évi mértéke a b), c), d) pontok kivételével 301 Ft/m²,

      b) a Kerületi Építési Szabályzat (a továbbiakban: KÉSZ) XX. fejezet szerinti közjóléti elsődleges rendeltetésű erdőterületek (Ek-1, Ek-2), védelmi elsődleges rendeltetésű közjóléti erdőterület (Ek-3), valamint a KÉSZ XXIII. fejezet szerinti kondicionáló célú, jelentős zöldfelületű terület (Kb-Ez) után a telekadó évi mértéke 200 Ft/m²,

      c) a KÉSZ XX. fejezet szerinti védelmi erdőterület (Ev) után a telekadó évi mértéke 150 Ft/m²

      d) a KÉSZ XIX. fejezet zöldterületek, fásított közterek besorolású területe után a telekadó évi mértéke 0 Ft/m²,

  1. külterületi telek esetén a telek adó évi mértéke 50 Ft/m²”


2.§ Az Ör. 3.§ (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) a magánszemély telektulajdona, ha azt jogerős építési engedély, vagy lakóépület építésének egyszerű bejelentése alapján lakással beépítik.”


3.§ Az Ör. 3.§ (1) bekezdése az alábbi c) ponttal egészül ki:


„c) a magánszemély ingatlan-nyilvántartásban külterületként nyilvántartott üzleti célt nem szolgáló telke.”


4.§ Az Ör 3.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott adómentesség a jogerős építési engedély megszerzésének, vagy a lakóépület építésének egyszerű bejelentése megtételének évétől kezdődik, ha az építési tevékenység az építési engedély jogerőssé válásának napjától, vagy a lakóépület építésének egyszerű bejelentésének megtételétől számított három éven belül meg is kezdődik. Amennyiben a jogerős építési engedély megadása, vagy a lakóépület építésének egyszerű bejelentése megtétele évében már történt telekadó befizetés, úgy a tárgyévre befizetett összeg visszajár. Ha az építési tevékenység az építési engedély jogerőssé válásának, vagy a lakóépület építésének egyszerű bejelentése megtételének napjától számított három éven belül nem kezdődött el, a telekadót visszamenőleg késedelmi pótlékkal növelve kell megfizetni.”




5.§ (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.





                        Szabados Ákos                                                         dr. Demjanovich Orsolya

                          polgármester                                                                            jegyző






































Indokolás a helyi telekadóról szóló

41/2012. (XII. 7.) Ök. számú rendelet módosításáról szóló

11/2017.  (IV. 26.)önkormányzati rendelethez



Általános indokolás



Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának adómegállapítási joga a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Hatv.) 7. §. g) pontja alapján arra terjed ki, hogy az adóalap fajtáját, az adó mértékét, a rendeleti adómentességet és adókedvezményt úgy állapíthatja meg, hogy azok összességében egyaránt megfeleljenek a helyi sajátosságoknak, az önkormányzat gazdálkodási követelményeinek és az adóalanyok széles körét érintően az adóalanyok teherviselő képességének.


Budapest Főváros XX. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának a helyi telekadóról szóló 41/2012. (XII. 7.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) módosítását a Kúria törvényességi felülvizsgálati eljárásának eredménye tette szükségessé.


RÉSZLETES INDOKOLÁS


E rendelet 1. §-ához


Annak érdekében, hogy az Ör. törvényességi szempontból ne legyen kifogásolható a rendelet módosítása szükséges a telekadó mértékének differenciált megállapításával.


A 2. §-hoz


Az Ör. szabályainak a hatályos építési jogszabályokkal való összhangjának megteremtése érdekében vált szükségessé a pontosítás.


A 3. §-hoz


A c) ponttal kiegészül a mentességek köre.


A 4. §-hoz


Az Ör. szabályainak a hatályos építési jogszabályokkal való összhangjának megteremtése érdekében vált szükségessé a pontosítás.


Az 5. §-hoz


A hatályba lépésről rendelkezik.



Mellékletek